R. Juknevičienė: M. Puidokas tikrai iš kosmoso nusileido

Grupė valstiečių žaliųjų kreipėsi į Valstybės saugumo departamento vadovą dėl papildomos informacijos apie verslo bei politikų ryšius ir išvardijo daug įtakingų asmenų pavardžių. Opozicijos, kurios narių pavardės yra minimos kreipimesi, nuomone, klausimai yra užduodami ne apie tai, ko išties turėtų būti klausiama, o tai, kas turėtų būti tiriama, nėra tiriama.

Rasa Juknevičienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Audrius Matonis, LRT TELEVIZIJOS laida „Dienos tema“

Aug 3, 2018, 12:25 AM

„Dienos temoje“ Audrius Matonis kalbėjosi su naujojo klausimyno VSD iniciatoriumi Mindaugu Puidoku iš valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime ir konservatore Rasa Juknevičiene, kurios pavardė minima šiame klausimyne.

– Pone Puidokai, R. Juknevičienė jūsų klausimus netiesiogiai pavadino pavyzdžiu, kaip veikia Rusijos įtakos agentų tinklas. Ko jūs siekiate savo klausimais VSD ir kokių atsakymų tikitės išgirsti?

M. Puidokas: Jau nestebina, kad tiek konservatoriai, tiek R. Juknevičienė, kada yra užduodami klausimai, kurie jiems galbūt nepatinka ir yra nepatogūs, visus oponentus ar net ir tuos pačius žiniasklaidos atstovus įvardija, kaip susijusius su Kremliumi ar jo agentais. Manau, šie klausimai labai logiški, labai aiškūs.

Kalbant apie R. Juknevičienės situaciją, jos brolio G. Urbono verslas yra glaudžiai susijęs su Rusija, nes tam, kad turėtum pervežimus per Rusijos geležinkelius į Vidurinės Azijos valstybes, tu bendrauji su tokiais žmonėmis kaip KGB generolas V. Jakuninas, kuris yra artimas V. Putino aplinkos žmogus, ilgą laiką, daugybę metų tokiu žmogumi buvo.

Kas dar įdomiau – galiu net parodyti dokumentą iš R. Juknevičienės brolio tinklalapio, įmonės tarptautiniai kontaktai. Čia juodu ant balto parašyta, kad 2009 m. šios įmonės veiklos apimtys ir pelnas išaugo keleriopai. Būtent tuo metu R. Juknevičienė buvo ministre. Manau, yra normalu užduoti klausimą apie tai ir tikėtis atsakymo.

– Mes galime užduoti tą klausimą tiesiai R. Juknevičienei. Ne pirmą kartą jums yra primenamas brolio pavyzdys. Jūs, gal ir nelaukiant VSD atsakymo, galite pati atsakyti apie brolį ir jo verslus.

R. Juknevičienė: Čia kažkoks kosmosas. Šis žmogus kalba dalykus, kurie nieko bendra neturi su jokia politika. Visų pirma, mes nebijome tų klausimų. Mano brolis, perskaitęs, ką jis [M. Puidokas] prikalbėjo šiomis dienomis, dabar konsultuojasi su advokatais ir tikrai kreipsis į teisėsaugą. Nes turi būti bent minimalūs faktai, kažkokie dalykai, dėl kurių tu gali tokius dalykus Seimo nario lygiu kreiptis į VSD.

Jis [M. Puidokas] mini net ir Jakuniną. Na, tai žmogus tikrai iš kosmoso nusileido – aš taip matau. Mano brolis jau labai seniai šiame versle – perveža naudotus automobilius, kuriuos nuperka Vidurinės Azijos žmonės, į Vidurinę Aziją, ir tiek. Jokių ryšių su jokiomis federalinėmis struktūromis, tuo labiau įgaliojimų niekada nėra turėjęs.

Pirmiausia aš kreipsiuosi tikriausiai irgi į VSD, nors labai nemėgstu VSD įtraukinėti į politinius dalykus. Paprastai viešai savo raštų nerašau, jeigu man reikia informacijos, paklausiu jų raštu, bet atitinkama forma. Bet dabar turbūt reikės kreiptis, todėl, kad pirmasis, kuris pradėjo šią mano brolio temą eskaluoti, buvo toks Jurijus Subotinas.

Tai tokie veikėjai, dabar pamiršau pavardę... Juraitis. Visiški Kremliaus veikėjai, Kremliaus politiką vykdantys Lietuvoje. Ir dabar žmogus, kuris prieš keletą metų rašė viešai, – aš turiu omenyje M. Puidoką – kad Krymą Rusija teisėtai sau pasiėmė, ir jis yra toje pusėje. Man būtų įdomu išgirsti, ką jis dabar galvoja apie tai.

