A. Širinskienės komisija nusprendė: A. Skardžius išvengė apkaltos

Specialioji Seimo komisija, besiaiškinanti, ar parlamentaras Artūras Skardžius nusipelnė apkaltos, baigė darbą. Trečiadienį savo poziciją valstietės Agnės Širinskienės vadovaujamai komisijai išdėstė pats A.Skardžius. Galiausiai priimta politikui palanki išvada – jis išvengė apkaltos.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 1:35 PM, atnaujinta Jun 20, 2018, 2:42 PM

Apie tai žurnalistams pranešė pats Seimo narys. „Išvados yra tokios, kokios jus turėjo būti. Tai yra, kad kaltinimai yra nepagrįsti. Praktiškai vieningai, vienam susilaikius, visi nubalsavo už“, – išėjęs iš komisijos posėdžio kalbėjo A.Skardžius. Anot jo vienintelis susilaikė liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas.

„Socdemdarbietis“ teigė, kad Liberajų sąjūdžio vedlys E.Gentvilas po tokio komisijos sprendimo visas strėles nukreipė į konservatorių pusę – esą jie organizavo parašų dėl apkaltos rinkimą. 

Susilaikęs E.Gentvilas naujienų portalui lrytas.lt patvirtino A.Skardžiaus žodžius – 8 iš 9 posėdyje dalyvavusių komisijos narių balsavo „už“, jis vienintelis susilaikė. Liberalas teigė taip nusprendęs, nes negali tvirtai teigti, kad A.Skardžius pažeidė Konstituciją ar sulaužė Seimo nario priesaiką. Visgi jis teigė, kad tai, jog teisėsauga nutraukė tyrimą, nereiškia, kad A.Skardžius nėra padaręs nusižengimų.

A.Skardžius ir toliau tikina, kad skandalas, kilęs dėl jo galimų nusižengimų, yra politinis susidorojimas: „Metus laiko aš buvau eliminuotas iš politinės veiklos. Tai galėčiau vertinti, kaip tam tikrą spaudimo formą, neleidžiant Seimo nariui atlikti pareigos.“

Paklaustas, ar apie komisijos išvadas kalbėjo su jos pirmininke Agne Širinskiene ar kitais komisijas nariais, A.Skardžius teigė, kad išvadų neaptarinėjo. Jis sakė, kad su komisijos nariais bendravo tik atsakydamas į jų klausimus. 

Išvadoms dar turi pritarti Seimas. Anot E.Gentvilo, parlamentui jos turėtų būti pateiktos artimiausiu metu. 

Tyrimas – su trūkumais

Liberalų lyderis po posėdžio pripažino, kad komisijos posėdžiuose liudijo daugiausia su A.Skardžiumi susiję žmonės, kurie jį užtarė, nes priešingos nuomonės žmonių tiesiog nesisekė rasti. 

„Dar nebuvo sudaryta komisija, kai Ramūnas Karbauskis pasakė, kad turi būti sudaryta komisija, kurioje Seimo narys galėtų apsiginti. Na, tam tikras signalas duotas. Taip ir atsitiko“, – sakė E.Gentvilas. 

Anot jo, komisija laukė ikiteisminio tyrimo baigties, o teisėsaugai jį nutraukus tuo buvo pasiremta politiko nekaltumui pagrįsti. Visgi, liberalas teigė, kad baudžiamoji ir konstitucinę atsakomybės turėtų būti atribotos. 

„Natūralu, kad komisija liudytojais kvietė buvusius A.Skardžiaus verslo partnerius, dabartinius jo žmonos verslo partnerius, vienaip ar kitaip suinteresuotus, kad ponas Skardžius nebūtų įklampintas.

Liudytojai buvo vienos pusės, bet kaip atrasti tą kitą pusę, kuri žinotų giluminius dalykus? Jei aš, komisijos narys, neatrandų žmonių, kurie pasakytų kitą tiesą, tai ir ponios Širinskienės negaliu kaltinti“, – sakė E.Gentvilas. 

„Širinskienės teisingumo taryba“

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis apie komisijos sprendimą sužinojo iš žurnalistų. Tiesa, jis sakė, kad kitokios baigties tikėtis būtų buvę naivu. 

„Aš įspėjau, sakiau, kad valstiečiai dės visas pastangas, kad išgelbėtų Skardžių nuo apkaltos. Dabar nėra valdančiosios daugumos, kiekvienas balsas svarbus, tad kaip nors susipykti su „socdemdarbiečiais“ valdantieji negalėtų sau leisti“, – kalbėjo TS-LKD vedlys. 

Pasak jo, formaliai kitų žingsnių, kuriuos žengiant būtų galima iš Seimo pašalinti A.Skardžių – nėra. Visgi, jis tikino, kad konservatorių frakcija balsuos prieš išvadas, kai jos bus pateiktos Seimo posėdyje. 

„Agnės Širinskienės teisingumo taryba nusprendė, kad Skardžius yra teisus. Šiaip ją reiktų paskirti Konstitucinio Teismo pirmininke ir Lietuva suklestėtų“, – juokavo G.Landsbergis. 

Įtarė pažeidimus

Tyrimas buvo pradėtas gavus kelių Seimo narių kreipimąsi, kad A. Skardžiaus šeima išskirtinėmis sąlygomis išnuomojo žemės sklypus vėjo jėgainėms ir teikė įstatymų pasiūlymus dėl atsinaujinančių išteklių energetikos.

Prokuratūra birželio pradžioje paskelbė nenustačiusi nusikalstamų A. Skardžiaus veiksmų ir nutraukė beveik metus trukusį tyrimą. Anot prokuratūros, nenustatyta, kad A. Skardžius būtų daręs kokią nors įtaką žemės nuomos sutarties sudarymui.

Prokurorų teigimu, Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektai nesukūrė konkrečių, neigiamų pasekmių – jie Seimo komitetuose buvo atmesti ir įstatymo galios neįgavo. Vien tai, jog A. Skardžius dalyvavo teisės aktų rengimo procese, nesuteikia pagrindo teigti, kad tokie jo veiksmai yra nusikalstami, nurodė prokuratūra.

Atliekant ikiteisminį tyrimą taip pat keltas klausimas dėl vienos saulės elektrinių projektą plėtojusios Baltarusijos įmonės galimos įtakos A. Skardžiaus veiklai ir galimam jo piktnaudžiavimui vykdant parlamentinę veiklą.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad A. Skardžius, turėdamas tiesioginių sąsajų su Baltarusijos įmone, taip pat eidamas Seimo parlamentinės grupės ryšiams su Baltarusija pirmininko pareigas, tokiais savo veiksmais galėjo sukelti abejonių dėl vykdomos parlamentinės veiklos ir pažeisti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatas. Prokuratūra nurodė ikiteisminio tyrimo medžiagą perduosianti Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai.

Dėl minėtų epizodų Seime pradėtas A. Skardžiaus apkaltos procesas. Kol kas specialioji komisija nėra priėmusi sprendimo, ar mato pagrindą, kad parlamentaras galėjo sulaužyti priesaiką ir pažeisti Konstituciją. Šį sprendimą komisija turėtų priimti iki birželio pabaigos.

A. Skardžius yra Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.