Eugenijus Gentvilas prabilo apie tai, kas vyko E. Masiulo namuose, apsilankius STT agentams

Liberalų sąjūdis jau kurį laiką išgyvena ne pačias geriausias dienas. Kai kurie partijos skyriai pareiškė, kad rinkimuose svarsto dalyvauti ne su partija, o kaip rinkimų komitetai. Be to, Liberalų sąjūdžio reitingai pasiekė dugną – partiją palaiko vos 2 proc. rinkėjų.

Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 6:51 PM, atnaujinta Jun 28, 2018, 9:47 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Liberalų sąjūdžio pirmininku Eugenijumi Gentvilu.

- Pone Gentvilai, kaip manote, ar valdote situaciją partijoje?

- Galiu užtikrinti, kad tikrai dar valdau. Niekas prieš mane parašų nerenka, kaip prieš kitos partijos pirmininką. Susirinkimai priima sprendimus, nors antraštėse buvo kitaip. Tačiau visa tai vyksta ir sprendimus priimam. O kad situacija sudėtinga – nežinau, kas galėtų bandyti kitaip įrodyti. Net nebandysiu įrodyti, kad sudėtinga.

- Liberalų sąjūdis skilinėja ir labai smarkiai. Turiu omenyje Pagėgių, Utenos skyrius, kurie kalba, kad galbūt artėjančiuose rinkimuose dalyvaus nebe su Liberalų sąjūdžiu, o kaip rinkimų komitetai. Taip pat judesiai yra tarp Trakų, Plungės liberalų.

- Šiandien „Lietuvos ryto“ portalas parašė Trakų, Plungės. Man tai nežinomi dalykai.

- Gal jūs nežinote. Aš ir klausiu, ar jūs žinote, kas vyksta partijoje?

- Aš gandų nekontroliuoju. Pagėgių skyrius buvo silpnas vidutiniokas – 15 narių. Praėjusiais metais atėjo apie 30 narių, kurie dabar pasakė: mes neisime su Liberalų sąjūdžiu, mes eisime atskirai komitetu. Tuo tarpu skyrius, kuris buvo jau keliolika metų, nuo pat įsikūrimo, pasakė: mes eisime tik Liberalų sąjūdžio skyriaus vardu. Tie, kurie atėjo nauji, pasako: mes galbūt iš partijos neišeisime, mes formuosime komitetą. Esu kreipęsis į partijos Etikos komisiją, paklausęs, ar skyrius gali priiminėti tokį sprendimą.

- Skyrius gali imti ir išeiti.

- Iš partijos. Tačiau vaidinti, kad jie yra partija, bet kartu eiti komitetu, o kitiems pasakyti: eikite kaip partija – to turbūt negalėtų. Žiūrėsim, ką pasakys partijos etikos sargai. Štai visa tiesa apie Pagėgių skyrių. Pagėgių skyrius dalyvaus savivaldos rinkimuose kaip Liberalų sąjūdžio skyrius. O kad dalis nori išeiti ar eiti kaip nors kitaip – taip, tai irgi tiesa. Bet apibendrinama, kad Pagėgiai jau prarasti, nėra ten liberalų. Yra. Praėjusį šeštadienį pakeliui į Tauragę, sutartoje vietoje susitikom, aptarėme – taip, Pagėgių skyrius dalyvaus rinkimuose.

- Galima tai įvardinti kaip skyrių narių bandymą išsaugoti vietas savivaldoje?

- Kalbant apie tuos narius, kurie atėjo prieš metus, jie niekada su liberalais nėra dalyvavę jokiuose rinkimuose. Aš nenorėčiau jų prarasti kaip partijos narių, tačiau tai yra tiesa, kad dalis skyriaus, naujai atėję, nori eiti komitetu. Žiūrėsime, gal suderinsime pozicijas. Utenos skyrius yra priėmęs sprendimą, kad planuoja dalyvauti savivaldos rinkimuose kaip komitetas. Mano manymu, kaip partijos vadovybė, tuo labiau, kad Utenos skyriaus vadovas yra atsakingas partijos valdybos narys, mes rasime sprendimus partijos mastu, o ne skyrių separatinių veiksmų būdu. Jų išreikšta pozicija yra pasakyta dar vasario mėnesį, kai dar nebuvo pasibaigusi baudžiamosios bylos ikiteisminė dalis ir dar nebuvo jokių Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymų. Jų noras man suprantamas, diskutuotinas – sėsime, diskutuosime ir pamatysite rudenį ar kitą pavasarį rezultatus. O kad išpučiami šitie dalykai – turbūt pati suprantate, kas kaip dirba.

