Politologai apie liberalus ištikusią komą: ar pavyks atsigauti?

Naujausia visuomenės nuomonės apklausa ant menčių patiesė ne pačius geriausius laikus išgyvenantį Liberalų sąjūdį. Pasitikėjimas korupcijos byloje minima partija smuko iki rekordinių žemumų ir politologai nemato ženklų, kad artimiausiu metu liberalai galėtų pabusti iš komos.  

Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-23 12:57, atnaujinta 2018-06-23 15:20

Kaip rodo „Lietuvos ryte“ šeštadienį skelbiama „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa, už Liberalų sąjūdį Seimo rinkimuose balsuotų jau tik 2 proc. rinkėjų. Prieš mėnesį ši partija dar turėjo 3,8 proc. rėmėjų. 

Iki politinės korupcijos skandalo buvusią vieną populiariausių šalies partijų jau aplenkė Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (2,7 proc.), taip pat Centro partija (3,1 proc.), kurios reitingas per mėnesį irgi šiek tiek smuko. 

Politologai vieningai sutaria dėl Liberalų sąjūdžio katastrofiško kritimo priežasčių.   Nuosmukį lėmė teismą pasiekusi politinės korupcijos byla ir paaiškėjusios naujos aplinkybės apie liberalų lyderių santykius su koncernu „MG Baltic“, taip pat partijos gretose kilusi sumaištis. 

Ar liberalams pavyks suvaldyti situaciją? Politologų prognozės šiai partijai nežada nieko gera. 

Antai, Mykolo Riomerio universiteto Viešojo valdymo fakulteto Politikos instituto lektorė Rima Urbonaitė įsitikinusi, kad Liberalų sąjūdis žemyn ritasi nuosekliai. 

„Gali būti tam tikra paklaida, bet panašu, kad tai jau yra tendencija – liberalams nepavyksta suvaldyti situacijos. Netgi panašu į tai, kad jie jos visiškai nekontroliuoja“, – mano politologė. 

Anot R.Urbonaitės, liberalai šiuo metu turi rimtų problemų dėl reputacijos ir tai aiškiai atsispindi reitinguose. „Deja, bet raudona lemputė liberalams jau užsidegusi – jie arba mirs, arba turi labai rimtai galvoti kaip pagerinti savo reputaciją“, – sakė pašnekovė. 

„Didelį liberalų nuosmukį matėme ir iš karto po Eligijaus Masiulio skandalo. Tada liberalams pavyko atsitiesti.  Bet nežinia, ar jiems pavyks atsitiesti po naujo smūgio, kai korupcijos skandalo fone išvydome ir naujų veidų. Nematyti požymių, kad liberalams pavyktų atsigauti iš komos. Priešingai, jie į ją nyra vis labiau“, – mano R.Urbonaitė. 

Politologės nuomone, net laikas nėra liberalų sąjungininkas. „Nors paprastai žmonės per tam tikrą laiką užmiršta politikų nuodėmes, bet liberalams šiuo atveju to tikėtis būti sunku – politinės korupcijos byla teismuose bus nagrinėjama dar ilgai, todėl ir partija dar kurį laiką bus linksniuojama neigiamame kontekste. Šviežio oro gurkšnį liberalai galės įkvėpti, kai nuslops dėmesys bylai. Bet kada tai įvyks? Ko gero, dar negreitai“, –  svarstė R.Urbonaitė. 

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad be rūpesčių dėl politinės korupcijos bylos, liberalai turi ir kitą bėdą – vidinius nesutarimus. „Matyti, kad ir partijos viduje nėra konsolidacijos. Šioje partijoje atskiri jos nariai ar grupės yra tarsi vėžio ląstelės, kenkiančios visam organizmui“, – palygino mokslininkė. 

R.Urbonaitė mano, kad vienas iš galimų būdų gelbėtis – jau nuskambėję siūlymai liberalams steigti naują partiją. „Niša naujadarui yra, tik naujojoje partijoje visiškai neturėtų  matytis senųjų liberalų veidų“, –  įsitikinusi politologė.    Politologas Lauras Bielinis irgi pritaria, kad Liberalų sąjūdis turėtų svarstyti įvairias  alternatyvas. 

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius neatmeta ir Liberalų sąjūdžio jungtuvių su Artūro Zuoko vadovaujama partija scenarijaus. „Siūlymas vienytis yra teisingas. Šiandien jie vieni į kitus žiūri įtariai, kiekvienas atskirai žvalgosi, kur galėtų prisiglausti. Kol jie taip elgsis, šansų išlikti neturės. Bet jei pradės galvoti, sprendimą visą laiką galima surasti“, – mano L.Bielinis. 

Jis taip pat atsargiau vertina kalbas apie Liberalų sąjūdžio laidotuves.

„Iki naujų Seimo rinkimų dar yra laiko ir per dvejus metus daug kas gali įvykti. Jei partijos branduolys išsilaikys ir sugebės veikti organizuotai, tam tikrą rinkėjų dalį liberalams gali pavykti išsaugoti. 

Dabar matome pasimetimą ir, jei rinkimai vyktų sekmadienį, liberalai juos pralaimėtų. Bet skandalas nutils ir liberalai turi šansų išspręsti savo problemas. Ten yra daug jaunų žmonių, kuriems gali pavykti pakilti ir galbūt net perlipti penkis procentus“, – Liberalų sąjūdžio visiškai nenurašo politikos žinovas. 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.