Po žinios apie konservatoriaus V. Semeškos dėmėtų diplomų kolekciją – valstiečių sujudimas

Nebaigęs vidurinės mokyklos įstojo į aukštesniąją, nepatekęs į Seimą tapo Vyriausiosios rinkimų komisijos nariu. Tačiau įsibėgėjusį Druskininkų konservatorių Vilių Semešką gali pristabdyti prokurorai.

Kol kas mįslė, kaip nebaigęs vidurinės mokyklos V.Semeška tapo magistru.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Kol kas mįslė, kaip nebaigęs vidurinės mokyklos V.Semeška tapo magistru.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytės vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija pastaruoju metu neišbrenda iš didesnių ar mažesnių skandalų. Dabar ji vėl atsidūrė taikiklyje,<br>D.Umbraso nuotr.
L.Matjošaitytės vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija pastaruoju metu neišbrenda iš didesnių ar mažesnių skandalų. Dabar ji vėl atsidūrė taikiklyje,<br>D.Umbraso nuotr.
Konservatorių vadovas G.Landsbergis vakar dar neskubėjo vertinti partijos bendražygio elgesio.
Konservatorių vadovas G.Landsbergis vakar dar neskubėjo vertinti partijos bendražygio elgesio.
A.Širinskienė teigė, kad valstiečiai jau pradėjo rinkti parašus dėl nepasitikėjimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė teigė, kad valstiečiai jau pradėjo rinkti parašus dėl nepasitikėjimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė teigė, kad valstiečiai jau pradėjo rinkti parašus dėl nepasitikėjimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė teigė, kad valstiečiai jau pradėjo rinkti parašus dėl nepasitikėjimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 6:28 AM, atnaujinta Jun 26, 2018, 10:46 AM

Sparčiai karjerą darantis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys 46-erių V.Semeška ekonomikos mokslų magistru, atrodo, tapo nebaigęs vidurinės mokyklos.

Tai pradeda aiškėti po Vilniaus apygardos prokuratūros tyrimo.

Prieš porą mėnesių į Generalinę prokuratūrą dėl V.Semeškos išsilavinimo kreipėsi Druskininkų savivaldybės tarybos etikos komisijos nariai. Konservatorius yra ir šios savivaldybės tarybos narys.

Tikrins ir kitus dokumentus

1994 m. stodamas į aukštesniąją mokyklą V.Semeška nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo. Tokį prokurorų atsakymą gavo kurorto savivaldybė.

Savo kandidatūrą į Druskininkų tarybos, o vėliau ir į Seimo narius kėlęs V.Semeška yra nurodęs, jog mokėsi Druskininkų 1-ojoje ir 3-iojoje vidurinėse mokyklose, o vėliau įstojo į Vilniaus aukštesniąją ekonomikos mokyklą, kur įgijo banko tarnautojo kvalifikaciją.

Dabar Druskininkų savivaldybės etikos sargai ketina pasidomėti ir kitais V.Semeškos diplomais – jie įsitikinę, jog tai patikrinti pareigūnams neturėtų būti sudėtinga.

Paauglį patraukė muzika

Tuo metu pats V.Semeška prokurorų atsakymą dėl jo išsilavinimo, kurį vakar išplatino Druskininkų savivaldybė, feisbuke pavadino „fake news“ (išvertus iš anglų k. – melagingomis naujienomis), tačiau sunkiai galėjo paaiškinti, kada ir kokią vidurinę mokyklą baigė.

 

„Man sunku pasakyti, ar įgijau vidurinį išsilavinimą, bet aš turiu aukštesnįjį ir tuo džiaugiuosi“, – „Lietuvos rytui“ teigė VRK narys.

V.Semeška pasakojo, jog Druskininkų vidurinėse mokyklose mokėsi nuo pirmos iki dešimtos klasės, bet jų nebaigė.

Pajutęs, jog yra gabus muzikai, jis išvažiavo mokytis į Vilnių, į J.Tallat-Kelpšos aukštesniąją muzikos mokyklą.

„Sovietmečiu buvo leidžiama į aukštesniąsias meno mokyklas gabumų turintiems moksleiviams stoti ir nebaigus vidurinės.

