Pagelbėjo gimdyvėms, o pačios kentėjo 7 metus

Pribuvėjos dirbo neteisėtai, bet teisti už tai negalima. Tokį neįprastą sprendimą vakar paskelbęs Aukščiausiasis teismas sukūrė šventę šimtams gimdymo namuose šalininkų. Aistros dėl šios neįprastos bylos išjudino ir įstatymų leidėjus.

Ilgai teismo duris varsčiusios D.Jakaitė (kairėje) ir J.Švedienė sulaukė ne tik visiško išteisinimo, bet ir gėlių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgai teismo duris varsčiusios D.Jakaitė (kairėje) ir J.Švedienė sulaukė ne tik visiško išteisinimo, bet ir gėlių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakar į Aukščiausiąjį teismą palaikyti D.Jakaitės ir J.Švedienės susirinko pilna salė gimdymo namuose šalininkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakar į Aukščiausiąjį teismą palaikyti D.Jakaitės ir J.Švedienės susirinko pilna salė gimdymo namuose šalininkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė .<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė .<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė .<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė .<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė.<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė.<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė.<br>T.Bauro nuotr.
Pribuvėjos Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Jun 13, 2018, 6:21 AM

Naujagimius namuose priimanti pribuvėja – nei verslininkė, nei akušerė.

Tokią išvadą antradienį padarė Aukščiausiasis teismas (AT), taip ir neradęs įstatymo, pagal kurį būtų galima nuteisti pribuvėjomis vadinamas 54 metų Jurgitą Švedienę ir 52 metų Dalią Jakaitę.

Abi moterys dėl savo veiklos aiškinosi septynerius metus. Tyrimą dėl gimdymo namuose pradėję pareigūnai ieškojo ir religinės sektos apraiškų, ir prekybos vaikais požymių.

Kai vadinamoji pribuvėjų byla pradėjo keliauti po teismus, mistinių įtarimų vis mažėjo, o jų palaikytojų gretos vis augo.

Susirinko šimtai rėmėjų

Vakarykščio nuosprendžio išvakarėse socialiniuose tinkluose buvo dalijamasi kvietimais susirinkti ir palaikyti J.Švedienę.

Kartą jau nuteista ir kartą išteisinta J.Švedienė pasijuto lyg žvaigždė.

Teismo vestibiulyje ir salėje jos laukė per šimtą moterų, būrys įvairaus amžiaus vaikų, o teismo sprendimo ji klausėsi su dovanotų gėlių puokšte.

Išgirdusios, jog J.Švedienė išteisinta, salėje susirinkusios moterys ėmė ploti ir glėbesčiuotis. Kai kurių akyse pasirodė ašaros.

Nedraudžia, bet neleidžia

„Byla buvo tokia sunki ir taip ilgai truko, bet ji suteikė daug pasitikėjimo, drąsos ir ištvermės. Svarbiausia, kad mes sulaukėme pačių didžiausių pokyčių sveikatos sistemoje.

Akušerės įgauna savarankiškumą, tikiuosi, šeimos taip pat labai greitai galės rinktis, kur gimdyti vaikus“, – po teismo žurnalistams kalbėjo J.Švedienė.

Tačiau teismas, net ją išteisinęs, pabrėžė, kad pribuvėja pažeidė įstatymus.

„Nors J.Švedienės vykdyta veikla nėra uždrausta, byloje nustatytos faktinės aplinkybės patvirtina, kad ji buvo neteisėta“, – aiškino AT teisėja Dalia Bajerčiūtė. Teisėja atkreipė dėmesį į tai, kad naujagimius priiminėjusi J.Švedienė neturėjo reikiamo išsilavinimo.

Svarbiausia – ne diplomai

Prieš vieną teismo posėdį žurnalistų paklausta apie išsilavinimą J.Švedienė atsakė: „Daug mokausi ir turiu daugybę diplomų. To išsilavinimo man užtenka, kad galėčiau priklaupti prie moters ir nušluostyti jai prakaitą nuo kaktos.“

Lietuvos gimdyvių padėjėjų asociacijos garbės nare ir Šeimų klubo „Gimtis“ steigėja laikoma J.Švedienė tikino, kad namuose gimdančios moterys savo ir kūdikio gyvybe nerizikuoja labiau už tas, kurios pasirenka gimdymą ligoninėje.

