S. Skvernelis nepritaria konservatorių iniciatyvai: LKP yra šiukšlyne ir to pakanka

Tai kapstymasis po labai gilią praeitį, vertindamas trečiadienį konservatorių pristatytą įstatymo projektą, numatantį pripažinti Lietuvos komunistų partiją (LKP) nusikalstama organizacija, sako premjeras Saulius Skvernelis. 

S.Skvernelio įsitikinimu, dabar reikia vertinti ne LKP, kaip organizaciją, bet nusikaltimus dariusius asmenis. <br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
S.Skvernelio įsitikinimu, dabar reikia vertinti ne LKP, kaip organizaciją, bet nusikaltimus dariusius asmenis. <br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 9:46 AM

„Ši organizacija Lietuvoje jau yra įvertinta. Dabar, manau, reikėtų vertinti ne pačią organizaciją, nes, manau, kad tai visuomenė jau padarė ir diskusijos nebekyla“, - „Žinių radijui“ pareiškė S. Skvernelis. 

Pasak jo, dabar reikia vertinti ne LKP, kaip organizaciją, bet nusikaltimus dariusius asmenis. Premjeras būgštavo, kad paskelbus LKP nusikalstama organizacija, nusikaltėliais bus įvardinti visi LKP priklausę žmonės. S. Skvernelis užsiminė, kad, jo nuomone, ir tarp įstatymo projektą inicijavusių konservatorių yra žmonių, kurie anuomet priklausė LKP. 

Galiausiai premjeras aiškindamas, kodėl konservatorių iniciatyva yra netikslinga, pabrėžė, kad LKP Lietuvoje jau yra įvertinta. 

„Dauguma mūsų žmonių, visuomenės narių ją jau pripažino ir taip tokia esančią (nusikalstama - ELTA). Lietuvoje komunistų partijos veikla nėra leidžiama, ji yra uždrausta, ir mūsų žmonės įvertino ją. Manau, kad ši organizacija yra istorijos šiukšlyne ir to pakanka“, - apibendrino S. Skvernelis. 

Trečiadienį konservatoriai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas pristatė įstatymo projektą, kuriuo siekiama pripažinti LKP nusikalstama organizacija ir įpareigoti buvusius LKP narius, siekiančius renkamų politinių postų ar valstybės tarnautojo bei diplomatinių pareigų, apie savo biografijos faktus informuoti visuomenę. 

Įstatymo projekte siūloma nustatyti prievolę, kad savo kandidatūrą prezidento, Seimo, savivaldybių, mero ar Europos Parlamento rinkimuose keliantys buvę LKP nariai apie savo buvusią priklausomybę turėtų viešai paskelbti. 

Projekte taip pat numatyta, kad analogiškai elgtis turėtų ir asmenys, dalyvaujantys diplomatinės ar valstybės tarnybos konkursuose. Siūlomame įstatyme nurodoma, kad tokie asmenys į savo gyvenimo aprašymą turėtų įtraukti buvusią priklausomybę LKP struktūroms. 

Įstatymo projektą pristatę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai L. Kasčiūnas ir A. Ažubalis pabrėžė, kad šia įstatymo iniciatyva pirmiausia siekiama viešumo, istorinio ir moralinio teisingumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.