Pajūrio gelbėtojai šokiruoti – tokio tėvų elgesio su vaikais jau seniai nematė

Palangos gelbėtojų galvos skausmas – be priežiūros palikti vaikai. Kone pusšimtis mažamečių – tiek per kelias dienas Palangos ir Šventosios paplūdimiuose buvo pasiklydusių vaikų. Laimei, visi jie rasti sėkmingai.

 J.Pirožnikas teigė, kad pamestų vaikų skaičius – milžiniškas.<br> lrytas.lt montažas.
 J.Pirožnikas teigė, kad pamestų vaikų skaičius – milžiniškas.<br> lrytas.lt montažas.
 J.Pirožnikas teigė, kad pamestų vaikų skaičius – milžiniškas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 J.Pirožnikas teigė, kad pamestų vaikų skaičius – milžiniškas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2018, 8:25 PM, atnaujinta Jul 25, 2018, 11:21 AM

Tačiau tokio tėvų išsiblaškymo, gelbėtojai sako, jau seniai neregėję.

„Atėjo vaiko mama. Visa panikoje, pradėjo šūkauti ir ieškoti vaiko. Sako, kad niekur neranda. Mes jos klausėme, kokiais rūbais jis vilki. Pakėlė droną ir buvo nesunku pastebėti. Vaikas buvo surastas“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo Palangos gelbėtojas Kajus.

Su drono pagalba jis Palangos paplūdimyje rado tris pasiklydusius vaikus.

„Su juo galima viską stebėti iš viršaus, ko paprastai nepadarytume su jokia kita technika. Iš viršaus viskas geriau matosi – tam tikri žmogaus bruožai, spalvos“, – sakė Kajus.

Tėvai užsiima savo malonumais

Gelbėtojai teigia, kad poilsiautojai šiemet kaip niekad išsiblaškę. Vien per kelias dienas teko ieškoti net 40 pasiklydusių ir tėvų nerandančių vaikų. Visi jie – iki šešerių metų. Ankstesniais metais per dieną paplūdimyje pasimesdavo vos keli vaikai.

„Tai yra milžiniškas skaičius. Reiškia, kad mūsų tėvai pajūryje nesirūpina savo vaikais ir užsiima visai kitokiais reikalais – mobiliaisiais telefonais, socialiniais tinklais. O dar alkoholis ir visi kiti negerai dalykai, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas. – Pavojai tame, kad tie vaikai patiria stresą. Būna, kad neranda 40 minučių, valandą. Būna, kad vaikas iš Šventosios ateina į Palangą. Vaikas visada eina palei jūrą arba į vieną, arba į kitą pusę. Kiti būna net neverkia – ramiai sau ateina, o mes pranešam per garsiakalbius ir kiti poilsiautojai pamato.“

Patys poilsiautojai tikina, kad vaikus paplūdimyje saugo. O pasimetę mažamečiai – neatsakingų tėvų problema.

„Čia kalti tik tėvai. Jeigu važiuoja pailsėti su vaiku, tai jį ir reikia prižiūrėti, o jeigu nori atsipalaiduoti, tai nereikia imti“, – sakė į Palangą iš Vilniaus atvykusi Aliona.

Varėniškė Neringa teigė: „Vaikai nori pamatyti daug visokių atrakcijų. Jie – smalsūs, todėl reikia būti atsargiems.“

Kaunietė Sonata teigė, kad atsakomybę dalinasi su vyru.

 

„Turi prižiūrėti vaiką, kitaip nebus. O kaip jūs saugot vaiką? Tai arba vyras, arba aš. Vieno niekada nepaliekam“, – pasakojo Sonata.

Ateina ir su kvapu

Anot gelbėtojų, didžiausia problema – įkaušę tėvai. Dažnas atvejis, kai vaikai patys ieško tėvų, kai šie užkandžiauja ar gurkšnoja alų bare.

„Mes randame pasiklydusius vaikus ir ieškome tėvų. Tada po pusės valandos ateina tėvas arba mama su kvapu ir dar su pretenzijomis. Barą tą vaiką, kodėl jis pasiklydo. Nesuprantam“, – teigė J.Pirožnikas.

Gelbėtojai sako, kad su tėvais, kurie neprižiūri paplūdimyje vaikų, nebesitaikstys. Kitą kartą jie kvies policijos pareigūnus ir vaiko teisių specialistus. Tam, kad tėvams būtų išrašomos baudos.

Gali prarasti vaikus

Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai sako, kad girti ir neprižiūrintys vaikų tėvai rizikuoja atžalų netekti.

„Į įvykio vietą atvykę vaiko teisių apsaugos darbuotojai, kurie atras neblaivius tėvus, turės spręsti klausimą, kur tuos vaikus paimti iš nesaugios aplinkos. Tai gali būti močiutės, tetos. Bet jeigu tokių nebus, vaikai atiteks institucijai“, – sakė Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos tarnybos laikinoji vedėja Gražina Aurylienė.

Už vaikų nepriežiūrą tėvams gresia bauda iki šimto ir dar gali tekti lankyti kursus, kur bus mokami tinkamai auklėti ir prižiūrėti vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.