Neringa Venckienė pradėjo žaidimą su laiku: jos laukia daug klausimų

Čikagos kalėjime pusmetį laikoma Neringa Venckienė dar turi galimybių nukelti kelionę į Lietuvą, bet anksčiau ar vėliau ji įvyks, nes teismai negali panaikinti JAV valstybės sekretoriaus pasirašyto leidimo išsiųsti iš šalies.

Garsiajai bėglei N.Venckienei netrukus gali tekti palikti šį įspūdingą Čikagos kalėjimą ir keliauti į Lietuvą.
Garsiajai bėglei N.Venckienei netrukus gali tekti palikti šį įspūdingą Čikagos kalėjimą ir keliauti į Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas"

Jul 14, 2018, 12:38 PM, atnaujinta Jul 14, 2018, 4:10 PM

Tai savo sprendime nestabdyti 47 metų bėglės perdavimo Lietuvai užvakar pabrėžė ir Čikagos federalinio teismo teisėja Virginia Kendall.

„Teisėjai turi mažai galios sustabdyti dokumentą dėl asmens išdavimo po to, kai jį pasirašė valstybės sekretorius“, – pažymėjo teisėja, kurią N.Venckienės šalininkai yra pavadinę Dievo skirtąja, nes V.Kendall išnagrinėjo ne vieną pedofilijos bylą ir net yra apie tai parašiusi knygą.

N.Venckienė, kaip teigė teismo procesą stebėjęs Čikagos žurnalistas Michaelas Tarmas, sprendimo nestabdyti jos perdavimo Lietuvai ketvirtadienį klausėsi išsigandusi ir sunerimusi, o išgirdusi, kad jos skundas atmetamas, atrodė, lyg tuoj apalptų.

Turi galimybę skųsti

Du N.Venckienės advokatai išsyk pareiškė, kad V.Kendall sprendimas dar bus skundžiamas Federaliniam apeliaciniam teismui, bet jie baiminasi, kad bėglė į Lietuvą gali būti išgabenta anksčiau, nei toks skundas bus įteiktas.

Vis dėlto kol kas nėra žinoma, kokį sprendimą priims JAV. Generalinė prokuratūra iš kolegų JAV yra gavusi tik labai trumpą pranešimą: „N.Venckienės skundas atmestas, bet Ilinojaus valstijoje yra galimybė jį skųsti.“

Jei N.Venckienė ir jos advokatai rašys skundus, jiems teks labai pasistengti įrodinėjant, kad byla yra politinė.

Tai padaryti nepavyko nei magistraliniame teisme, kuris ją dar vasarį sutiko išduoti Lietuvai, nei federaliniame, kuris neįžvelgė byloje jokios politikos ir dėl Lietuvoje sukeltų neramumų apkaltino pačią N.Venckienę.

Šeštadienį pranešta, kad N. Venckienės advokatai pateikė skundą apygardos apeliaciniam teismui Čikagoje. 

Patarė gintis Lietuvoje

Buvusi teisėja ir Seimo narė N.Venckienė teismui bandė įrodyti, kad Lietuvoje ji atskleidė pedofilų klaną, kuriam priklausė aukšti valstybės pareigūnai. Dėl to esą kilo žmonių pasipriešinimas, kuriam malšinti buvo mestos gausios policijos pareigos, o ją dėl įvykusio sukilimo pradėjo persekioti politikai.

„Nepriklausoma valstybė turi teisę vertinti tokių pareiškimų įrodymus savo teisinėje sistemoje, o Jungtinių Valstijų apylinkės teismas neturėtų kištis į šį tyrimą“, – nusprendė V.Kendall.

Ji taip pat pažymėjo, kad valstybės sekretoriaus sprendimas nepažeidžia N.Venckienės konstitucinių teisių ir, jei N.Venckienė nesutinka su prokurorų kaltinimais, galės nuo jų gintis Lietuvos teismuose.

Tai, kad N.Venckienė Lietuvoje gali būti nužudyta, teisėja pavadino tik jos pačios nieko nepagrįstais samprotavimais.

Nori išvysti sąrašus

V.Kendall sprendimas nestabdyti N.Venckienės perdavimo nei metams, nei ilgiau įžiebė viltį ir nuo jos nukentėjusiems žmonėms.