Aš dar buvau mokęsis ir muzikos mokykloje“, – miglotai aiškino Druskininkų tarybos narys.

Bet pasimokęs porą metų jis nebaigė ir mokyklos Vilniuje.

Grįžęs iš užsienio studijavo

„Sulaukęs 18 metų gavau šaukimą tarnauti sovietų kariuomenėje, bet tuo metu griuvo Berlyno siena, keitėsi politinė situacija, todėl išvykau į Vokietiją“, – pasakojo V.Semeška.

Jo paties internete paviešintame J.Tallat-Kelpšos aukštesniosios muzikos mokyklos dokumente teigiama: „Išbrauktas iš moksleivių sąrašų kaip nustojęs lankyti mokyklą.“

Anot druskininkiečio, grįžus į Lietuvą noras tapti muziku buvo praėjęs, todėl jis pateikė prašymą stoti į Vilniaus aukštesniąją ekonomikos mokyklą.

Pateikęs akademinę pažymą apie dvejus metus trukusias studijas J.Tallat-Kelpšos mokykloje, kur mokėsi ir bendrųjų dalykų, jis buvo priimtas į pirmą kursą.

Baigęs aukštesniąją ekonomikos mokyklą jis įstojo į Vilniaus universitetą, kur Ekonomikos fakultete baigė bakalauro ir magistro studijas.

Aiškinosi G.Landsbergiui

Druskininkų savivaldybės etikos komisijos sprendimą kreiptis į prokuratūrą V.Semeška laiko bandymu susidoroti su opozicija.

 

Apie savo studijas įvairiose mokyklose druskininkietis vakar turėjo aiškinti ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui, nes ši partija jį yra delegavusi į VRK.

G.Landsbergis teigė, kad nei iš prokuratūros, nei iš paties V.Semeškos nėra gavęs prokuratūros sprendimo su argumentais, todėl vertinti partijos nario elgesį dar anksti.

Lauks Seimo įvertinimo

„Prokuratūra, matyt, neturi jokio suinteresuotumo ir iš jai pateiktos informacijos bei įrodymų konstatavo tai, ko jos buvo prašoma.

Aš nematyčiau pagrindo abejoti Vilniaus apygardos prokuratūros konstatuotais faktais“, – „Lietuvos rytui“ sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Pareigūnė teigė lauksianti, kol VRK nario veiksmus įvertins Seimo nariai ir jį į komisiją delegavę konservatoriai.

„VRK skiriantis Seimas turėtų įvertinti, ar nustatyta informacija dera su komisijos nario pareigomis, ar nemeta šešėlio komisijos nariui, partijai ir visai mūsų komisijai“, – kalbėjo L.Matjošaitytė.

Buvęs viceministras išsaugojo diplomą

Prieš keletą metų panašioje situacijoje kaip V.Semeška buvo atsidūręs buvęs kultūros viceministras D.Mažintas.

2016 metų lapkritį teismas konstatavo, jog jo vidurinės mokyklos baigimo atestatas suklastotas, bet D.Mažintas išsaugojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos išduotus bakalauro ir magistro diplomus. Jam taip pat nereikėjo grąžinti valstybei daugiau nei 23 tūkst. eurų jo studijoms išleistų lėšų.

Nors „Santaros“ vidurinės mokyklos brandos atestatą teismai pripažino negaliojančiu, buvo nuspręsta, jog pianisto diplomą bei meno licenciato kvalifikacinį laipsnį D.Mažintas įgijo teisėtai.

Kas suklastojo D.Mažinto brandos atestatą, prokuratūra netyrė, nes dėl tokio nusikaltimo jau buvo suėjęs senaties terminas.

Triukšmas kilo, kai D.Mažintui būnant kultūros viceministru Lietuvos kultūros taryba skyrė 40 tūkst. litų (11 tūkst. 584 eurus) politiko įkurtos viešosios įstaigos „Culture Live“ projektams. D.Mažintas šią įstaigą paliko prieš tapdamas viceministru, o vėliau iš jos pasitraukė ir viceministro žmona.

D.Mažintui nepalankią informaciją dėl suklastoto vidurinės mokyklos baigimo atestato paviešino Seimo narys konservatorius V.Juozapaitis.

