Iki šiol nebuvo paviešinta: žarstėsi žiniomis apie Ponią, SS ir ministrus

LNK žurnalistas Tomas Dapkus, kurį prezidentė Dalia Grybauskaitė išvadino „MG Baltic“ skaliku, buvo slapta sekamas daugiau kaip dvylika metų. „Lietuvos rytui“ pavyko gauti dalį intriguojančios šio sekimo medžiagos, kuri iki šiol nebuvo paviešinta.

T.Dapkus su T.Garasimavičiumi aptarinėjo ir esą vykstančias įvairias intrigas Valstybės saugumo departamente.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Dapkus su T.Garasimavičiumi aptarinėjo ir esą vykstančias įvairias intrigas Valstybės saugumo departamente.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Garasimavičius (nuotr. kairėje) ilgą laiką buvo vadinamas pilkuoju energetikos kardinolu. T.Dapkus yra liudijęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Garasimavičius (nuotr. kairėje) ilgą laiką buvo vadinamas pilkuoju energetikos kardinolu. T.Dapkus yra liudijęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 6:02 AM, atnaujinta Jul 3, 2018, 12:44 PM

Pasirodo, ne visi Valstybės saugumo departamento (VSD) bei kitų slaptųjų tarnybų užfiksuoti T.Dapkaus pokalbių įrašai ar susirašinėjimo stenogramos buvo perduotos tyrimą atlikusiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Slaptųjų tarnybų archyvuose liko ir seklių fiksuotas T.Dapkaus bendravimas su buvusiu premjero Sauliaus Skvernelio patarėju energetikos klausimais Tomu Garasimavičiumi. Beje, pastarasis patarinėjo ir buvusiam premjerui Algirdui Butkevičiui.

Pilkuoju energetikos kardinolu vadinto T.Garasimavičiaus, kurio žmona užima atsakingas pareigas VSD, ir T.Dapkaus pokalbiai leidžia pažvelgti į Prezidentūros, Vyriausybės ir Valstybės saugumo departamento dvaro intrigas iš vidaus.

Patarėjas įjungė skaitiklį

2017 m. spalio 20-ąją T.Garasimavičius T.Dapkui atsiunčia nuorodą straipsnio, kuriame tuometis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) direktorius Darius Janulevičius pasakoja apie neva IAE uždarymo darbų sėkmę: „Va, ramus Darius, reklamuojasi.“

T.D.: Prasideda tyrimas.

T.G.: Galėtų trauktis tyliai. Gal yra per ką nuleisti, kad bus ketvirčiuojamas.

Sutaupyčiau laiko kitiems, valstybei svarbesniems, darbams.

T.G.: (2017 10 26) Gali perduoti Simonui (greičiausiai kuruojančiam energetikos viceministrui Simonui Šatūnui. – Red.), kad nuo šios dienos yra įjungiamas ščiotčikas (chronometras. – Red.) ir suteikiamas vieno mėnesio terminas palikti viceministro postą.

Paskui kris kitomis aplinkybėmis kartu su Dariuku (D.Janulevičiumi. – Red.). Aš rimtai.

T.D.: OK.

T.G.: Įsivedu priminimą į telefoną lygiai už mėnesio. Jeigu bus Dariukas ir Simoniukas pozicijose, neatmetu, kad pakomentuosiu viešai kai kuriuos dalykus, kai ko paprašytas. Ir Živilei (greičiausiai S.Šatūno sutuoktinei, prezidentės vyriausiajai patarėjai nacionalinio saugumo klausimais. – Red.) gali kliūti.

T.G.: (2017 10 30) Šatūnas su Dariuku išsisuks? Užsakinėja tiek eterio, piarinasi LTV, V.Bakas pas Dariuką važinėja...

T.D.: Jonas Tamulis (greičiausiai „Rosatom“ atstovas Lietuvoje. – Red.) šika į kelnes.

T.G.: Na, mėnesį laiko aš lauksiu. Pats padarysiu, ką galiu. Aš su Energetikos ministerija jau nebegaliu koegzistuoti, kai pas žmones nulis pagarbos.

T.D.: Reikia nuolat pi*ti, tada susimąstys.

T.G.: Jiems po**ui. Bėgs pas Ponią (turima omenyje prezidentė. – Red.) po sijonu.

Vidus supuvęs, jei tokiu stiliumi klausimus sprendžia: į nieką nesigilina, nieko nederina.

Viską lyg patys pasiekė, o realiai nė piršto nebūna pridėję.

Svarstė apie ministrus

T.G.: (2017 11 18) Yra planas, kaip atp**ti Žygutį (greičiausiai energetikos ministrą Ž.Vaičiūną. – Red.), o aš tapčiau de facto energetikos ministru. Jungiam Energetikos ministeriją su Ūkio arba Aplinkos. Aš skiriamas viciku (viceministru. – Red.) ant energetikos, o Žygutis out. Tik reikia turėti ūkio ministrą. Žygutį kur nors į ambasadą Lenkijoje.

