Egzaminų šimtukai: paaiškėjo, kokių mokyklų abiturientai buvo stipriausi

2018 metų brandos egzaminų lyderė – vienos Vilniaus gimnazijos abiturientė. Vilniaus „Gabijos“ gimnazijos mokinė gavo net penkis šimtukus. Pernai du abiturientai gavo po penkis šimtukus.

Nacionalinis egzaminų centras vakar paskelbė pagrindinės sesijos chemijos, istorijos ir geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus. <br>V.Balkūno nuotr.
Nacionalinis egzaminų centras vakar paskelbė pagrindinės sesijos chemijos, istorijos ir geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edita Gudavičė („Vakarų ekspresas“)

2018-07-13 15:05, atnaujinta 2018-07-16 16:16

Šimtukus šiemet gavo 1932 moksleiviai. Jie iš viso pelnė 2424 šimtukus. Pernai 1733 abiturientai gavo 2321 šimtuką.

Daugiausia aukščiausių įvertinimų šiais metais pelnė laikiusieji anglų kalbos valstybinį egzaminą, gerai laikytas ir matematikos egzaminas, tačiau jis kėlė ir daugiausia sunkumų – nemažai jaunuolių neįveikė 16 taškų kartelės.

Keturis šimtukus pelnė 17 Lietuvos abiturientų.

„Jie iš įvairių Lietuvos mokyklų. Tad galime pasidžiaugti, kad stiprius abiturientus paruošia ne tik Vilniaus ar kitų didžiųjų miestų mokytojai“, – sakė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė.

4 šimtukus į savo kraitę susikrovė abiturientai iš Biržų „Saulės“, Jonavos J.Ralio, Kėdainių „Atžalyno“, Klaipėdos „Ąžuolyno“, Marijampolės Rygiškių Jono, Šiaulių „Romuvos“, Vilniaus licėjaus, Vilniaus M.Biržiškos, Vilniaus S.Daukanto, Vilniaus Jėzuitų, Kauno VDU „Rasos“, Kauno KTU, Kauno „Saulės“ gimnazijų.

Tris šimtukus gavo 73 Lietuvos abiturientai, du šimtukus pelnė 291, o po vieną – 1550 abiturientų.

Daug abiturientų – net 20 190 – laikė anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą (VBE). Iš jų 1206 jaunuoliai gavo šimtuką. Procentiškai žvelgiant, 14,5 proc. laikiusiųjų rusų kalbos egzaminą už jį gavo aukščiausią įvertinimą (253 šimtukai).

Gerai pasirengusių abiturientų atėjo ir laikyti informacinių technologijų egzamino. Jį šimtukais išlaikė 330 vakarykščių mokinių (13,6 proc.). Vokiečių kalbos VBE taip pat laikė gerai – net 12,05 proc. abiturientų gavo šimtukus, tačiau bendras laikiusiųjų skaičius siekė vos 83.

Už matematikos VBE surinkti 206 šimtukai, tačiau šį egzaminą galima vadinti ir prasčiausiai laikytu. Jo (16 taškų ribos) neįveikė beveik 13 proc. laikiusiųjų.

Anot S.Vingelienės, taip nutiko tiems, kurie pirmame pusmetyje turėjo vos vienetą, dvejetą už matematiką, o antrąjį pusmetį šiaip ne taip ištempė iki ketverto.

„Jie bandė laimę, tačiau tikėtis gerų rezultatų nebuvo galima“, – sakė NEC direktorė.

Iš viso buvo galima laikyti daugiausia septynis egzaminus.

Gavo šimtukų daugiau nei pernai

„Vakarų ekspresas“ skelbia, kad šiemet klaipėdiečiams pavyko surinkti dar daugiau šimtukų nei praėjusiais metais.

Nacionalinis egzaminų centras vakar paskelbė pagrindinės sesijos chemijos, istorijos ir geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus. Šių egzaminų išlaikymo riba – 16 proc. taškų iš 100.

„Šalies mastu atrodome gerai“, – klaipėdiečių rezultatais pasidžiaugė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Jos duomenimis, iš 151 uostamiesčio abituriento pasirinkusio laikyti geografijos egzaminą jo išlaikyti nepavyko vienam. Chemiją rinkosi laikyti 69 abiturientai. Visi jie egzaminą išlaikė. 280 Klaipėdos abiturientų laikė istorijos egzaminą, dviem iš jų nepavyko surinkti reikiamo balų skaičiaus. Tačiau šis egzaminas papildė šimtukų kraitį – iš istorijos egzamino gauti 7 šimtukai.

„Šie metai dar dosnesni Klaipėdai šimtukų. Iš viso skaičiuojame, kad šiemet 139 mokiniai gavo aukščiausią įvertinimą. Kadangi kai kurie jų surinko ne po vieną šimtuką, iš viso klaipėdiečiams jų pavyko surinkti net 196. Pernai tokių įvertinimų turėjome 184, užpernai – 178. Smagu, kad kasmet šis skaičius didėja“, – džiaugėsi V.Kazakauskienė.

Beje, vienas „Ąžuolyno“ gimnazijos abiturientas šiemet gavo net 4 šimtukus.

Nacionalinis egzaminų centras primena, kad mokiniai apeliacijas gali pateikti savo mokyklos vadovui per dvi darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu. Gavus apeliacijas visas darbas vertinamas iš naujo. Kandidato įvertinimas gali būti ir padidintas, ir sumažintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.