Teismas nesiryžo priimti sprendimo dėl N.Venckienės ekstradicijos stabdymo

Prieš daugiau kaip penkis metus iš Lietuvos pabėgusi Neringa Venckienė toliau liks kalėjime. Ketvirtadienį Čikagos federalinis teismas nepriėmė sprendimo dėl 47 metų bėglės ekstradicijos atidėjimo.

N.Venckienė Čikagos kalėjime yra laikoma nuo vasario mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė Čikagos kalėjime yra laikoma nuo vasario mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-28 19:46, atnaujinta 2018-06-28 19:49

N.Venckienės teismo posėdis Čikagos federaliniame teisme turėjo prasidėti 9.30 val vietos laiku (Lietuvos laiku 17.30 val.), tačiau buvusiai teisėjai reikėjo palaukti, kol bus baigtos svarstyti kitos bylos. Kaip jau įprasta, N.Venckienė į teismą pristatyta vilkinti oranžinės spalvos kalinės kostiumą, o teismo salėje ją pasitiko apie dešimt ištikimiausių gerbėjų.

Bėglės skundą dėl ekstradicijos stabdymo nagrinėjusi teisėja Virginia Kendall, kaip teigia teismo posėdį stebėjęs Čikagos žurnalistas Michaelis Tarmas, nesiryžo priimti nei neigiamo, nei teigiamo sprendimo dėl N.Venckienės prašymo stabdyti ekstradiciją bent metams ir pareiškė, kad sprendimui priimti jai reikia dar kelių savaičių.

N.Venckienė Čikagos kalėjime yra laikoma nuo vasario mėnesio. Ji porą kartų kreipėsi į teismą prašydama ją paleisti už užstatą, tačiau kartą teismas atsisakė tai padaryti, o vėliau nuspręsta šį jos prašymą svarstyti tik išnagrinėjus skundą dėl ekstradicijos atidėjimo.

Bėglė pageidavo, kad ekstradicija jai būtų atidėta bent metams, nors jos prašymas dėl prieglobščio suteikimo bus nagrinėjamas daugiau nei po metų – 2019 metų liepos mėnesį. N.Venckienė, kaip ir jos Lietuvoje likę bei Čikagoje gyvenantys šalininkai, teigia, kad byla prieš ją yra politinė, o su ja pačia siekiama susidoroti, nes ji esą atskleidė Lietuvoje veikusį pedofilų klaną.

Buvusi teisėja teigia, kad Lietuvos jai pateikti kaltinimai yra nepagrįsti ir ji esą nepadarė jokių nusikaltimų – nespyrė Laimutei Stankūnaitei, netrukdė antstolei Sonatai Vaicekauskienei vykdyti teismo sprendimo ir nesmūgiavo pareigūnui.

„Aš nerakinau durų ir nebarikadavau praėjimo, aš kelis kartus sakiau, kad atrakinkite duris, tai galima pamatyti ir išgirsti vaizdo įraše. Lietuvos policijos pareigūnas pirmas mane sužeidė, aš negalėjau eiti į darbą 12 dienų, nes dešinys petys ir ranka buvo sužaloti“, – teisinasi N.Venckienė.

Skunde teismui ji taip pat tvirtina, kad negalėjo įvykdyti teismo sprendimo perduoti brolio dukrą L.Stankūnaitei, nes ją pati mergaitė atsisakė gyventi su motina, nors ji dėjo visas pastangas, kad šios susitikinėtų ir mergaitė gyventų su mama.

N.Venckienė savo skunde taip pat aiškina, kad ne ji, o Lietuvos teisėsaugininkai pažeidė teismo sprendimą, nes nesilaikė duoto nurodymo prieš mergaitę nenaudoti prievartos. „Ant mergaitės galvos buvo užmesta antklodė, kuri buvo apipurkšta kažkokia chemine medžiaga“, – pačios sukurtą istoriją apie „psichotropinę kaldrytę“ pasakoja N.Venckienė ir pateikia iki šiol dar negirdėtą „faktą“, esą „antstolė ir policijos pareigūnai stebėjo, kaip mergaitė buvo velkama žeme“.

JAV Valstybės departamentas pritaria N.Venckienės ekstradicijai. Tokį patį sprendimą dar vasario mėnesį yra priėmęs ir Čikagos teismas, tačiau stabdyti ekstradiciją reikalauja ne tik pati N.Venckienė su savo advokatais, bet ir JAV kongresmenas Chrisas Smithas. Jis Kongrese užregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekia nutraukti N.Venckienės perdavimo Lietuvai procedūrą, išleisti ją į laisvę ir suteikti leidimą laisvai judėti bei dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.