T.G.: (2017 11 20) A.Kubilius televizijos „Forume“ tiesiai sako, kad vienas iš dviejų geriausių ministrų yra Žygutis.

T.D.: Tai antras Rokutis (greičiausiai R.Masiulis, susisiekimo ministras. – Red.)?

T.G.: Pirmas Rokutis, antras Žygutis. Ir jie yra jų, konservatorių. Sakė, geras, dirbo viciku pas patį Sekmoką.

Priekaištai dėl reportažų

2017 m. gruodžio 10-ąją T.Garasimavičius žurnalistui priekaištauja dėl reportažo apie VSD aukštų pareigūnų, tarp jų Lino Jurgelaičio, ryšius su „Gazprom“ atstovais Lietuvoje ir „Rosatom“ atstovo Lietuvoje J.Tamulio galimą pridengimą, baimindamasis, jog VSD nepagrįstai susies jį su šiuo reportažu.

T.G.: Jau parėjo iš VSD, kad aš užsakiau.

T.D.: Nebijok. Jie viską žino – žaidžia čia.

T.G.: Mažiukas (taip patarėjas vadindavo savo bičiulį VSD valdybos viršininką Roką Petrašiūną. – Red.) Nerijui (matyt, N.Rasburskiui, „Lietuvos energijos“ Kogeneracinių jėgainių tarnybos vadovui ir buvusiam prezidentės patarėjui energetikai. – Red.) sako, tipo turbūt aš pykstu ant jų.

T.D.: Pasakyk Mažiukui, kad jo nelietėm.

Įtampa valdžios viršūnėse

T.G.: (2017 12 12) SS (taip patarėjas vadindavo premjerą Saulių Skvernelį. – Red.) šiandien juodai piktas ant Ponios (prezidentės. – Red.) dėl pasisakymo ant jo (turima omenyje prezidentės kritika, kad Vyriausybė per metus nieko reikšmingo nepadarė. – Red.).

Buvo labai įdomi mintis apie du prezidentinius ministrus, su kuriais bus labai rimta kalba, ir tegul jie nebūna užtikrinti, kad nebus pasirašyti dekretai dėl jų atleidimo.

Jeigu nesupras, kokį parlamentinį tyrimą padarysim.

Manau, kad reikia statyti ant VG (Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus. – Red.) tyrimo dėl rezervo.

Šioje vietoje T.Dapkus atsiunčia pritariantį jaustuką.

T.G.: Čia prie visų patarėjų šnekėjo. Pakalikas (greičiausiai premjero patarėjas užsienio politikai, dabartinis pirmasis vicekancleris Deividas Matulionis. – Red.) triedė ant LRP (prezidentės. – Red.).

T.D.: Jis, beje, jos tikrai nekenčia.

T.G.: Matosi. Bet Žygutis gina visada, kur reikia, kur nereikia. Svarbu man paoponuoti.

T.D: Bet tai Roko Masiulio lygį rodo, kad tokį debilą pasiūlė.

T.G.: Jis nesiūlė, Molis (prezidentės patarėjas energetikai Arūnas Molis. – Red.) pasiūlė.

T.D.: Per Ponią?

T.G.: Ponia davė užduotį Moliui rasti ministrą. Visi normalūs atsisakė, tada prisiminė savo draugą iš žlugusio Energetinio saugumo centro Žygutį.

T.D.: O kaip SS nuleido? Per Ponią ar per Roką Masiulį?

T.G.: Aš siūliau Roką į energetikos ministrus, ir jis nebuvo prieš, bet Poniai reikėjo žmogaus į Susisiekimo.

Ponia nuleido SS. Kaip Šatūnizmas (energetikos viceministras Simonas Šatūnas. – Red.) išlindo, nežinau.

T.D.: Įdomu, ar taip buvo ir su Šapoka (finansų ministru. – Red.)

T.G.: Kiek girdėjau, lyg Ponios kadras.

T.D.: Ir aš.

Prezidentūros užkulisiai

2017 metų gruodžio 13-ąją T.Garasimavičius pasidalija žiniomis iš Prezidentūros: „Šnekėjau šiandien ilgai su Rasa Svetikaite (prezidentės vyriausiąja patarėja teisės klausimais. – Red).

Tai ten Ponia tokia apatiška viskam. Bandžiau judinti, bet ten nėra kas judintų.

T.D.: O Ž.Šatūnienė (prezidentės vyriausioji patarėja nacionalinio saugumo klausimais, VSD pareigūnė. – Red.) įtakinga? Kaip Rasa Svetikaitė į ją žiūri?

T.G.: Tipo ne, karjeristė. Kaip Ponia ją vertina, neaišku.

T.D.: O ją Budriukas (VSD direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Budrys. – Red.) įkišo?

T.G.: Jie konflikte. Pati įsitrynė stukalindama ant kitų valdybos viršininkų.

T.D.: Geras. Tai kas ją įkišo Poniai? Ji Lino Jurgelaičio žmogus.

T.G.: Ji pati ten įsitrynė, gal per Valdemarą Sarapiną (buvusį prezidentės vyriausiąjį patarėją nacionaliniam saugumui. – Red.), kol dirbo.

