Petras Gražulis savo išlaidomis aplenkė visus Seimo narius

Kuo ilgiau valdžioje, tuo savesnė tampa ir valdiška kišenė. Iš pradžių droviai į ją ranką kišusių kai kurių politikos naujokų apetitas parlamentinėms lėšoms gerokai išaugo.

Seimo senbuvis P.Gražulis išlaidomis transportui lenkia visus kolegas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo senbuvis P.Gražulis išlaidomis transportui lenkia visus kolegas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2018, 5:22 PM

Per pirmąjį šių metų pusmetį parlamentinei veiklai Seimo nariai išleido per 521 tūkst. eurų – daugiau kaip 63 tūkst. eurų daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Tuo metu nemažai politikų Seime dar nebuvo spėję apšilti kojų.

Užtat šiemet beveik trečdalis Seimo narių vadinamuosius kišenpinigius sėmė iki dugno.

Maksimali suma, kurią parlamentarai per mėnesį gali išleisti transportui, biurui išlaikyti, kanceliarinėms prekėms, suvenyrams, gėlėms, telekomunikacijų ar viešosios informacijos teikėjų paslaugoms, yra 895 eurai, o per pusmetį susidaro 5251 euras.

Valė suvenyrų sandėlius

Ypač įsidrąsino šios kadencijos naujokai.

Antai buvęs girininkas Kęstutis Bacvinka pernai per pusmetį išleido 2,8 tūkst. eurų, o šiemet jau vos tilpo į limitą.

Beveik 3 tūkst. eurų mokesčių mokėtojams atsiėjo Garliavos apygardoje išrinkto valstiečio išlaidos transportui, jis nešykštėjo ir suvenyrams, kurių nupirko už 1500 eurų.

Suvenyrus iš Seimo sandėlio šlavė ir jo bendražygiai Valius Ąžuolas, Rima Baškienė ir Vytautas Bakas.

Bet šioje srityje visus pranoko Radviliškyje į Seimą išrinktas valstietis Aurimas Gaidžiūnas, rinkėjams išdalijęs beveik 2,3 tūkst. eurų vertės suvenyrų.

„Bet aš nepirkau gėlių, šakočių ir net benziną pirkau už savus. O kur važinėja vilniečiai?“ – atsikirto politikos naujokas.

P.Gražulis prisivažinėjo

Seimo narių automobiliai, kaip ir anksčiau, iš tiesų praryja didžiąją parlamentinei veiklai skiriamų lėšų dalį, o čia nepralenkiamas – Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Petras Gražulis.

Balandį tėvu vėl tapęs, bet nuo dukrą jam pagimdžiusios palangiškės Birutės Navickaitės nusigręžęs parlamentaras per pusmetį transportui išleido beveik 5 tūkst. eurų.

2017-aisiais šio politiko kelionės mokesčių mokėtojams atsiėjo kiek mažiau, nors P.Gražulio suviliota palangiškė paatviravo, kad pernai vasarą ją merginęs politikas buvo itin dėmesingas – apipildavo gėlėmis, nuveždavo į darbą ir parveždavo.

Pagal išlaidas transportui įkandin P.Gražulio išsirikiavo valstiečių frakcijai priklausantys Justas Džiugelis, Naglis Puteikis, konservatorius Kęstutis Masiulis, valstietė Aušrinė Norkienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovė Irina Rozova.

Vieno automobilio maža

Parlamentinei veiklai skirtas lėšas į nuosavus automobilius investavo ir tarnybinėmis mašinomis vežiojami Seimo nario mandatus turintys ministrai.

Dėl svetimų žemių dirbimo skandalo iš žemės ūkio ministro posto turėjęs pasitraukti valstietis Bronius Markauskas per pusmetį transportui išleido 2 tūkst. eurų, mažai nuo jo atsiliko ir Kaune gyvenantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Perpus pigiau atsiėjo tik Vilniuje gyvenančio ir Šeškinės apygardoje išrinkto ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus kelionės asmeniniu automobiliu.

M.Majauskas rašė laiškus

Užtat užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, regis, tenkinosi vien tarnybiniu transportu. Per pusmetį jis išleido 90 eurų, kuriuos skyrė telekomunikacijoms.

Lėšų automobiliui visiškai neskyrė ir liberalė Aušrinė Armonaitė, tiesa, per pusmetį beveik 1,2 tūkst. paklojo už taksi.

Rinkėjams tik 143 eurus atsiėjo konservatoriaus Mykolo Majausko automobilio draudimas. Užtat jis išlaidavo kitur.

Pavasarį į skandalą dėl jaunų merginų vilionių patekęs politikas turėjo parašyti daug laiškų rinkėjams, nes iš biudžeto apmokėta sąskaita už pašto paslaugas siekia net 2,2 tūkst. eurų (beje, pernai politikas iš viso tam skyrė 4,8 tūkst. eurų). Dar 2,5 tūkst. eurų atsiėjo M.Majausko išleisti lankstinukai.

Tuo metu konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ir jo frakcijos bendražygė Ingrida Šimonytė į parlamentinei veiklai skirtas lėšas moja ranka – šių pinigų jie nenaudojo ir pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.