„Tai nėra joks išskirtinis būdas, todėl bet kurioje demokratinėje valstybėje egzistuoja pasirinkimo teisė. Saugiai susilaukti vaikų mamos gali ir namuose. Tam tiesiog reikia teisinės bazės ir didelio noro“, – po AT nuosprendžio kalbėjo J.Švedienė.

Gimdyti namuose galima

Painią bylą dėl gimdymo namuose išnagrinėjusi AT septynių teisėjų kolegija nusprendė, kad anksčiau šią bylą nagrinėję teismai nepagrįstai pripažino, kad gimdymus namuose priiminėjusi J.Švedienė vertėsi uždrausta profesine veikla, už kurią numatyta atsakomybė Baudžiamajame kodekse.

Teismas pažymėjo, kad gimdyti namuose nedraudžia jokie teisės aktai, toks nusikaltimas neminimas ir Baudžiamajame kodekse.

Teismui pribuvėjų bylą perdavę prokurorai J.Švedienei ir D.Jakaitei buvo pareiškę kaltinimus dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Tačiau AT teisėjų kolegija nusprendė, jog šių moterų veikla – ne verslas.

Uždarbis – per menkas

Tokią nuomonę praėjusiais metais buvo išsakęs ir Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjas Ernestas Rimšelis.

Nors VAT pripažino, kad D.Jakaitė ir J.Švedienė neteisėtai vertėsi komercine veikla, atskirąją nuomonę išsakęs teisėjas pažymėjo, kad pagal įstatymus stambaus masto veikla – tai 18 830 eurų pajamų per 12 mėnesių. Pribuvėjos tokio atlygio negavo per visus savo veiklos metus.

Ankstesni teismai pripažino, kad mediko išsilavinimą turinti D.Jakaitė 2004–2011 metais, neturėdama tam licencijos, po gimdymo apžiūrėdavo naujagimius, išduodavo pažymas apie vaikų gimimą, o jas patvirtindavo individualios įmonės „Sveika šeima“ antspaudu, asmeniniu spaudu ir parašu.

Buvo teigiama, jog medikė tai darė už pinigus, tačiau AT jos veikloje taip pat neįžvelgė versliškumo ir bylą nutraukė.

Sutrukdė rašyti knygą

Kaltinimų atsikračiusi D.Jakaitė ne kartą apgailestavo tik dėl to, kad gimdyvių byla sutrukdė parašyti prisiminimų knygą apie tėvą ir kitus to meto kovotojus su sovietiniu režimu, kuriuos D.Jakaitė pažinojo nuo vaikystės.

Prisiminimai apie tėvą liko kompiuteryje, kurį per kratą iš D.Jakaitės namų išnešė pareigūnai.

Padėti gali tik medikai

Tikėtina, kad D.Jakaitė ir J.Švedienė – paskutinės už savo veiklą teisiamos pribuvėjos.

Po didžiulio dėmesio sulaukusios bylos Seimas pradėjo svarstyti Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymą įteisinti gimdymą namuose.

Pataisos leistų slaugytojams ir akušeriams priimti gimdymą, kai nėra grėsmės gimdyvės ir naujagimio sveikatai.

Į teismą susirinkusios pribuvėjų palaikytojos tikino, jog gimdydamos namuose jos jaučia didesnę atsakomybę už naują gyvybę.

„Gimdant ligoninėje patirtis kitokia. Ten atsakomybė dažniausiai atiduodama gydytojams.

Tai ir yra jų atsakomybė, jie daro viską, kas įmanoma, kad viskas vyktų saugiai ir sklandžiai, bet jie negirdi mano kūno. Jie vadovaujasi tik instrukcijomis“, – kalbėjo viena moterų.

Tačiau Akušerijos skyriuje dirbęs ir gimdymus anksčiau priiminėjęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas įsitikinęs, kad gimdyti namuose norinčios šeimos nelaimės atveju atsakomybę turėtų prisiimti pačios: „Aš, kaip buvęs moterų gydytojas, puikiai žinau, kas gimdymo metu gali įvykti per kelias sekundes.

Dėl įvairių komplikacijų moteris gali nukraujuoti, galima prarasti vaiką.

O tokios pagalbos, kuri būtina gyvybei išgelbėti, namuose suteikti beveik neįmanoma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.