M. Puidokas: Aš norėčiau atsakyti.

R. Juknevičienė: Tai šis žmogus teisina Krymo aneksiją, o dabar yra susirūpinęs mano broliu. Bet jis nesusirūpinęs R. Karbauskio broliu, kuris praktiškai sėdi.

M. Puidokas: Mes jau dabar nueiname nuo temos.

– Jūs dabar sakote, kad ponas Puidokas veikia Kremliaus naudai?

R. Juknevičienė: Aš apie visus brolius.

M. Puidokas: Visuose mano straipsniuose ir pasisakymuose yra aiškiai įvardyta, kad Krymas yra okupuotas, kad dabar yra aneksija, ir Rusijai yra sankcijos, kurios taikomos ir taikomos pelnytai. Iš kiekvieno straipsnio galima išimti iš konteksto kažkokį sakinį ir naudoti sau naudinga linkme.

– Čia labai įdomi diskusija. Bet mes kalbame truputį kita tema. Ponia Rasa, norėčiau dar kartą prie jūsų grįžti, nes kaip tik šiandien Ministras Pirmininkas S. Skvernelis pavadino jūsų ir jūsų kolegų konservatorių reakciją į M. Puidoko klausimus „desperatiška“.

R. Juknevičienė: Kodėl?

– Ir jis pasakė, kad po tokios reakcijos jis linkęs iš naujo svarstyti, ar dėl paramos R. Karbauskio iniciatyvai daryti naują politikų ir verslo ryšių tyrimą. Nors iki tol gana skeptiškai vertino tą galimybę. Kaip manote, ar ne per stipriai sureagavote? Čia ir apie kosmosą kalbėdami, ir apie teismus, ir apie įtakos agentus.

R. Juknevičienė: Apie kosmosą aš dabar kalbu, o S. Skvernelis kalbėjo ryte.

– Bet jūs piktai rašėte „Facebooke“ apie pono Puidoko iniciatyvą. G. Landsbergis irgi šmaikščiai, aštriai kritikavo tą iniciatyvą.

R. Juknevičienė: Palaukite, tai jums atrodo, kad mes turime nereaguoti?

– Ne man taip atrodo, aš klausiu, kaip jūs manote, ar patys neišprovokavote tokios S. Skvernelio reakcijos?

R. Juknevičienė: Tai dabar mes turime bijoti? Kai žmonės šią valstybę bando paversi melo valstybe, netikrų naujienų valstybe, kai čia į mūsų politiką ateina štai tokie metodai, kurie iš tikrųjų Kremliaus metodams būdingi. Kada ponas R. Karbauskis rašo scenarijų nebe „Naisių vasaroms“, o rašo scenarijų „Lietuvos vasaros, žiemos ir pavasariai“ ir į tą scenarijų bando įtraukti visus – ir žurnalistus, ir politikus, opoziciją. Mes visi sėdime ir kalbame apie ką? Apie nieką.

Ne jums čia priekaištas, bet jie primeta. Ir čia ne M. Puidoko sugalvoti dalykai. Ir NATO generaliniam sekretoriui laišką jis parašė R. Karbauskio palieptas.

– Jeigu mums liko laiko, galėsime ir šią temą prisiminti.

R. Juknevičienė: Man buvo gėda kalbėtis su kolegomis NATO parlamentinėje asamblėjoje – jie tikrai nesuprato, kaip gali tokie laiškai eiti.

– Gal ne apie gėdą. Grįžkime prie M. Puidoko klausimo. Ar iš tikrųjų čia M. Puidoko klausimas?

M. Puidokas: Be abejo, kiekvienas Seimo narys mūsų frakcijoje, priešingai nei konservatorių, kuri garsėja griežta disciplina, turi teisę priimti sprendimą ir užduoti klausimus, kurie jam yra neaiškūs. Tai šiuo atveju neabejotinai 12 m. esu dirbęs mokslininku ir gebu suformuluoti klausimus pats, be kieno nors pagalbos. Kalbant apie R. Juknevičienės įvardijamus dėl jos brolio G. Urbono, tai ten tų klausimų yra gausybė ir daug daugiau, ir sudėtingų klausimų, nes visi Rusijos geležinkelių atstovai arba jų antrinės įmonės, kuriems priklauso, t. y. RTA, „Gorfield“ įmonės, su kuria jie bendradarbiauja.

Vadovai yra žmonės, turintys antpečius. Jeigu gauni muitinės prieigas ir pervežimus į tas Vidurinės Azijos valstybes – Kirgiziją, Tadžikistaną, Kazachstaną – natūralu, kad tai nėra paprasta padaryti. Bet kas svarbiausia – buvo perimtas verslas iš tų verslininkų, kurie tą verslą vystė, būtent tuo sudėtingu laikotarpiu – 2009 m. Čia svarbus momentas.

