Konservatoriai skambina pavojaus varpais – valdantieji kelią pavojų demokratijai

Seimo pavasario sesija šeštadienį baigėsi po 5 dienas trukusių parlamentarų posėdžių. Didelė skuba ir įstatymų gausa, anot opozicijos, leido valdantiesiems kai kuriuos nedemokratiškus klausimus „prastumti“. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad demokratijos būklė jį tikrai neramina.

Gabrielius Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilius Semeška<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilius Semeška<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 11:03 AM, atnaujinta Jul 2, 2018, 11:23 AM

Jo teigimu, būdai, kuriais atsikratoma oponentų, kartais primena ir Rusijoje organizuojamų rinkimų praktiką.

Griauna demokratiją

Konservatorių partijos pirmininkas G.Landsbergis sakė, kad šiuo metu valstiečiai, deklaruodami demokratines vertybes, elgiasi visai kitaip.

„Paskutinę savaitę turėjo būti daug diskusijų apie mokesčių, pensijų, sveikatos apsaugos pertvarkas, tačiau šalia to vyko ir tikrai grėsmingi postūmiai, kurie, gali būti, kad kelia pavojų mūsų demokratinei santvarkai“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G.Landsbergis.

Jis teigė, kad yra gana ironiška, kad premjeras, sveikinęs Lietuvą su „Dainų šventės“ pradžia, kalbėjo apie tai, kad šalis turi būti šiuolaikiška ir demokratiška valstybe.

„Bet tikrai yra daromi priešingi žingsniai, – sakė jis, konkrečiai kalbėdamas apie valdančiųjų norą nesilaikyti Seimo statuto, arba jį taikyti taip, kaip tuo metu yra paranku. - Taip griaunamas trapus pamatas, ant kurio laikosi visas Seimo darbas“.

Jis pasakojo, kad tinkamą demokratijos būklę Seime užtikrina dvi institucijos.

Viena iš jų – Etikos ir procedūrų komisija. „Ji veikia nedemokratiškai. Seimo statutas sako, kad komisijos vadovo pozicija yra skirta Seimo mažumai, taip siekiant užtikrinti, kad mažumos teisės bus užtikrinamos geriau. Bet šiandien mes matome, kad situacija yra dramatiškai kitokia.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai, de facto prisijungus prie valdančiosios daugumos, nors ir neformaliai, ši komisija tampa reikalinga tam, kad Seimo statutas būtų teisingai išaiškintas, palankiau valdančiajai daugumai“, – komentavo situaciją parlamentaras.

Jis užsiminė ir apie laikinas Seimo komisijas, kurios tiria atskirus klausimus. „Tačiau tokios komisijos, turinčios atstatyti teisingumą, tačiau jos veikia kaip susidorojimo institutu“, - situaciją vertino politikas. 

„Šalia Seimo esanti Vyriausioji rinkimų komisija taip pat tampa nebe objektyviu arbitru, o valdančiosios daugumos išgelbėjimo institucija. Tai kelia ypatingą nerimą prieš artėjančius rinkimus“, – teigė Seimo narys.

„Jeigu mes pažvelgtume į paskutinio mėnesio, kad ir nedidelius pokyčius, kuriuos buvo mėginama inicijuoti, su demokratija jie tikrai turi mažai kažką bendro“, – pasakojo G.Landsbergis.

Kaip vieną iš tokių pavyzdžių politikas priminė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės sprendimą neišviešinti Seimo nario Artūro Skardžiaus apkaltos tyrimo medžiagos.

Sulygino su Rusijos rinkimais

G.Landsbergis teigė, kad dabartinė situacija primena Rusijos praktikas, siekiant susidoroti su politiniais oponentais.

„Jeigu kam nors kyla klausimas į ką tai panašu, ar ką tai primena, tai noriu atkreipti jūsų dėmesį į rinkimus Rusijoje, kai oponentai rinkimuose yra išiminėjami labai panašiais būdais“, – sulygino politikas.

Politikas patikino, kad konservatoriai yra pasiryžę į Konstitucinį teismą kreiptis kiekvieną kartą, kai iškils grėsmė demokratijai. Tam pritarė ir konservatorius, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras. Jis teigė, kad šiuo metu praktiškai komitete į demokratiją yra numojama ranka.

„Yra dauguma, bet negali būti taip, kad ta dauguma darytų iš savęs vos ne vienpartinę sistemą. Taip negali būti, mes jau šitiek metų ėjom į demokratiją“, – situaciją komentavo S.Šedbaras.

G.Landsbergis užsiminė ir apie kelias tarptautines institucijas, į kurias konservatoriai gali kreiptis – politinė partija ruošiasi apie dabartinius valdančiųjų veiksmus informuoti kitus politikus Europos liaudies partijoje, kuriai konservatoriai priklauso. Planuose gali atsirasti ir kreipimasis į Europos Komisiją.

Pats nepasitiki pirmininke

Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Vilius Semeška, „savu kailiu patyręs valdančiosios daugumos buldozerį“, šeštadienį išsaugojo savo poziciją komisijoje po Seimo balsavimo.

„Rinkimai gali būti iš esmės nedemokratiški ir nesąžiningi. Jis teigė, kad iki šiol nėra pasirengta savivaldybių rinkimų išankstinės paslėptos kampanijos monitoringui. Didžiausi koncernai tiek Kaune, tiek kituose miestuose, investuoja milijonines lėšas netiesiogiai į įvaizdžio formavimą. Ir tai bus naudojama paveikti rinkimų valią. VRK tuo klausimu visai nepasisako. Iki šio nėra aišku, jokio konkretumo ir apie referendumą“, – bėdas vardijo V.Semeška.

„Kyla daug abejonių ir dėl komisijos pirmininkės šališkumo“, – teigė VRK narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.