V. Pranckiečiui pritariant naujam politinių partijų finansavimui, opozicija tai vadina korupcija

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis palaiko Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pasiūlymą keisti partijų finansavimo modelį. Partija tokį pasiūlymą registravo antradienį. O opozicijai toks pasiūlymas kelia klausimų, ar tai nėra nauja politinės korupcijos forma.

Gabrielisu Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielisu Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplinkos Minstro interpelaicija, seime, seimas, Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplinkos Minstro interpelaicija, seime, seimas, Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 11:09 AM, atnaujinta Jun 20, 2018, 11:10 AM

Seimo vadovas V.Pranckietis trečiadienį ryte teigė, kad partijų veiklai reikalingas finansavimas, todėl finansuoti reikėtų ir po rinkimų susiformavusias partijas. Naujai susikūrusios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariai yra visiems žinomi, nes už juos balsavo rinkėjai, tik jie rinkimų metu buvo kitoje partijoje. Todėl tokias partijas kaip LSDDP, kurios susiformuoja po rinkimų, reikėtų finansuoti iš biudžeto, sako parlamento vadovas.

„Rinko, pirmiausia pažymėdami partiją, jie mato, kokie žmonės partijoje. Taip pat pažymi žmones sąrašuose, vadinasi, jie rinko tuos žmones. Jeigu dabar jie sukūrė partiją, tai manau, būtų teisinga, kad ir tie patys komitetai turėtų teisę į tą patį partijų finansavimą ir sąlygos jiems kurtis turėtų būti tokios pačios“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkas.

Seimo vadovas mano, kad partijos reikalingos demokratinėje valstybėje, todėl jų kūrimąsi turėtų skatinti. Finansavimas yra būtinas ir dėl skaidrumo. Pasak Seimo pirmininko, jei nefinansuos valstybė, finansuos kažkas kitas.

„Partijos yra svarbus demokratijos kūrinys, ir jos turi būti. Mes turime jas skatinti. Jeigu atsirado nauja partija ir turi tokią palyginti didelę frakciją Seime, neabejoju, kad jiems būtinas partijos veiklai reikalingas finansavimas. (...) Jeigu mes nesuteiksime jo viešo, tai tikėtina, kad kažkas finansuos neviešai, ko mes visiškai nesiekiame ir todėl būtų kompromisinis variantas skiriant finansavimą“, – pabrėžė V. Pranckietis.

Opozicija vadina politine korupcija

Į tokį Seimo pirmininko palaikymą netruko sureaguoti ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Tokį planą jis paprasčiausiai vadino politine korupcija.

„Seimo Pirmininkas pasisakė, kad labai palaiko naująjį partijų finansavimo modelį. Protingieji kurmiai paskaičiavo kiek kainuoja toks palaikymas- pažiūrėkite patys. Valstiečių partija, per metus gaus papildomą pusę milijono eurų. Socdarbiečiai – beveik 300.000 ir pagal papildomą pataisą Lietuvos lenkų rinkimų akcija papildomai 60.000 eurų. Tai, kas vyksta, yra paprasčiausia politinė korupcija. Balsai Seime yra perkami keičiant partijų finansavimo taisykles“, – savo nuomonę reiškė G.Landsbergis.

Jo pateiktoje schemoje matomas dabartinių politinių partijų finansavimo pokytis. Jame akivaizdžiai galima matyti, kad pagal naują tvarką daugiau finansavimo gaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, jos koalicijos partneriai, neseniai susikūrusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija, bei Lenkų rinkimų akcija – Lietuvos krikščioniškų šeimų sąjunga. Kurie taip pat dažniausiai palaiko valdančiųjų idėjas. O dabar opozicijoje dirbančios partijos finansavimą gaus mažesnį.

VRK nepritarė

G.Landsbergio pasisakymą socialiniame tinkle „Facebook“ suskubo komentuoti ir VRK narys Vilius Semeška. Jis priminė, kad komisija tokiam pasiūlymui nepritarė. „Vakar VRK svarstė šias pataisas ir nusprendė motyvuotai nepritarti. Kadangi sąvoka „tautinių mažumų partija“ apskritai neegzistuoja, todėl LLRA ne padidėtų dotacijos, o sumažėtų. Panašu, kad tai tik tam tikra klaidinanti vilionė“, – rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.