- O Remigijus Šimašius su savo pasisakymais socialinėje erdvėje irgi pučia? Jis pakankamai filosofiškai mąsto apie partijas, kalba, kad „tokios partijos, kuri galėtų drąsiai pasakyti, kad ji verta Tautos piliečių“ apskritai nėra. Jis sako, kad „stručio pozicija, ginčas teismuose su Valstybės saugumo departamentu, apsimetimas, kad nieko tokio blogo neįvyko – tai blogiau nei kelias į niekur. Tai kelias į moralinį susinaikinimą“.

- Nenoriu komentuoti, nenoriu vertinti, kadangi iš karto susiskambinau su Remigijumi. Sakau: susitinkam. Jis sako: mielai, bet dabar atostogauju Švedijoje. Grįš turbūt šį savaitgalį, tai manau, kad pirmadienį susitiksime.

- O kaip jūs pats tai supratote?

- Truputį nesupratau, kadangi priimant partijos valdybos sprendimą kreiptis į teismą su ieškiniu dėl VSD pažymos – Remigijus dalyvavo šitame posėdyje. Dėl to nesupratau. Tačiau nesiimsiu daugiau komentuoti, kol nepasikalbėjau su Remigijumi ne telefonu, o gyvai. Taip, Remigijus turi kažkokią specifinę poziciją. Tai nėra Vilniaus skyriaus pozicija. Žiūrėsime. Dabar aš bandyčiau apibendrinti, kadangi tai vieninteliai ženklai viešumoje ir man žinomi, be visų rašinėjimų, kad Plungė, Trakai. Natūralu, kad yra įtempta situacija. Aš dirbu su partijos nariais, skyriais. Kiekvieną dieną bent su trim susitinku ar susiskambinu.

Žmonės irgi supranta. Buvo laikotarpis, kai kiekvieną iš mūsų partijos vadovų baksnojo: pamatysi, bus pažyma ar ikiteisminis tyrimas pasibaigs ir pamatysime tavo vaidmenį. Pamatėme. Ikiteisminis tyrimas pasibaigė, kaip buvo Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Šarūnas Gustainis, taip ir liko. Naujoji partijos vadovybė, ir R.Šimašių įskaitant, ir mane, niekaip su kokiom nors bėdom nesusiję. Tada atsiranda VSD pažyma. Vėl turime aiškintis. Suprantu, natūralu ir visų skyrių, ir partijos narių reakcija – kažkas blogai. Tačiau o kokia yra alternatyva? Mūsų, kaip partijos vadovų reikalas pasakyti: yra alternatyvų, bet jos niekur neveda, kalbant apie ilgalaikę liberalų strategiją.

- Pone Gentvilai, sakote, kad žinote tik apie kelis judesius. Jums būdinga nežinoti. Jūs nežinojote ir apie E.Masiulio reikalus jums už nugaros.

- Dabar teisėsauga pasakė, kad E.Gentvilo ten nėra. Turbūt jau patikėjote, kad aš tikrai nežinojau. Klokite ant stalo – šios dienos parašymas portale, kad partijoje yra bruzdėjimų Trakuose.

- Nėra dūmų be ugnies.

- Sutinku, kad visur vyksta diskusijos, bet niekur nėra priiminėjami jokie sprendimai išeiti.

- Kodėl Artūras Zuokas staiga išeina į viešumą su pareiškimu, kad kviečia į savo partiją liberalus, kurie nenori būti Liberalų sąjūdyje?

- Kodėl jis dabar padarė – visiškai logiška. Kadangi pas mus sudėtinga situacija, tai natūralu, kad A.Zuokas į tai reaguoja. Mano atmintyje tai yra ketvirtas A.Zuoko bandymas kviesti jungtis, kažką daryti su jo globa. Niekada nepasakydavome „taip“, visada pasakydavome „ne“. Niekada dėl to neapsirikome. Partijos tarybos posėdis vyko, niekas neužsiminė apie A.Zuoko kvietimą. Niekam tai nepasirodė kaip nors įtikinama ar patrauklu. Kas ką galvoja iš tiesų, aš nežinau, nes jokios diskusijos apie tai nebuvo.

- Vėl nežinote.

- Aš nežinau ir ką jūs galvojate. A.Zuokas mane pavadino Tartiufu – kaip Gentvilas nežinojo, kad „MG Baltic“ įkūrė partiją ir parinko pirmininką. Kodėl dabar A.Zuokas nebešneka, kai saugumas parašė, kad buvo parinktas E.Masiulis pirmuoju pirmininku. Gentvilas to nežinojo. O E.Masiulis net nedalyvavo. Gal A.Zuokas turėtų suprasti.

