G. Landsbergis: „Demokratijos būklė su šitais valdančiaisiais yra prasta“

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė, kad jo nuomone, valdančioji dauguma tiesiogiai prisideda prie prastos demokratijos būklės. Jis, kalbėdamas apie „buldozeriu stumiamas“ reformas, pasakojo, kad tolstame nuo demokratijos.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2018, 8:44 AM

„Vyriausybė ir valdančioji dauguma, prisijungę „Tvarkos ir teisingumo“ balus, sugebėjo buldozeriu prastumti reformas. Kurios nėra aišku, net kokios bus ir ką atneš. O bendra demokratijos būklę – aš ją vertinu gana prastai. Ypatingai po vakar dienos, kai Seimas valstiečių balsais pritarė, kad Seimo statuto galima nesilaikyti, kad jis tik patariamasis. Einame „Orbanizacijos“ keliu, kartais besibaisėdami Vengrija ar Lenkija, bet mes žingsnis po žingsnio būtent ten ir einame“, – savo nuomone „Žinių radijo“ eteryje dalijosi G.Landsbergis.

Jam abejonių sukėlė ir taip greitai priimta ir neišdiskutuota esminė šalies reforma – mokestinės sistemos pakeitimai.

„Tai yra principinis klausimas – ką mes darome su valstybės pinigais. Jie nusprendė, kad išdalinsime daugiau, nei 300 milijonų eurų žmonėms po nedidelį grūdelį. Žmonės pajaus mažytį pagerėjimą, bet tik mažytį“, – sakė G.Landsbergis, pridurdamas, kad yra sričių, kurioms pinigai yra reikalingesni, nes šios mažos išmokos.

„O ar tie pinigai negalėjo būti geriau panaudoti kažkur kitur?“ – klausimą kėlė konservatorių lyderis. „Gal medikų situacija nėra pati geriausia, nuolat kalbama apie algų didinimą. Ar nebuvo galima ten panaudoti pinigų. Apie mokytojus kalbėti galime lygiai taip pat“, – komentavo jis.

Konservatorių lyderis pasakojo, kad tai yra esminė šalies reforma, galima sakyti, net keičianti visos valstybės kryptį. Todėl apie ją kalbėti reikėjo daug daugiau.

„Visada yra sakoma, kad jei sprendimai yra keičiantys valstybės kryptį, konsensuso – sutarimo paieškos yra daug išmintingiau. Kodėl? Nes rinkimai atneša pokyčius, mūsų šalyje tai yra įprasta. Tai reiškia, kad atėjusi nauja valdžia be sutarimo priimtus sprendimus yra linkusi keisti. O tai valstybei nėra gerai. Jei mes kalbame apie higieninius sprendimus, viskas gerai, Vyriausybė prisiima atsakomybę. Bet mes čia keičiame mokestinę sistemą, tai geriau būtų, kad ieškotų sutarimo“, – situaciją komentavo G.Landsbergis.

Jis dar pridūrė ir priminė, kad prieš šią reformą balsavo du esminiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos nariai – Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas ir Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tomilinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.