STT tyrimas dėl korupcijos Nacionaliniame kraujo centre išsiplėtė į Latviją

Ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos Nacionaliniame kraujo centre atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tiria galimą užsienio šalių pareigūnų papirkimą.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 4:23 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 10:34 AM

Praėjusią savaitę procesiniai veiksmai atlikti Latvijoje, pranešė STT. Kaimyninėje šalyje Lietuvos pareigūnai liudytojais apklausė šios šalies Sveikatos apsaugos ministerijos, taip pat Kraujo centro darbuotojus, gavo tyrimui reikšmingų dokumentų.

BNS žiniomis, STT pareigūnai kaip liudytoją apklausė ir Latvijos sveikatos apsaugos ministrę Andą Čakšą.

Teisėsauga sako turinti pagrįstų įtarimų, kad buvusi Nacionalinio kraujo centro Joana Bikulčienė ir bendrovės „Solis Tribus“ akcininkas Antanas Petrošius bei šios bendrovės direktorė Rūta Stankevičienė, veikdami bendrininkų grupėje, siekė užvaldyti bei monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje.

Tokiu būdu, pasak STT, norėta diskriminuoti ir eliminuoti Lietuvos, Latvijos bei kitus užsienio ūkio subjektus, turėjusius arba galėjusius turėti galimybę sąžiningai konkuruoti kraujo plazmos surinkimo ir disponavimo srityje.

„Dalyvaudami Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Darbo grupės dėl papirkimo sudarant tarptautinius verslo sandorius veikloje, įsipareigojome skirti dėmesį ne tik korupcinių nusikaltimų atskleidimui Lietuvoje, bet ir gebėti išaiškinti Lietuvos verslo atstovų nesąžiningą ir nusikalstamą veikimą užsienyje. Taigi, korupcija neturi sienų, o joje dalyvaujantys asmenys negali tikėtis nebaudžiamumo tiek Lietuvoje, tiek ir už jos ribų“, – pranešime cituojamas STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pateikti trims asmenims. Buvusi Nacionalinio kraujo centro direktorė įtariama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, prekyba poveikiu veikiant bendrininkų grupėje, organizuojant ir padedant imtis komercinės ir profesinės veiklos stambiu mastu neturint licencijos. Kiti du asmenys įtariami sukurstymu ir padėjimu piktnaudžiauti, prekyba poveikiu bei komercine ir profesine veikla stambiu mastu neturint licencijos.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

J. Bikulčienė: esu kaltinama poveikiu Latvijos ministrei

Korupciniais nusikaltimais įtariama J. Bikulčienė balandį buvo atleista iš Nacionalinio kraujo centro vadovės pareigų jos pačios prašymu. Kiek anksčiau teismas buvo patenkinęs prokuratūros prašymą nušalinti J. Bikulčienę trims mėnesiams nuo pareigų.

Tyrimo pradžioje J. Bikulčienė buvo suimta dvi savaites. Vėliau jai skirtas namų areštas.

Moteris kaltinimus neigė ir portalui 15min.lt yra sakiusi, kad kaltinama „dariusi poveikį ir prašiusi daryti poveikį Latvijos sveikatos apsaugos ministrei ir Latvijos kraujo centro direktorei“.

Anot J. Bikulčienės, kaltinimai siekiant padėti Lietuvos įmonei „Solis Tribus“ monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą ir kraujo preparatų tiekimą Lietuvoje pasirodė po konkurentų – „Octapharma“ atstovo Latvijoje Aleksandro Ceso – kreipimosi į Lietuvos institucijas, tarp jų – į Sveikatos apsaugos ministeriją. Ji visus teisėsaugos veiksmus sieja su latvių įmonės bandymu eliminuoti konkurentus.

„Su latvių kraujo centru sieja tikrai labai graži draugystė, visada pasitariame visais klausimais. Šiuo atveju buvo nauja direktorė, ji nelabai gaudėsi, kas čia darosi, ir atvažiavo pasitarti, ką daryti, nes būtent tas ponas, kuris kaltina mane monopolizavus Lietuvos rinką, būtent yra monopolistas Latvijoje, „Octapharma“ atstovas Latvijoje Aleksandras Cesas“, – sakė J. Bikulčienė.

Teisėsaugos teigimu, pagal nusikalstamos grupės planą, „Solis Tribus“ turėjo tapti vienintelė Lietuvoje kraujo plazmos surinkėja ir kraujo preparatų tiekėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.