Pranešimas iš LAMA BPO išgąsdino abiturientę – bijo, kad nepateks į svajonių studijas

Netrukus abituritientai sužinos, ar įstojo studijuoti savo svajonių specialybės, todėl kiekviena žinia jiems yra itin reikšminga. 

Pranešimas iš LAMA BPO išgąsdino abiturientę – bijo nepateks į svajonių studijas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pranešimas iš LAMA BPO išgąsdino abiturientę – bijo nepateks į svajonių studijas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pranešimas iš LAMA BPO išgąsdino abiturientę – bijo nepateks į svajonių studijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pranešimas iš LAMA BPO išgąsdino abiturientę – bijo nepateks į svajonių studijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-25 17:19, atnaujinta 2018-08-16 23:33

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipėsi biochemijos studijas pasirinkusi abiturientė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Ji rašė esanti sutrikusi dėl per Lietuvos aukštųjų mokyklos asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemą gauto pranešimo. Primename, kad pirmadienis buvo paskutinė diena, kai buvo galima registruoti savo prašymą dėl studijų aukštojoje mokykloje.

Abiturientė iš sistemos gavo pranešimą, kad jos konkursinis balas buvo perskaičiuojamas. Daugiau informacijos pranešime nepateikiama.

Pakenks stojant?

Studijas Vilniaus universitete pasirinkusi mergina rašė bijanti, kad tokie perskaičiavimai gali pakenkti būsimiems studentams.

„Šis pirmadienis buvo paskutinė diena, kai buvo galima teikti prašymus stoti į aukštąsias mokyklas. Šiandien, antradienį, gavau laišką iš LAMA BPO sistemos, kuriame manęs atsiprašoma ir nurodoma, kad pakeistas stojamasis balas, bet jokios platesnės informacijos nepateikta: ar vis dar galiu pretenduoti į studijas ir ar kas nors keičiasi. Manau, toks jų neapsižiūrėjimas gali kai kuriems būsimiems studentams pakenkti norint stoti į šias studijas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė ji.

Mergina naujienų portalui lrytas.lt atsiuntė ir iš sistemos gauto laiško kopiją. Jame informuojama, kad „duomenų patikrinimo metu biochemijos krypties studijų programoms patikslinta skaičiuoklė ir galutinė konkursinio balo reikšmė pasikeitė. Skaičiavimams bus naudojama naujoji balo reikšmė. Atsiprašome už vėlyvą informavimą“, – rašoma merginai atsiųstame laiške.

Susisiekus su Vilniaus universiteto Viešosios komunikacijos vadovu Ervinu Spūdžiu, jis patikino, kad universitetas balo tikrai nekeitė.

„VU iš savo pusės konkursinio balo skaičiavimo formulėje keitimų nedarė, tad mums nėra žinoma, kodėl abiturientė galėjo gauti tokį pranešimą iš LAMA BPO. Vis dėlto tikimės, kad jai stojimo procesas bus sklandus ir tai nesudarė papildomų nepatogumų”, – teigė jis.

Panikuoti dar nereikia

LAMA BPO atstovė spaudai Dovilė Cicėnaitė-Kaveckienė teigė, kad tokia praktika yra kasmetinė – balas buvo tiesiog patikslintas.

„Kaip visada, iki kvietimų balas būna perskaičiuojamas kaip preliminarus. Būna taip, kad pasibaigus prašymų teikimui balai perskaičiuojami, kokie nors balai dar pridedami papildomai.

Ir čia realiai ši stojančioji pateko į tą mažą skaičių asmenų, kuriems tas balas buvo šiek tiek patikslintas, bet iš esmės dabar kalbėti apie tai, ji įstos ar ne, nėra prasmės. Reikia sulaukti kvietimų studijuoti”, – teigė LAMA BPO sistemos atstovė ir patikslino, kad tokia praktika yra taikoma kiekvienais metais.

LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas situaciją taip pat pakomentavo. Jo teigimu, daugumai stojimų rezultatai konkursinio balo perskaičiavimas įtakos neturės.

„Informacinėje sistemoje rodomas konkursinis balas po prašymų teikimo pabaigos visada tikrinamas prieš galutinius konkursinių eilių skaičiavimus, iki to laiko jis tėra preliminarus. Konkursinis balas gali pakisti dėl pasikeitusių duomenų Mokinių registre, aukštoji mokykla gali pridėti papildomų balų, bet, nors tai būna itin retai, gali būti skaičiavimo klaidų.

Jų biochemijos kryptyje pasitaikė keliems asmenims, stojantiems į dvi biochemijos programas. Tų asmenų balas perskaičiuotas ir galutinė jo reikšmė, rodoma sistemoje, yra teisinga. Minėtu atveju balo reikšmės kito nedaug, nuo kelių šimtųjų iki dviejų trijų dešimtųjų balo. Stojantiesiems apie perskaičiuotą balą pranešta. Daugumai stojimo rezultatui tas įtakos neturės, bet svarbiausia, kad skaičiavimams bus panaudotos teisingos balo reikšmės“, – rašoma LAMA BPO atsiųstame komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.