Kėdę praradusiam Šiaulių poliklinikos vadovui – dar viena prasta žinia

Penktadienį paskutinį kartą Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovo kabinete šeimininkausiančiam 67 metų Pranui Andruškevičiui – prastos naujienos iš Panevėžio teismo.

 Panevėžio teisėja įpareigojo prokurorą ir STT pareigūnus dėl P.Andruškevičiaus veiklos atlikti išsamų, o ne formalų ikiteisminį tyrimą.<br> G.Šiupario nuotr. koliažas
 Panevėžio teisėja įpareigojo prokurorą ir STT pareigūnus dėl P.Andruškevičiaus veiklos atlikti išsamų, o ne formalų ikiteisminį tyrimą.<br> G.Šiupario nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 1:35 PM, atnaujinta Jun 28, 2018, 1:56 PM

Teisėja Silvija Jakštienė nusprendė, kad STT Panevėžio valdyba ir Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius nepagrįstai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Dainų PSPC įvykdyto skaitmeninio rentgeno aparato pirkimo.

Be to, atskirą tyrimą dėl šios istorijos atlieka ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Savavališkas pirkimas sukėlė įtarimų

Į pareigūnus buvo kreiptasi dėl P.Andruškevičiaus surengto skaitmeninio rentgeno aparato pirkimo. Šiam pirkiniui vadovas neturėjo įstaigos steigėjų pritarimo, be to, išsiaiškinta, kad pirkimas buvo surengtas įtartinomis aplinkybėmis.

Triukšmas kilo, paaiškėjus, jog po konkurso direktorius abipusiu susitarimu su tiekėju pastarojo naudai pakeitė sąlygas. Konkurse buvo įrašyta, kad tiekėjas privalo skaitmeninį rentgeno aparatą pristatyti per 30 dienų, o už jį bus atsiskaityta dalimis per pusmetį nuo paleidimo dienos. Tikėtina, kad šios įrašytos sąlygos atbaidė potencialius tiekėjus, nes konkurse iš 12 susidomėjusių dalyvavo vos viena įmonė „Alfameda“.

Be to, P.Andruškevičius ūmai pakeitė konkurso sąlygas. Vasario 27-ąją pasirašytame papildomame susitarime buvo triskart – iki trijų mėnesių – pailgintas skaitmeninio rentgeno aparato pristatymo terminas. Be to, Dainų PSPC vadovas atseikėjo ir dosnų 70 tūkstančių eurų avansą, nors konkurso sąlygose atsiskaitymo sąlygose to net nebuvo numatyta.

Kilus įtarimams, kad gali būti padaryta nusikalstama veika, Šiaulių miesto vadovai kreipėsi į teisėsaugą. Panevėžio teisėsaugininkai tyrimą atliko, nes P.Andruškevičiaus sūnus Paulius dirba Šiaulių apygardos prokuratūroje – vadovauja II baudžiamojo persekiojimo skyriui.

Darbą atliko formaliai

STT Panevėžio valdyba ir Panevėžio apygardos prokuratūra šioje istorijoje nieko nusikalstamo neįžvelgė, todėl nutarta atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Prokuroras konstatavo, kad P.Andruškevičius gavo drausminę nuobaudą, o tarp Dainų PSPC ir konkursą laimėjusios įmonės „Alfameda“ yra susiklostę „išimtiniai civiliniai santykiai“.

Dokumentus išnagrinėjusi teisėja S.Jakštienė pažymėjo, jog atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą tik nekilus jokių abejonių, kad nusikalstamos veikos veiksmai nebuvo padaryti. Šiuo atveju konstatuota, kad ir STT specialistės, ir prokuroro nutarimai surašyti formaliai, neišsiaiškinus visų aplinkybių.

Nutartyje pažymėta, kad net nebuvo susisiekta su P.Andruškevičiumi, nesiaiškinta, kodėl jis keitė įvykusio viešojo konkurso sąlygas. Be to, neišsiaiškinta, ar susitarimas dėl avanso sumokėjimo buvo pasiektas prieš pasirašant sutartį, ar už skaitmeninį rentgeno aparatą sumokėta suma atitinka rinkos kainą.

Be to, neatsakyta į klausimą, ar P.Andruškevičius turi kokių nors sąsajų su konkurso laimėtoja bendrove „Alfameda“, nesiaiškinta, kodėl pakeitus konkurso sąlygas buvo mokamas avansas.

Vadovo karjera – baigta

Į abejotino skaidrumo rentgeno pirkimo istoriją įsivėlęs direktorius P.Andruškevičius nuo liepos vadovu nebedirbs, nes Šiaulių miesto taryba nusprendė ieškoti pamainos.

28 metus įstaigai vadovavęs konservatorius buvo pateikęs Šiaulių miesto vadovams prašymą atleisti jį pačiam prašant. Taip medikas būtų įgijęs teisę gauti 1 išeitine kompensacija daugiau, bet toks prašymas nebuvo patenkintas.

Konstatuota, kad tai prieštarautų Darbo kodekso nuostatoms. Teisininkai išaiškino, kad terminuotąją darbo sutartį turintis P.Andruškevičius negali būti atleidžiamas taip, kaip pats paprašė. Šia privilegija gali naudotis tik neterminuotąją darbo sutartį turintys asmenys.

Direktorius kaltės nejautė

Kilus skandalui Šiaulių mero nuo pareigų nušalintas, o po to į darbą grįžęs P.Andruškevičius tikino, kad kaltės dėl skaitmeninio rentgeno pirkimo nejaučiąs: „Aparatas mūsų įstaigai buvo gyvybiškai būtinas, nes turimas yra visiškai pasenęs. O rentgeno tyrimų mes atliekame daug“.

Chirurgas sakė, kad dar pernai kreipęsis į Savivaldybę dėl pinigų šiam aparatui. Jų prašyti P.Andruškevičius sumanė, kai sužinojo, jog Savivaldybė skyrė pinigų Centro poliklinikai pinigų rentgeno aparatui pirkti.

Įstaigos vadovas pripažino keitęs pirkimo sąlygas, bet neįžvelgė kaltės: „Terminas išties buvo įrašytas nerealus, todėl teko taisyti šią klaidą. Pažymėsiu, kad negavome nė vienos pretenzijos. O avansą sumokėjome, nes tokia yra praktika.“

Skandalui įsisiūbavus, P.Andruškevičius viešai pareiškė galįs dėl ligonių gerovės paaukoti ir „savo skalpą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.