Kaunietiškos mįslės ir prezidento rinkimų intriga: kur pasuks V. Matijošaičio bendražygis?

Ar Kauno meras Visvaldas Matijošaitis nesieks prezidento posto, o iš anksto prognozuota jo parama valstiečių premjerui Sauliui Skverneliui gali atitekti konservatoriui Vygaudui Ušackui?

 V.Matijošaitis dėl prezidento rinkimų vis dar tyli.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 V.Matijošaitis dėl prezidento rinkimų vis dar tyli.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Ir P.Mačiulis, ir V.Ušackas (nuotr.) nenoriai kalbėjo apie ateitį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ir P.Mačiulis, ir V.Ušackas (nuotr.) nenoriai kalbėjo apie ateitį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ir P.Mačiulis (nuotr.), ir V.Ušackas nenoriai kalbėjo apie ateitį.
Ir P.Mačiulis (nuotr.), ir V.Ušackas nenoriai kalbėjo apie ateitį.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 7:32 AM, atnaujinta Jul 12, 2018, 7:33 AM

Klausimų dėl būsimų prezidento rinkimų kilo pasklidus kalboms, kad V.Matijošaičio vadovaujamos visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ narys, dešiniąja Kauno mero ranka laikomas vicemeras Povilas Mačiulis gali vadovauti būsimam V.Ušacko rinkimų štabui.

Politologai spėja, jog P.Mačiulio sprendimas šlietis prie V.Ušacko būtų ženklas, kad į Kauno mero paramą pretenduoja pastarasis, o ne S.Skvernelis, kaip buvo manoma anksčiau.

Ragino kandidatuoti

Pats P.Mačiulis „Lietuvos rytui“ nepatvirtino, kad gali vadovauti V.Ušacko rinkimų štabui, nes toks dar nėra įkurtas, bet ir neneigė tokios galimybės.

„Vygaudas dar nėra apsisprendęs, ar dalyvaus rinkimuose, todėl gerokai per anksti būtų kalbėti ir apie štabą.

Jeigu gaučiau tokį Vygaudo kvietimą, tai laikyčiau didžiuliu įvertinimu. Neabejoju, kad jį labai rimtai svarstyčiau“, – tvirtino P.Mačiulis.

Kauno vicemeras priminė, kad dar 2009 metais V.Ušackui buvo parašęs laišką, raginantį ji kandidatuoti į šalies vadovus, ir pažadėjo prisidėti prie rinkimų kampanijos organizavimo.

Anot P.Mačiulio, taip netikėtai prasidėjo jo pažintis su ambasadoriumi, kuri virto bendravimu šeimomis: „Mano nuomonė nesikeičia – aš ir toliau manau, kad Vygaudo patirtis, kompetencija ir asmeninės savybės labai tinka eiti prezidento pareigas.“

Tačiau Kauno politikas tvirtino, kad kol kas per anksti svarstyti, ar dirbant V.Ušacko štabe jam derėtų atsisakyti vicemero posto.

V.Matijošaitis vis dar tyli

Kaip P.Mačiuliui derėtų pasielgti, kol kas nesiėmė spręsti ir V.Matijošaitis: „Kiek žinau, vicemeras tokio pasiūlymo nėra sulaukęs. O gandų komentuoti nenorėčiau.“

Kauno meras taip pat nepasakė, ar toks P.Mačiulio žingsnis reiškia jo apsisprendimą nekandidatuoti į prezidentus: „Šito sprendimo dar nesu priėmęs. Apie tai kalbėti dar stipriai per anksti.“

Su realybe esą nieko bendra neturinčiais V.Matijošaitis pavadino svarstymus, kad „Vieningo Kauno“ atstovo sprendimas talkinti V.Ušackui reiškia ir šios organizacijos paramą kandidatui.

Gyrė Kauną ir jo vadovus

V.Ušackas irgi nenoriai kalbėjo apie galimą P.Mačiulio įsitraukimą į jo rinkimų kampaniją: „Aš dar nesu apsisprendęs dėl dalyvavimo rinkimuose. Planuoju kandidatuoti, bet sprendimą priimsiu vasaros pabaigoje. Tada ir formuosiu štabą.

Sieksiu būti visų šalies piliečių kandidatu, nepriklausomai nuo jų partinės priklausomybės.“

Buvęs Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje pripažino gerai pažįstantis P.Mačiulį ir palankiai vertinantis permainas Kaune, kurias vykdo V.Matijošaitis ir jo komanda.

Bet V.Ušackas nesileido į svarstymus, ar P.Mačiuliui ėmus vadovauti jo rinkimų štabui tai reikštų ir „Vieningo Kauno“ bei mero paramą jo kandidatūrai.

Iš pirmų lūpų

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Lauro Bielinio nuomone, jeigu P.Mačiulis taptų V.Ušacko rinkimų štabo vadovu, tai reikštų ir jo atstovaujamos organizacijos suartėjimą su šiuo kandidatu, ir didesnius pastarojo šansus.

Politologas mano, kad V.Ušacko priklausomybė konservatoriams neturėtų būti kliūtis „Vieningam Kaunui“ paremti jo kandidatūrą, nes ši organizacija nėra partija, turinti aiškią ideologiją.

Tiesa, L.Bielinis pripažino, kad tai gali suklaidinti konservatorių rinkėjus Kaune, jeigu dešinieji nuspręstų oficialiai iškelti kitą kandidatūrą: „Bet tai nebūtų blogai nei V.Matijošaičiui, nei V.Ušackui, nes jis pasirinktų aktyvesnę ir gausesnę rinkėjų grupę. Šio kandidato šansai laimėti padvigubėtų, nors išliktų menki.“

Anot L.Bielinio, galimas P.Mačiulio ėjimas vadovauti V.Ušacko štabui yra dar vienas patvirtinimas, jog pats V.Matijošaitis nesieks prezidento posto, taip pat ženklas, kad rinkimuose nedalyvaus ir S.Skvernelis, kuriam tarsi buvo prognozuota Kauno mero parama.

Tuo metu kitas Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas abejojo, ar Kauno valdantieji ryžtųsi remti V.Ušacką: „Gali būti, kad tai tik P.Mačiulio asmeninė iniciatyva, nes V.Matijošaitis ir konservatoriai Kaune buvo nuolatiniai varžovai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?