A.Širinskienė jau renka parašus

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija išplatino pranešimą, kuriame paskelbė, kad pradėjo rinkti parašus dėl nepasitikėjimo V.Semeška.

„Kuris nutylėjo, jog nėra įgijęs vidurinio išsilavinimo ir savo biografijoje pateikė klaidinančią informaciją“, – buvo rašoma pranešime.

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės, kaip paaiškėjo Vilniaus apygardos prokuratūrai atlikus tyrimą, VRK narys V. Semeška Vyriausiajai rinkimų komisijai, Lietuvos Respublikos Seimui bei rinkėjams pateikė tikrovės neatitinkančią informaciją apie savo išsilavinimą ir buvusią darbovietę.

„Toks VRK nario elgesys negali būti pateisinamas jokiais argumentais. Sąmoningo klaidinimo bruožų turintys veiksmai nedera su etikos principais ir kelia abejones dėl nepriekaištingos VRK nario reputacijos. Nesuprantama, kaip taip gali elgtis asmuo, užimantis tokias atsakingas ir išskirtinų moralinių savybių reikalaujančias pareigas“, – sako A.Širinskienė.

 

LVŽS frakcijos narės teigimu, Seimo narius nustebino ne tik melas apie mokyklos baigimą, bet ir konservatorių deleguoto VRK nario pateikta klaidinanti informacija apie mokslus Vokietijos aukštojoje mokykloje. Iš viešai pateikiamos informacijos matyti, kad aukštosios mokyklos Goethe Institut Duisburg, kurioje V. Semeška, sprendžiant iš rinkėjams pateiktų duomenų, neva įgijo aukštąjį išsilavinimą, iš viso nėra, o V. Semeškos žiniasklaidos atstovams pateiktame dokumente – kalbos baigimo kursų sertifikate, be kita ko, nurodyta neteisinga asmens pavardė.

A. Širinskienė sako, jog frakcijos nariams akivaizdu, kad V. Semeška, tiek kandidatuodamas į VRK, tiek į Druskininkų savivaldybės tarybą, pateikė neteisingus duomenis dėl savo išsilavinimo ir taip sąmoningai klaidino tiek savo rinkėjus, tiek ir Seimo narius, kurie priėmė sprendimą dėl jo skyrimo į VRK narius.

Rado daugiau netikslumų

Pasak valstiečių, Seimui pateiktoje biografijoje nurodoma, jog V. Semeška nuo 1997 m. spalio 1 d. iki 2002 m. birželio 15 d. ėjo įmonės „GU Baltic“ direktoriaus ir valdybos nario pareigas. 2015 m. kovo 1 d. savivaldybių tarybų rinkimų duomenyse teigiama, jog V. Semeška vadovavo Vokietijos įmonei „G-U Baltic“.

Ši informacija taip pat klaidinga, kadangi Lietuvos Juridinių asmenų registre nėra ir nebuvo registruotos nei GU Baltic UAB, nei „G – U Baltic“. Kaip pastebi Seimo narė, iš tiesų V. Semeška vadovavo įmonei UAB „Gretsch-Unitas Baltic“. Viešojoje erdvėje skelbiama, jog vadovaudamas šiai įmonei V. Semeška atliko įvairius teisės normoms ir gerai moralei prieštaraujančius veiksmus ir padarė įmonei šimtus tūkstančių litų siekusią žalą.

„Galimai siekdamas, kad Seimo nariai ir visuomenė nesužinotų apie neteisėtus ir gerai moralei prieštaraujančius veiksmus, V. Semeška savo biografijoje nurodė neteisingą Vokietijos kapitalo įmonės UAB „Gretsch-Unitas Baltic“ pavadinimą. Beje, ši įmonė iš V. Semeškos prisiteisė žalos atlyginimą, viršijantį 100 000 litų. Turimomis žiniomis, V. Semeška yra turėjęs daug kitų teisminių ginčų“, – sako A. Širinskienė.

Pasak Seimo narės, Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai savo veikloje turėtų vadovautis aukščiausiais etikos reikalavimais, paisyti geros moralės principų ir būti nepriekaištingos reputacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.