Sūnaus skambutis iš sukarintos stovyklos pribloškė mamą: prakalbo apie kančias

Sukarinto režimo stovykla vienos alytiškės sūnui gerokai apkarto. Moteris teigia, kad jos vaikas karinėje stovykloje buvo užgauliojamas, išvadintas vyrišku lytiniu organu, per prievartą verčiamas valgyti. Dėl to vaikui net sušlubavo sveikata, jis vėmė, o paskui buvo išvadintas „vėmaliumi.“

 Iš sukartinos stovyklos vaiką atsiėmusi mama prakalbo, kad sūnus patyrė patyčias.<br> lrytas.lt montažas.
 Iš sukartinos stovyklos vaiką atsiėmusi mama prakalbo, kad sūnus patyrė patyčias.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Edita Stanevičiūtė

Jul 19, 2018, 5:53 PM, atnaujinta Jul 19, 2018, 5:56 PM

Stovyklos atstovai informaciją neigia ir sako, kad vaikas mamai melavo, nes norėjo greičiau grįžti namo, mat jam nepatiko griežta tvarka. Esą vaiką galima pavadinti daržove ar vaisiumi, bet tikrai ne lytiniu organu.

Sukarinta vaikų vasaros stovyklaGeležinis vilkas“, alytiškės Vilmos Cikanavičienės sūnui, kaip ji pati teigia, virto pragaru. Moteris su „Lietuvos ryto“ televizija kalbėjo nerodydama veido, nes norėjo apsaugoti sūnų.

Kaltina patyčiomis

Ji teigė, kad sukarintoje stovykloje iš jos 10-mečio vaiko buvo tyčiojamasi.

„Kai sulaukiau vaiko skambučio, aš išsigandau, nes jis skambino apsiverkęs, kūkčiojo. Vos galėjome jį pakalbinti. Sakė, kad juos negražiai vadina, jeigu jie niekur nespėja ar per lėta eina. Sakė, kad vadina necenzūriniais žodžiais. Pavyzdžiui? Buvo pavadinti vyriškais lytiniais organais, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo V.Cikanavičienė. – Aišku, dar sakė, kad jie mamyčiukai. Buvo ir daugiau visokių žodžių, kurių net neprisimenu. Man vaikas sakė.“

Kartu su Vilmos sūnumi laiką leido ir jo bendraamžis pusbrolis, Vilmos sesers sūnus. V.Cikanavičienė sakė, kad žinojo, kad stovykloje bus griežta tvarka ir drausmė, tačiau patyčių nesitikėjo.

„Su maistu buvo taip, kad reikėjo viską suvalgyti iki paskutinio šaukšto – kitaip visas būrys sėdi ir laukia. Negali eiti atlikti jokių užduočių, – pasakojo moteris. – Dėl to vaikas viską suvalgė ir jam pasidarė bloga, sustojo skrandis. Jis buvo pristatytas medikui ir šis juo pasirūpino, tačiau tada kažkas iš vadovų klausė: „Na, kaip „vėmalius“ laikosi?“

Mano, kad vaikas melavo, nes norėjo namo

Abi moterys vaikus iš stovyklos atsiėmė. Jos viešai prabilo, nes nori įspėti kitus tėvus. Stovyklos atstovai situaciją vadina šmeižtu. Šiurkščiu elgesiu apkaltintas būrio vadovas komentuoti sutiko tik nerodydamas veido ir pageidavo neatskleisti nei jo vardo, nei pavardės, mat dirba krašto apsaugos sistemoje ir baiminasi, kad tai gali pakenkti jo karjerai.

„Tikrai ne mano stilius vadinti lytiniais organais. Galiu pavadinti vaisiais, daržove, bet tikrai ne lytiniais organais. Aš nežinau to, ką vaikas pasakė mamai“, – sakė būrio vadovas.

Stovyklos organizatorė Laura Fetingytė: „Pats geriausias vadovas. Gal yra ten kažkokie jo juoko išsireiškimai, kur mažesni nesupranta. Bet vyresni supranta ir labai juokiasi. Vien dėl jo grįžta į stovyklą.“

Vadovai pabrėžė, kad per prievartą vaiko valgyti niekas nevertė. Stovyklautojai raginami sočiau maitintis, nes daug juda ir jiems reikalingos kalorijos.

„Dėl „vėmaliaus“ – buvo tokia situacija. Buvo jam tas sustreikavimas ir buvo pasakyta: „Kur tu privėmei, būk geras, užpilk smėlio.“ Dėl to žodžio „vėmalius“ – gal vaikas šį žodį sumaišė su žodžiu vėmalai?“, – svarstė būrio vadovas.

Stovyklos įkūrėja kelia versiją, kad vaikas mamai melavo, nes norėjo greičiau grįžti namo. Mat pirmas dvi stovyklos dienas vaikai mokosi bendros tvarkos, klauso saugumo instrukcijų, pramogos prasideda vėliau.

„Jie galbūt ne ten papuolė – vaikui nepatiko ir jis tuos keiksmažodžius išgalvojo. Tai buvo visų kitų vaikų žodžiai. Jie sakė, kad girdėjo, kaip jis kalbėjo ir sakė, jog vadovas ne tik keikiasi, bet ir ranką laužia, ir muša, skriaudžia. Viskas, kad tik ta mama jį paimtų iš čia“, – sakė ji.

Susidomėjo ir ministerija

Stovykloms keliami reikalavimai – darbuotojai turi būti baigę psichologinių ir pedagoginių žinių kursą. Dėl šio įvykio ministerija pradėjo tyrimą.

„Esame gavę šią informacija. Pradėjome aiškintis, renkame informaciją, kodėl taip buvo elgiamasi ir kas įvyko stovykloje“, – kalbėjo Švietimo ir mokslo ministerijos neformalaus mokymo skyriaus vedėjas Tomas Pūtys.

Ši stovykla – privati. Jeigu ministerija stovyklai neskiria, nustačiusi pažeidimų bausti negali.

„Mes negalime uždaryti stovyklos, bet mes su jais dirbame minkštuoju būdu. Komunikuojama su tiekėju ir patariama, aiškinama, kodėl tai vyksta“, – kalbėjo T.Pūtys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.