Aš tikrai žinau, kad jam nešiojo VSD operatyvinę informaciją – vadinamus pletkus apie Butkę (tuometį premjerą A.Butkevičių. – Red.), pokalbių įrašus.

T.D.: P****c. Mažiukas (VSD valdybos viršininkas R.Petrašiūnas. – Red.) irgi su ja, kaip suprantu. Buvusi VSD Trečia valdyba, kuriai L.Jurgelaitis vadovavo.

T.G.: Jo, labiau su ja (premjero patarėjas su LNK žurnalistu, be kita ko, svarstė, jog Ž.Šatūnienė galėjo artimai bendrauti su L.Jurgelaičiu. – Red.).

T.D.: Keista, kad Jauniškis (VSD direktorius Darius Jauniškis. – Red.) remiasi tokiais kaip Jurgelaitis. Bet kareivukas, ko norėti.

T.G.: Dar ji pakasė Kaladinską (VSD valdybos viršininką. – Red.), visi galvojo, kad norėjo užimti jo vietą – valdybos viršininko, bet iš tikro tikėjosi „už gerą darbą“, ko gero, būti paaukštinta iki VSD vado pavaduotojos, o kai nerealizavosi, tai išėjo pas LRP.

T.D.: Bet neblogai įsitaisė. Įtakinga šeima. (...)

T.D: O D.Jauniškiui ji autoritetas?

T.G.: Nemyli VSD jos niekas, ten įtempti santykiai. Kiek žinau, ir Budrys, ir Jauniškis nemyli.

T.D.: Gal tik Linas, nes neturi daugiau į ką remtis...

T.G.: Bet D.Jauniškis tai tupica, ką ten šnekėti apie jį (...). VSD nieko normaliai neveikia, chaosas ten po išdraskymo, tad vargu ar ką ten galima laikyti įtakingu.

Aš anksčiau į savaitę gaudavau minimum po dvi pažymas, dabar vieną į du mėnesius.

T.D.: Susisiekimo sektorių valdo jie, kaip nori. Tai RM (susisiekimo ministras R.Masiulis. – Red.) gali pražudyti.

T.G.: Valdo ar stebi.

Dalijosi naujienomis

2017 m. gruodžio 14-ąją T.Garasimavičius informavo T.Dapkų, kad IAE direktoriui D.Janulevičiui oficialiai pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba: „Pasakyk Šatūnizmui, kad jis figūruoja STT medžiagoje kaip Dariuko (D.Janulevičiaus. – Red.) dengėjas.“

Gruodžio 15-ąją – kita T.Garasimavičiaus žinia: „Šnekėjau su premjeru dėl Dariuko. Klausė, ką daryti, tai sakiau: „Kill, kill“, nes yra daug rimtesnių dalykų. Sakė, maždaug panašiai.

Šnekėjo su Žygučiu, kad gal jam reikėtų trauktis. Dar sakiau, kad reikia didinti IAE priežiūrą ir apie tai sakiau prieš pusę metų.

Manau, Šatūnizmas bandys ginti Uostytoją (ankstesniuose pokalbiuose patarėjas dalijosi informacija, kad IAE vadovas D.Janulevičius galėjo turėti problemų dėl priklausomybių. – Red.), kaip tik pirmadienį važiuoja į Estiją kartu delegacijoje.

Po kurio laiko premjero patarėjas T.Dapkui praneša kitą naujieną: „Yra pletkas, kad Dargužiena (tuometė Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė. – Red.) išeina, sakė, kažkas įsakymą matė.

T.D.: Sako, kad bus Stonšas (Algirdas Stončaitis. – Red.).

T.G.: Baugina mane mentai implantai.

Veikėjų keliai – skirtingi

Prezidentės vyriausiosios patarėjos nacionalinio saugumo klausimais vyras S.Šatūnas atsistatydino iš energetikos viceministro pareigų. Tiesa, ne po mėnesio, kaip planavo tuometis premjero patarėjas. Tai įvyko vasario pradžioje. S.Šatūnas dabar glaudžiasi Užsienio reikalų ministerijoje.

D.Janulevičiui įtarimai buvo pareikšti praėjusių metų gruodį, sausį jis atsistatydino iš IAE vadovo pareigų.

T.Garasimavičius iš S.Skvernelio komandos buvo išprašytas kovo pabaigoje kaip netekęs premjero politinio pasitikėjimo.

Buvo įtariama, kad jis drauge su buvusiu prezidentės patarėju N.Rasburskiu ir vienu VSD valdybos viršininku galėjo organizuoti bendrą verslą.

Pastaruoju metu T.Garasimavičius patarinėja Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui.

Tuo metu T.Dapkus rengiasi ilgai bylinėtis su valstybe dėl neteisėto kišimosi į jo privatų gyvenimą.

Beje, nors VSD pažymose T.Dapkus įvardijamas kaip „MG Baltic“ atstovas, šis koncernas nepažadėjo finansuoti jo išlaidų už teisines paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas