Atskilusių „socdemdarbiečių“ finansines problemas valstiečiai skuba spręsti manipuliavimu

Naujoji politinių partijų finansavimo tvarka Seime užminė tikrą mįslę. Tokie pakeitimai išimties tvarka dabar būtų taikomi valstiečių koalicijos partneriams „socdemdarbiečiams“, o visiems kitiems bus taikomi tik nuo kitų Seimo rinkimų. Tačiau daugiausia klausimų kelia tai, kodėl valstiečiai nori pamaitinti koalicijos partnerius dotacijomis būtent dabar.

Andrius Palionis aiškino, kad jiems pinigų reikia, kad nebūtų ieškoma kitų, nelegalių, partijų rėmimo būdų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Palionis aiškino, kad jiems pinigų reikia, kad nebūtų ieškoma kitų, nelegalių, partijų rėmimo būdų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija skilo praėjusiais metais. <br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija skilo praėjusiais metais. <br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija skilo praėjusiais metais. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija skilo praėjusiais metais. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija Seime. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija Seime. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atskilusių „socdemdarbiečių“ finansines problemas valstiečiai skuba spręsti manipuliavimu.<br>T.Bauro nuotr.
Atskilusių „socdemdarbiečių“ finansines problemas valstiečiai skuba spręsti manipuliavimu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-06-27 20:30

Antradienio posėdyje skubos tvarka buvo nutarta, kad šis projektas Seimo salę galutinai balsuoti pasieks dar šią savaitę, ir taip dėl priimamos mokesčių reformos įtemptu metu. 

Ir nors reformai išsakoma daug priekaištų, jai nepritarė Seimo Teisės departamentas, Teisingumo ministerija, Vyriausioji rinkimų komisija taip pat mato problemų, pakeitimai kelią skinasi dideliu greičiu.

Ekspertai tokius planus vadina tiesiogine manipuliacija vien dėl to, kad „socdemdarbiečiams“ reikia pinigų.

Premjeras S.Skvernelis problemos nemato

Antradienį Seime premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad kol kas siekiama patvirtinti tik su Socialdemokratų partijos skilimu susijusias situacijas. „Bus svarstoma tik ta dalis, kuri yra susijusi su Socialdemokratų partijos trileriu ir skyrybomis, tarp tų partijų dotacija būtų paskirstyta. O visiems kitiems pokyčiai įsigaliotų tik nuo kitų Seimo rinkimų“, – antradienį Seime žurnalistams aiškino premjeras.

„Paimtų ir pasidalintų tą dotaciją, kurios ir vieni, ir kiti nusipelnė dalyvaudami rinkimuose. Ir taip sukaupdami tą dotaciją, būdami vienos partijos nariais“, – aiškino premjeras, sakydamas, kad dotacija priklauso abiems socialdemokratų partijoms: Lietuvos socialdemokratų partijai ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijai. 

Perklaustas, ar tai nėra išskirtinės sąlygos koalicijos partneriams, premjeras skubėjo tokias kalbas paneigti.

„Tai nėra išskirtinė sąlyga, jie kelia pagrįstą klausimą, juk yra frakcijos nariai, kurie pagal reitingo taškus turėjo gerokai didesnį palaikymą. Dabar atsirado dvi parlamentinės partijos, o kad partija veiktų, ji turi turėti dotaciją. Arba ieškotis kitokių finansavimo šaltinių, bet tokie yra draudžiami“, – pabrėžė premjeras S.Skvernelis.

Reaguodamas į opozicijos teiginius, kad tokia pataisa stumiama mainais už mokesčių reformos palaikymą, sakė, kad „žavisi konservatorių sugebėjimu kurti sąmokslo teorijas“. „Jie (Socialdemokratų darbo partija, aut.p.) yra koalicijos partneriai, su jais nėra jokių diskusijų ir ginčų dėl mokesčių klausimų“, – tvirtino jis.

Ir iš tiesų – balsavimas dėl mokesčių reformos svarstymo antradienį Seime praėjo be priekaištų – valstiečiai, „socdemdarbiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcijos nariai balsavo tvarkingai – „už“.

R.Karbauskis aiškino, kad neišrinktų Seime nėra

Valstiečių lyderis R.Karbauskis antradienį taip pat argumentavo, kad išskirtinai tik „socdemdarbiečiams“ šis pasiūlymas taikomas todėl, kad nebūtų spekuliacijų dėl pačių valstiečių padidėjusių dotacijų. „Bet kokios partijos atžvilgiu, kurios atžvilgiu vyktų pokyčiai, galima gal ir Liberalų sąjūdyje, gal koks skilimas, vadinkime. Tai yra procesas vyksta, jis vyksta šiandien. Tame procese, kurie šiandien yra Seime, savivaldybėse, šiandien galėtų pretenduoti į tam tikrą finansavimą. Bet nereikia to taikyti vienai partijai. Šiandien tiesiog vienai partijai yra atsitikę“, – pasakojo R.Karbauskis ir pridūrė, kad panašus likimas, jo žiniomis, gali laukti ir Liberalų sąjūdžio.

R.Karbauskis antradienį atrėmė ir klausimą apie dabartinius jų koalicijos partnerius, kurie kaip partija rinkimuose visai nedalyvavo. „Nėra savivaldybės tarybos nario arba Seimo nario, kuris rinkimuose nedalyvavo. Jeigu didžioji dalis frakcijos atskyla ir sukuria naują partiją, tik tuo atveju taikoma ši praktika. Kitu atveju ji netaikoma, jei mažesnė dalis nesukuria savo partijos, to neįvyksta“, – aiškino R.Karbauskis.

Socialdemokratai sutrikę

„Socdemdarbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Palionis „Panoramai“ sakė, kad tokio siūlymo reikia siekiant užkardyti nelegalų partijų finansavimą.

„Jeigu mes norime, kad valstybėje būtų skaidrus politinių partijų finansavimas ir kad po 10 metų nepasirodytų, jog kas nors ką nors rėmė, tai ir turi būti užtikrintas visų partijų, kurios atstovauja valdžiai, finansavimas ir Seime, ir savivaldybių tarybose“, – pasakojo politikas.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) neatmeta galimybės kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji šias politinių partijų finansavimą reglamentuojančias įstatymo pataisas vetuotų. Taip pat socialdemokratai žada siekti, kad klausimas būtų svarstomas Konstituciniame Teisme.

Įstatymo pataisos leistų valdančiosios koalicijos partnerei Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP) pretenduoti į valstybės dotaciją. Seimo LSDP frakcijos seniūno pavaduotojas Julius Sabatauskas laikosi nuomonės, kad valdančiųjų siūlomos pataisos – antikonstitucinės, o pats seniūnas Juozas Olekas tvirtina, kad tai tėra siekis pasipinigauti. 

„Šiuo atveju tie, kurie nedalyvavo rinkimuose arba nepasiekė norimų rezultatų, dabar nori pasitaisyti taisykles, pagal kurias jiems atitektų pinigai tų partijų, kurios rinkimuose dalyvavo ir dar laimėjo atitinkamus skaičius“, – sakė politikas. 

Politologė: „Tai yra visiškas manipuliavimas“

Mykolo Romerio universiteto dėstytoja, politologė Rima Urbonaitė, paklausta, ar tokios pataisos būtų priimamos taip greitai, jei partija nebūtų valdančiojoje koalicijoje, iš karto pasakė, kad tikrai ne. Jos teigimu, tai paprasčiausias valstiečių noras suteikti koalicijos partneriams pinigų šaltinį.

„Rūpestis buvo labai aiškiai įvardintas antradienio posėdyje, kai šis projektas buvo svarstomas skubos tvarka. Akivaizdu, kad tai nėra šiaip iniciatyva, o labai akivaizdus interesas daryti tai kuo greičiau. Natūralu, kad kai kam to reikia. Nes Seimo sesijos pabaigoje, kuri ir taip yra karšta dėl mokesčių ir pensijų sistemų pertvarkų reformų, įmesti dar tokį dalyką – akivaizdu, kad čia yra visiškai kažkieno interesų tenkinimas. Panašu, kad niekas net nežiūri į kritiką dėl paties modelio ydingumo. Ir niekam ta kritika net nėra aktuali. Bet šitas Seimas ir pasižymi tuo, kad turime visiškai selektyvų informacijos naudojimą“, – pasakojo politologė.

Ji teigė, niekas nesirūpina, ar šie pakeitimai bus naudingi demokratijai ar visai valstybei.

Pasak politologės, R.Karbauskio teiginys apie tai, kad kadangi politikai jau rinkti ir į Seimą pateko, išimties tvarka skiriamą dotaciją turi gauti ir „socdemdarbiečiai“, yra tiesiog absurdiška.

„Bet žmonės balsuoja už partijas, jie nebalsuoja už frakcijas, kurios galbūt susidarys. Jie net kartais nežino, kas ten su tomis frakcijomis Seime vyksta. Tai yra visiškas manipuliavimas ir visiškas akivaizdžių dalykų nematymas. Man tai visiškai nesuprantama, nes po to čia tiek povandeninių žaidimų atsiras ir tiek spekuliacijų, kad matysime galbūt net dirbtinai kuriamas frakcijas“, – pasakojo ji.

„Man tai yra nesuprantama ir aš kol kas negirdėjau nė vieno argumento, kuris būtų logiškas. Išskyrus tai, kad LSDDP dabar reikia pinigų. Štai ir viskas“, – teigė R.Urbonaitė.

Skaičiuos pagal Seimo ir tarybos narius

Seime šiuo metu svarstoma Politinių partijų įstatymo pataisa, numatanti, kad „jeigu parlamentinė partija ar jos frakcija Seime suskyla ir įregistruojama nauja parlamentinė partija, turinti daugiau partijos narių – Seimo narių nei buvusi partija, valstybės biudžeto asignavimų dalis, paskirta už išrinktus Seimo narius, padalijama tarp šių abiejų parlamentinių partijų proporcingai pagal esamą jų narių skaičių Seime“.

Pagal svarstomą projektą, valstybės biudžeto asignavimai politinių partijų veiklai finansuoti yra paskirstomi taip: du trečdaliai valstybės biudžeto skirtų asignavimų paskirstomi politinėms partijoms proporcingai jų narių, išrinktų Lietuvos Respublikos Seimo nariais, skaičiui ir vienas trečdalis asignavimų politinėms partijoms proporcingai jų narių, išrinktų savivaldybių tarybų nariais, skaičiui.

Politinių partijų įstatymo pataisas Seimas ketina priimti dar šią savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.