Valstiečiai draudimo rūkyti balkonuose nepamiršta – apribojimus žada rudenį

Atlikus visuomenės apklausą paaiškėjo, kad daugiau nei pusė gyventojų pritaria, kad rūkymas daugiabučių namų balkonuose turėtų būti uždraustas. Būtent apie tokią mintį penktadienio spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovai Rūta Miliūtė ir Tomas Tomilinas.

Valstiečiai draudimo rūkyti balkonuose nepamiršta – sprendimus žada rudenį.<br>R.Neverbicko nuotr.
Valstiečiai draudimo rūkyti balkonuose nepamiršta – sprendimus žada rudenį.<br>R.Neverbicko nuotr.
Valstiečiai draudimo rūkyti balkonuose nepamiršta – sprendimus žada rudenį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstiečiai draudimo rūkyti balkonuose nepamiršta – sprendimus žada rudenį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo narys Tomas Tomilinas tikisi, kad vasaros metu vis daugiau visuomenės pritars šiam pasiūlymui. <br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Tomas Tomilinas tikisi, kad vasaros metu vis daugiau visuomenės pritars šiam pasiūlymui. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 12:10 PM, atnaujinta Jun 15, 2018, 1:34 PM

Pritaria pusė gyventojų, sprendimai – rudenį

Valstiečių atstovas T.Tomilinas spaudos konferencijoje pristatė tyrimo duomenis.

„Situacija tokia: šiandien Seime mes turime keletą iniciatyvų dėl pasyvaus rūkymo žalos mažinimo, dėl tam tikrų apribojimų rūkantiesiems. Yra teisės aktų projektų, susijusių su vaikų žaidimų aikštelėmis, viešosiomis erdvėmis. Taip pat vyksta svarbi diskusija dėl daugiabučių namų balkonų. Per tą laiką, kai buvo pateikti kelių Seimo narių pasiūlymai, nebuvo priimti jokie sprendimai“, – spaudos konferencijoje pasakojo valstiečių atstovas.

Jis prisiminė kilusias abejones dėl prieš tai valstiečių pasiūlytų apribojimų.

„Kilo tam tikras nepasitenkinimas iš rūkančiųjų pusės. Pasirodė abejonių, ar yra palaikymas tokiam ribojimui, koks jis turi būti. Per tą laiką buvo atlikti tam tikri parengiamieji darbai. Šiandien mes jums pristatysime apklausą, kurią visai neseniai atliko „Sprinter“ bendrovė. Apklausos rezultatai pademonstruos, kokiu keliu mes eisime toliau“, – pasakojo jis.

Politikas sakė, kad pagrindiniai sprendimai, susiję su šiuo klausimu, bus priimti rudenį. „Tame dalyvaus ir Sveikatos apsaugos ministerija su savo siūlymais. Bet tam, kad sprendimai būtų aiškesni, reikia išsiaiškinti, kokia dalis visuomenės šiandien turi tokią nuostatą, jog turi būti uždrausta rūkyti daugiabučių balkonuose“, – atliktą tyrimą pristatė T.Tomilinas.

Tyrimo duomenys parodė, kad dauguma – 52,3 procento – gyventojų palaiko tokią idėją. „Kyla klausimas,ar tai gerai, ar blogai. Juk atrodo, kad vos daugiau nei pusė. Bet žiūrint pagal rinkimų rezultatus tai būtų absoliuti konstitucinė dauguma“, – savo požiūrį dėstė T.Tomilinas.

„Žinoma, to per mažai, 48 procentai mano kitaip arba abejoja. Pavyzdžiui, vyrų populiacijoje daugiau yra tam nepritariančiųjų. O moterų – atvirkščiai“, – sakė politikas.

T.Tomilinas pasakojo, kad iki rudens situacija pasikeis ir po aktyvios „Noriu namų be dūmų“ akcijos šiai idėjai pritariančiųjų padaugės iki 75 procentų.

Politikas teigė, kad šioje situacijoje gali būti ieškomas kompromisas – draudimas būtų ne absoliutus, o priklausantis nuo situacijos.

Laisvė rūkyti, laisvė kvėpuoti grynu oru

Valstietė R.Miliūtė teigė, kad bendrą sprendimą rasti tikrai įmanoma, bet nereikia įvesti kategoriško draudimo.

„Šį kartą mes labai džiaugiamės, kad pristatome visą akciją. Siekiame įtraukti ne tik visus Seimo narius, kuriuos norime mobilizuoti balsuojant, bet ir išklausyti visuomenės nuomonę. Reikia rasti bendrą sprendimą, nes tikrai įmanoma rasti sutarimą ir be griežto draudimo“, – spaudos konferencijoje pasakojo parlamentarė.

Ji taip pat teigė, kad negalima šio Seimo vadinti draudimų Seimu. Tai ji argumentavo ketvirtadienį aštuoniolikmečiams suteikta galimybe dalyvauti savivaldybių rinkimuose. „Jūsų laisvė yra rūkyti, o jūsų kaimyno laisvė yra kvėpuoti grynu oru“, – pavyzdį įvardijo R.Miliūtė.

Siūlo visai nerūkyti

Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovė Milda Burneikaitė teigė, kad jų asociacija palaiko bet kokias iniciatyvas, mažinančias pasyvaus rūkymo žalą.

„Lietuvos medicinos studentai supranta, kad pasyvus rūkymas taip pat stipriai kenkia sveikatai. Todėl mūsų asociacija skatina visas iniciatyvas, kovojančias su tabako dūmais“, – savo poziciją dėstė studentė. Ji teigė, kad žmonės, priėmę sprendimą nerūkyti, neturėtų būti verčiami kvėpuoti tabako dūmais.

Lietuvos sveikuolių sąjungos pirmininkas Simonas Dailidė siūlė iš viso nerūkyti.

„Mes skatiname žmones iš viso nerūkyti, bet jei jie tai daro, tegul išeina į lauką. Dar ir sveikatai bus geriau – gal kokį ratą aplink namą apeis. Bus judėjimas, vis tiek geriau sveikatai“, – idėja dalijosi S.Dailidė.

Nori priminti, kad gyvena ne vienas

Alkoholio ir tabako kontrolės ekspertas Arminas Mockevičius papasakojo apie pačią akciją.

„Tik trečdalis žmonių Lietuvoje rūko, bet draudimą rūkyti daugiabučių namų balkonuose palaiko 52 procentai. Manau, didelė dalis visuomenės tiek sąmoninga, kad apskritai eina rūkyti ne į balkoną rūkyti, o kitur. Šią problemą būtina spręsti.

Kol nepriimtas įstatymas, raginsime bendruomenes ir bendrijas, savo kaimynus, kurie yra rūkantys, nekenkti kitiems ir eiti rūkyti į lauką“, – spaudos konferencijoje pasakojo A.Mockevičius.

Jis teigė, kad akcija siekiama priminti, kad daugiabutyje žmogus gyvena ne vienas.

Ne pirmas bandymas uždrausti

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad šią idėją valstiečiai iškelia toli gražu ne pirmą kartą. Toks draudimas jau buvo registruotas lygiai prieš metus, tačiau sprendimo taip ir nebuvo. Pernai taip pat kilo idėja uždrausti rūkyti 100 metrų atstumu nuo švietimo bei socialinių paslaugų įstaigų, 10 metrų atstumų nuo viešojo transporto stotelių, stočių kavinių, maitinimo įstaigų, diskotekų, klubų ir panašių įstaigų. Tačiau šis projektas taip pat liko neįgyvendintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.