„Labai smagu, jog priimtas toks sprendimas. Tikiuosi, kad ir mūsų anūkė apsidžiaugs, kad ją taip mylėjusi teta bus atgabenta į Lietuvą. Be to, tikimės, kad N.Venckienė pagaliau atskleis tuos pedofilų klano sąrašus, kuriuos taip uoliai penkerius metus slėpė Amerikoje“, – „Lietuvos rytui“ vakar sakė Stasys Stankūnas.

Vyro nuomone, parvežus N.Venckienę į Lietuvą ir pasodinus į teisiamųjų suolą turėtų paaiškėti daug įdomių dalykų. Bene svarbiausias jų – kodėl N.Venckienė užvirė tokią košę, nuo kurios nukentėjo daugybė žmonių.

„Ji turės atsakyti, kodėl tai darė, su kuo darė, kas vadovavo.

Manau, kad į šiuos klausimus turėtų atsakyti ir jos buvęs vyras Aidas Venckus, kuris dabar visiškai pradingęs iš akiračio, lyg niekada su N.Venckiene ir negyveno“, – kalbėjo S.Stankūnas.

Tikimasi sulaukti atsakymų

Klausimų N.Venckienei turi ir teisėjo Jono Furmanavičiaus, kurį nužudė N.Venckienės brolis Drąsius Kedys, seserys.

„N.Venckienei kaltinimai dėl nužudymo negali būti pateikti – toks yra susitarimas su JAV.

Bet galbūt grąžinus bėglę bus galima toliau aiškintis nužudymo aplinkybes. Pavyzdžiui, iki šiol neaišku, kodėl auka buvo pasirinktas J.Furmanavičius, nors jokios pedofilijos nebuvo“, – „Lietuvos ryto“ televizijoje svarstė J.Furmanavičiaus seserų advokatas Valdemaras Bužinskas.

Tokius pat klausimus N.Venckienei norėtų pateikti ir Andriaus Ūso bei pedofilu išvadinto, persekioto ir nužudyto Vaido Milinio artimieji, tačiau kol kas įtarimai dėl nužudymų organizavimo bėglei nėra pateikti. Norint tai padaryti, Lietuvos teisėsaugininkams reikėtų JAV leidimo.

Bėglei pinigų atsiųsdavo tėvai

Garliavos istorija, kuri 2006 metais prasidėjo kaip šeiminė drama, kai D.Kedys ir Laimutė Stankūnaitė nesugebėjo susitarti, su kuo turi augti jų tuomet vos dvejų metų duktė, pagreitį įgavo 2008 metų gruodį.

Tuomet D.Kedys kreipėsi į policiją pareiškęs, kad A.Ūsas prievartauja jo dukterį ir tai esą daroma su mergaitės motinos žinia. Vėliau į skandalą buvo įtrauktas N.Venckienės bendradarbis Kauno apygardos teisme J.Furmanavičius ir L.Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

2009 metų spalio 5 dieną J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė buvo nužudyti. 2010 metų balandį ant Kauno marių kranto buvo rastas D.Kedžio lavonas, tų pačių metų birželį keistomis aplinkybėmis žuvo A.Ūsas, o gruodį buvo nužudytas V.Milinis.

Lyg sniego lavina Lietuvą užvirtusi ir visuomenę suskaldžiusi byla šiek tiek aprimo tik 2013 metų balandį, kai N.Venckienė su sūnumi pabėgo iš Lietuvos.

Nors netrukus ji buvo pastebėta vaikštanti Čikagos gatvėmis, Lietuvą pasiekiančios žinios apie bėglę buvo skurdžios, nes N.Venckienė vengė viešumo.

Ilgą laiką ji Čikagoje už poros tūkstančių dolerių mėnesinį atlyginimą prižiūrėjo senukus, o šių metų sausį atidarė nuosavą gėlių parduotuvę, kurioje dirbo kartu su savo sūnumi.

Kaip prisipažino N.Venckienės motina Laimutė Kedienė, pinigų, kuriuos N.Venckienei prieš išvykstant kaip kompensaciją už paliktą namą davė jos vyras A.Venckus, neužteko naujam būstui įsigyti, todėl bėglę tėvai nuolat rėmė pinigais, o neturėdami, iš kur jų gauti, pardavė ne tik įvairius daiktus, bet ir savo vestuvinius žiedus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.