Uolios žurnalistų prievaizdės kaukė slepia mįslingus ryšius su politikais II-oji tyrimo dalis

„Komisija primena, kad žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su dalyvavimu politinių partijų veikloje bei prieštarauja etikos principams“, – prieš 2016 metų rinkimus į Seimą įspėjo žurnalistų prievaizdai.

 „Su R.Karbauskiu bendrauti teko“, – patvirtino žurnalistų prievaizdė V.Žukienė.<br> R.Danisevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
 „Su R.Karbauskiu bendrauti teko“, – patvirtino žurnalistų prievaizdė V.Žukienė.<br> R.Danisevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
 „Su R.Karbauskiu bendrauti teko“, – patvirtino žurnalistų prievaizdė V.Žukienė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 „Su R.Karbauskiu bendrauti teko“, – patvirtino žurnalistų prievaizdė V.Žukienė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
 R.Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2018, 7:37 AM, atnaujinta Jul 29, 2018, 2:24 PM

Pasirodo, kai kurie jų patys siekė politinės karjeros.

Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Nubaudė už seną įvykį

Etikos komisija buvo maloninga R.Karbauskiui. Ji taip uoliai stengėsi, kad suraitė žurnalistui pažeidimą už tai, dėl ko politikas nesiskundė ir apie ką jo advokatas nė neužsiminė liepos 10-ąją vykusiame posėdyje. Jai užkliuvo aprašyti 16 metų senumo įvykiai Seime, kai R.Karbauskis buvo nušalintas iš Seimo vicepirmininko posto dėl posėdžių nelankymo.

 

Tada politikas kalbėjo, kad dėl praleistų posėdžių niekam aiškintis neketina: „Tai – mano protestas. Rinkėjai mano veikla patenkinti.“ Šią jo poziciją žurnalistas pateikė, bet prievaizdai vis tiek įraitė pažeidimą.

„Komisijos vertinimu, nušviečiant ir vertinant senus įvykius būtina iš naujo suteikti galimybę pasiaiškinti“, – dėstoma Etikos komisijos rašte, kurį pasirašė buvusi jos vadovė, o dabar pirmininko pavaduotoja Vaiva Žukienė.

Buvusią Tautininkų sąjungos tarybos narę, kuri yra nesėkmingai dalyvavusi rinkimuose į Seimą, į komisiją delegavo Lietuvos kabelinės televizijos asociacija. Šiemet pavasarį V.Žukienė tapo dar ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos vadove.

Neišsižada politinių ambicijų

– Ar jums teko bendrauti su politiku R.Karbauskiu arba jo atstovu? – „Lietuvos rytas paklausė V.Žukienės.

– Su Seimo Kultūros komiteto pirmininku R.Karbauskiu bendrauti teko.

– Etikos komisija, kurios pirmininkė buvote, 2016 m. per rinkimus į Seimą paragino žurnalistus nedalyvauti politinėje veikloje, nes tai nesuderinama su profesine etika.

Tačiau jūs pati 2012-aisiais bandėte patekti į Seimą su Tautininkų sąjungos vėliava, nors tuo metu buvote Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos (ŽLEK) narė, Žurnalistų draugijos narė, publicistė, kabelinės televizijos viena steigėjų ir vadovių. Ar jūsų politinė veikla neprieštaravo profesinei etikai?

– Prieš šešerius metus nedirbau žurnalistinio darbo, o politinės kampanijos metu buvau atostogose ir nedalyvavau ŽLEK posėdžiuose.

– Kiek laiko ir iki kada buvote Tautininkų sąjungos narė? Ar vis dar pritariate jos šūkiui „Lietuva – lietuviams“?

– Apie pusantrų metų. Ne, nepritariu.

– Ar dabar priklausote kokiai nors politinei jėgai? Ar turite ambicijų dalyvauti būsimuose rinkimuose?

– Ne, nepriklausau. Jei tokių ambicijų atsirastų, viskas bus deklaruota įstatymų nustatyta tvarka.

– Kas jus sieja su interneto portalu Selonija.lt? (Šiame portale prieš rinkimus buvo publikuojami R.Karbauskio straipsniai. Registrų centre juridinis asmuo tokiu pavadinimu nėra registruotas. – Aut.)

– Tai asmeninis (nekomercinis) tinklaraštis, o ne portalas, – teigė V.Žukienė.

Tačiau Selonija.lt puslapyje skelbiama, kad tai nepriklausomas interneto portalas, skirtas Šiaurės Lietuvos naujienoms.

Jame dedama ir Biržų rajono savivaldybės reklama.

„Tas portalas, kurį įsteigė V.Žukienė, yra mūsų informacinis partneris – deda savivaldybės, renginių reklamą. O V.Žukienė atvyksta į mūsų organizuotus renginius, pavyzdžiui, į Kovo 11-osios, Vasario 16-osios“, – paaiškino Biržų rajono savivaldybės atstovai.

Už reklamą portale – mokesčiai

– Ar ilgai veikiantis internetinis portalas, kuriame skelbiama ir savivaldybės reklama, turėtų mokėti mokesčius? – paklausiau Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorės Rasos Virvilienės.

– Vien tik portalo egzistavimas mokėtinų mokesčių ir su jais susijusių prievolių nesukuria. Atitinkamus mokesčius gali reikti sumokėti, jei iš portalo valdymo yra gaunamos pajamos. Internetinio portalo valdymo veiklą galima vykdyti tiek įregistravus įmonę, tiek gyventojui vykdant individualią veiklą.

Internetinio portalo, kuriame publikuojami reklaminiai skydeliai, savininku gali būti ir fizinis asmuo. Jei tokiai veiklai būdingas tęstinumas, savarankiškumas ir ekonominės naudos siekimas, fizinis asmuo šią veiklą turėtų vykdyti ir mokėti mokesčius, įregistravęs individualią veiklą pagal pažymą.

Jei tokia veikla yra ne tęstinė, o pajamos yra gautos iš atsitiktinių sandorių, tai tokios pajamos gali būti deklaruojamos iki kitų metų gegužės 1 d., kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais nesusijusios ir ne individualios veiklos pajamos, kurios apmokestinamos, taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Jei pajamos yra gaunamos iš reklamos veiklos, tai PVM požiūriu yra nesvarbu, ar jas gauna fizinis asmuo, ar juridinis – tokioms gaunamoms pajamoms per paskutinius 12 mėn. perkopus 45 tūkst. eurų ribą, reikėtų registruotis PVM mokėtoju ir mokėti PVM.

Visą tekstą skaitykite dienraštyje „Lietyvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.