- Tarp žmonių, kurie nagrinėja politinę situaciją, yra teigiančių, kad galbūt vertėtų susijungti šioms partijoms ir tai būtų savotiškas liberalų išsigelbėjimas.

- Žinau, pasirodo, ką teigia politologai. Yra tokių nuomonių, kad mirs liberalai. Yra daug nuomonių išsakyta – Rasa Ališauskienė, Lauras Bielinis, Arijus Katauskas: palaukime rudens. Aš irgi manau, kad partijoje dirbdami savo darbą per vasarą su skyriais, mes turime sulaukti rudens. Niekas jokių greitų sprendimų nepriims.

- Kodėl jūs norite rudens laukti?

- O kodėl jūs norite, kad mes birželio pabaigoje ką nors darytume? Žurnalistai nori, kad kažkas įvyktų.

- Turbūt reiktų, nes reitingai važiuoja žemyn. Jūs ne tik, kad mirštate, jūs esate kaip reikalas pasikasę.

- Ačiū už komplimentą. Kadangi esu susipažinęs su kaltinamuoju aktu, kurio ištraukas vis spausdina, viskas, kas yra parašyta gėdingo apie partijos buvusius žmones, jau yra atspausdinta. Kartoti galima, kitaip apvertus vėl kartoti – daugiau nėra ko. Pasakykite, apie partiją ten kas nors yra?

- Partijai pareikšti įtarimai kaip juridiniam asmeniui.

- Žmonės bijo, kad ten dar bus begalė kažko. Daugiau ten nebėra nieko, kas blogoje šviesoje nušviestų buvusius partijos narius ir vadovą. Baimės turi baigtis. Kaip su partija, kuri gavusi įtarimus – pamatysite. Prasidėjo teismo procesas, partijos veiksmai nebus aptarinėjami, nes jie nėra aptarinėjami kaltinamajame akte, nes partija nedarė nieko. Ir dabar prisiminkite praėjusių metų rugsėjo 22 d. prokuroro pasakymą: partijos atsakomybė išplaukia iš fizinio asmens atsakomybės. Tai yra, iš E.Masiulio atsakomybės. Jeigu pas E.Masiulį namuose jo žmona ir pats E.Masiulis atneša apie tuziną pakuočių su pinigais Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams, aš neatmetu galimybės, kad Raimondas Kurlianskis įsivaizdavo, kad jis finansuoja partiją. Tačiau šitie pinigai, užpraeitų metų gegužės 10 d. buvo atrasti pas E.Masiulį namuose. Kur bus įrodyta partijos kaltė? Ji nebus įrodyta, kadangi partija negavo jokių pinigų, neplanavo, nesitarė ir nieko neįgaliojo.

- Bet tai nepanaikina fakto, kad kol kas partija yra su įtariamosios etikete. Greičiausiai ir rinkimuose teks dalyvauti su ta pačia etikete. Jūs esate sakęs: pažiūrėkite, kaip buvo po 2016 m. Seimo rinkimų. Bet tai buvo suasmeninta, viešoje erdvėje traktuojama, kaip vieno asmens reikalas. O dabar gula ir ant visos partijos, nes yra pareikšti įtarimai.

- Mano manymu, mano darbas yra pasakyti: tai yra trijų asmenų atsakomybė, kurie yra kaltinamieji. Partijai atsakomybė ateina nuo tų trijų asmenų veiksmų. Partija jokių veiksmų nėra atlikusi ir to prokurorai nėra nustatę. Kai yra reputacijos šešėlis, žiūrėkime, kaip Darbo partija ėjo į rinkimus – aš kalbu ne apie 2016 m., o ankstesnius. Kaip įtariamasis juridinis asmuo. Praėjo. Kaip „Tvarka ir teisingumas“ dalyvavo rinkimuose? Kaip įtariamasis juridinis asmuo. Praėjo. Nelaidokime per anksti. Taip, mes galime prisidirbti nesąmonių savo viduje, tokių pavojų yra. Jeigu mes neprisidarysime nesąmonių viduje, pamatysite, partijai jokių nebus prikišta priekaištų per baudžiamąją bylą. Deja, tai įvyks po kokių 3 metų.

- Jūs taip teigiate dėl to, kad galimai R.Kurlianskis pinigus davė partijai, bet E.Masiulis galimai neperdavė pinigų, o kaupė juos namuose? Taip reiktų suprasti?

