Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė nepradėti tyrimo dėl M. Mackevičiaus

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) nusprendė nepradėti tyrimo dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA)-Krikščioniškų šeimų sąjungos (KŠS) atstovo, Lietuvos lenkų sąjungos pirmininko Michalo Mackevičiaus.

 M. Mackevičius<br> Lrytas.lt  nuotr.
 M. Mackevičius<br> Lrytas.lt  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 3:59 PM

Opoziciniai konservatoriai siūlė komisijai aiškintis parlamentaro konfliktą su Lenkijos atstovais bei įtarimus galbūt neskaidriai naudojus Lietuvos lenkų sąjungos iš Lenkijos gautą paramą. Šį siūlymą parėmė tik konservatorius Antanas Matulas, kiti EPK nariai buvo prieš.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, LLRA-KŠS narė Rita Tamašunienė nuo klausimo svarstymo nusišalino, ji pažymėjo esanti ir Lietuvos lenkų sąjungos narė.

Vienas klausimų, kurį kėlė konservatoriai – ar M. Mackevičiaus vadovavimas tautinės mažumos organizacijai neprieštarauja Seimo nario statusui.

„Socialdarbietis“ Andrius Palionis teigė, jog pagal Konstitucinio Teismo nutarimą „negali būti apribota Seimo nario teisė būti susivienijo nariu ir užimti joje pareigas, profesinėje sąjungoje, kitoje asociacijoje, kurios narys jis yra“.

Dėl įtarimų neskaidriu lėšų naudojimu sąjungoje „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė siūlė palaukti Lenkijos prokuratūros verdikto.

Vienintelis konservatorius A. Matulas teigė, kad „reikia pradėti tyrimą, ir dėl etikos, ir dėl to, kad vadovauja organizacijai, kuri skirsto pinigus, o atmesti tokį neetišką pasisakymą būtų neetiška iš mūsų pusės“.

Paramą užsienio tautiečiams skiriančio Lenkijos fondo „Parama lenkams Rytuose“ atstovai teigia, kad Lietuvos lenkų sąjunga galėjo neskaidriai naudoti paramą spausdindama laikraštį „Nasza Gazeta“. Fondas dėl galimai neskaidraus lėšų panaudojimo kreipėsi į Lenkijos prokuratūrą.

M. Mackevičius neseniai perrinktas Lietuvos lenkų sąjungos pirmininku. Naujienų portalas zw.lt skelbė, jog prieš LLS pirmininko rinkimus jį buvo išsikvietusi Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska (Uršula Doroševska).

Po dienos duodamas interviu lenkiškoms žiniasklaidos priemonėmis M. Mackevičius išsakė daug kritikos tiek fondui „Parama lenkams rytuose“, tiek ambasadorei U. Doroszewskai, sakydamas, kad ambasadorė darė spaudimą, jog jis nebekandidatuotų į Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.