- Aš skaitau kaltinamąjį aktą, 274 puslapį. Ieva Masiulienė iš miegamojo atnešė vieną pakuotę, kažkiek tūkstančių. Po to I.Masiulienė iš miegamojo vėl atnešė kitą pakuotę. Tada pakuotes, įmautes ir dėžutes pradėjo nešti E.Masiulis. Tai yra gegužės 10 d. kratos protokolas. Pabaigoje protokolo E.Masiulis pasirašo, kad pinigus atidavė geranoriškai. Jūs galite kaltinti, įtarinėti, bet prokurorai to nedaro, kad šitie pinigai turėjo atsidurti partijoje.

- O kodėl jie neatsidūrė?

- Turbūt yra žiauri tiesa. Tai yra paprasčiausias sukčiavimas, gaunant lėšas partijos vardu. Po to sakant, kad gavo kaip paskolą. Jeigu teisme E.Masiulis įrodys, kad pinigus gavo kaip paskolą, partija jau iš viso ne prie ko. Jeigu jis neįrodo, kad gavo paskolą, tada prokurorų darbas įrodyti, kad tuos pinigus E.Masiulis turėjo duoti partijai. Bet tokių dalykų nėra užfiksuota. Prokuratūra 444-iuose puslapiuose tokių užuominų net neduoda. Galvoja R.Kurlianskis ar „MG Baltic“, kad remia partiją, o pinigus susirenka E.Masiulis.

- Tai, ką kalbate, nepanaikina galimo, numatyto neteisėto rėmimo partijai. Kaip ir pagal pokalbius tam tikri dalykai yra numatomi. Tarkime, nebuvo priimti įstatymai, palankūs „MG Baltic“, bet vis tiek kaltinamajame akte yra surašyti, kurie galėjo būti priimti, darant tam tikras įtakas. Tai, kad jie nebuvo perduoti, nepanaikina to, kad buvo bandoma.

- Neįrodytas dalykas negali tapti kaltinimu. O dėl reputacijos – sutinku. Žiūrėkime, kaip iš šešėlio išeina teisiškai. Turėtų įrodyti, kad pinigai buvo suplanuoti atiduoti partijai, kad partija žinojo ar planavimo. Tų dalykų užuominų nėra. Neįrodžius šito dalyko, kaltinimai partijai turėtų būti nuimti. Čia yra teisinė kalba.

- O reputacinė?

- Sunku. Mes turime savo kasdiene veikla įrodyti.

- Pone Gentvilai, gal R.Šimašius teisus? Nereikia kaip stručiams sėdėti, galvas į smėlį sukišus?

- Ką prisipažinti, jeigu aš nežinau, ką prisipažinti? R.Šimašius buvo partijos pirmininkas – nežinojo, ką prisipažinti.

- Kalba apie partijos ateitį.

- Reikia dirbti į ateitį.

- O ką jūs dirbat? Partija byra, reitingai smunka. Kalba apie tai, ką toliau daryti su šituo dariniu?

- Aš labai pergyvenu, bet atėjęs pas jus nepulsiu virpinti rankas, kramtyti ūsą, sukti plauktus apie pirštą. Aš tikrai pergyvenu ir puikiai suprantu jūsų intencijas ar partijai iškilusius pavojus. Taip, jie yra didžiuliai. Birželio 19 d. pateikėme mokesčių reformos projektų paketą spaudos konferencijos metu. Neatėjo nė vienas žurnalistas ir nė viena žiniasklaidos priemonė jau per 9 paras nėra mūsų pozicijos atspausdinusi. Žurnalistai mėgaujasi mūsų bėdomis ir reputacinėmis problemomis ir aš jų nekaltinu. Bet greta to norėtųsi, kad parašytu ir tai, ką mes duodame kaip produktą, kasdieninį darbą.

- Jūs esate susikompromitavę. Virš jūsų kabo reputacinis šešėlis.

- Ant mūsų užvertė, mes ką, dabar išsigąstame, išsibėgiojame ar pasinaikiname visiškai? Koks jūsų siūlymas?

- Atsinaujinate iš esmės, ne su tais pačiais veidais.

- Mano veido baudžiamojoje byloje, VSD pažymoje nėra. Bet aš pasirengęs pasitraukti tada, kai mes susitarsime, kad viskas, darome suvažiavimą, kuriame aš nedalyvausiu, į pirmininkus nekandidatuosiu. Tas atsinaujinimas ir atsijauninimas norėtų, kad būtų. Jeigu kalbam apie atsinaujinimą, aš buvau partijos nariams pasakęs: jūs baudžiamojoje byloje manęs nematysite. Pažadą įvykdžiau. Atsinaujinimą aš įsivaizduoju ne taip, kad paima partijos vadovai, atsistatydina, o jūs darykite, ką norite. Turėjome praėjusį rudenį tokią situaciją, deja. Dabar mes turime susitarti, kaip elgiamės. Rudenį išgirsite.

Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio nauju laiku 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.