– Mums skirtas laikas mažesnis, nei ten yra klausimų. Ten yra ne tik apie R. Juknevičienės brolį.

R. Juknevičienė: O kodėl netiriate Karbauskio trąšų? Kodėl netiriate „Rostselmašo“? Kaip Karbauskis gavo teisę 2013 m. pardavinėti traktorius?

– Pone Puidokai, ar jūsų klausimai nėra preliudija į R. Karbauskio inicijuojamą naują parlamentinį politikų ir verslo tyrimą?

M. Puidokas: Šie klausimai, kurie iškilo man ir kolegoms Seimo nariams, užduoti VSD vadovui. Mes tikimės tam tikrų atsakymų, kuriuos jis galės pateikti Seime viešai, o to, ko negalės pateikti, tai, be abejonės, šie klausimai keliaus į šį tyrimą, ir tikimės, kad jie bus atsakyti tyrimo komisijoje.

– Pone Puidokai, o kas negerai su anksčiau atliktu V. Bako vadovaujamu NSGK tyrimu? Ten per mažai konservatorių pavardžių?

M. Puidokas: Jis buvo labai plačios apimties ir natūralu, kad viską ištirti buvo sudėtinga. Bent jau tie aspektai, tie 12 klausimų, kuriuos mes įvardijome: apie „Rosatom“, apie „Nukem“, apie IAE uždarymo dalykus, kur buvo sumokėtos milijoninės sumos. Sakyčiau, nepagrįstos sumos, ką aiškiai parodė tarptautiniai auditai, būtent pačiam „Nukemui“, kuris kaip rusiško kapitalo bendrovė neturėjo pagrindimo, kodėl jie vilkino procesus.

– Su „Nukemu“ turėjo reikalų ir pati Lietuvos valstybė, su „Nukemu“ turėjo reikalų EK, tai čia negali kaltinti žmonių, kurie dirbo su „Nukemu“. Abiejų pašnekovų noriu paklausti, pirmiausia klausimyno iniciatoriaus, ar čia tuo pat metu nėra bandymas įkirsti VSD? Turiu galvoje, kad kai kurie jūsų klausimai yra surašyti taip, jog atrodo, ką beatsakytų VSD, yra pagrindo likti nepatenkintu, reikalauti atlikti paties VSD parlamentinį tyrimą, galbūt net reikalauti pono D. Jauniškio atsistatydinimo. Išsklaidykite tokias mano abejones.

M. Puidokas: Tikrai noriu išsklaidyti tokias abejones. Pasitikime savo VSD. Krašto apsaugai lėšos buvo padidintos iki 2 proc. ir VSD, buvo sustiprinti pajėgumai, kurie tikrai buvo labai susilpnėję, ir šiuo atveju, skirtingai nei galbūt per ankstesnius Seimus, vadovas nėra kviečiamas į Seimą kažkaip ten atsiskaitinėti „ant kilimėlio“. Yra užduodami viešai klausimai ir tikimasi į juos atsakymų.

– Tarp tų klausimų jūs paminite tik konservatorių pavardes. Ten nėra jūsų sąjungininkų Seime pavardžių, juo labiau ten nėra valstiečių žaliųjų pavardžių, bet jūs užduodate klausimus, konstatuodami, kad jie turėjo problemų su „MG Baltic“, bet VSD tos informacijos nepateikė. Jūs kaip ir konstatuojate, kad jie turi tokios informacijos. Dabar įsivaizduokite, VSD sako: „Ne, nieko panašaus, mes tokios informacijos neturime.“ Tada jūs sakote: „Turbūt meluojate arba blogai dirbate, nes aš tokios informacijos turiu.“ Tada jie sako: „Taip, mes tokią informaciją turėjome.“ Tai jūs sakote: „Labai blogai, Valstybės saugumo departamente. Jūs turėjote tokią informaciją, bet pateikėte ją selektyviai V. Bako komisijai, neinformuodami mūsų apie šiuos ryšius.“ Tada Jauniškis sako: „Nekomentuosiu šios informacijos.“ Tada jūs sakote: „VSD atsisako bendradarbiauti, reikia pačiam VSD sustiprinti parlamentinę kontrolę“.

M. Puidokas: Tai yra tam tikros prielaidos. Visų pirma pats Liberalų sąjūdis labai dažnai įvardijo, kad jie yra tapę vieninteliu atpirkimo ožiu. Dėl tų visų įvykių ir politinės korupcijos skandalų, kur buvo tiriama „MG Baltic“ įtaka būtent politikams, įstatymų priėmimui. Tai turbūt nereikia šioje viešoje būti genialiu, įžvalgiu analitiku, kad suvoktum, jog Liberalų sąjūdis buvo vis tik silpnesnysis brolis toje koalicijoje ir turėjo daug mažiau narių ir balsų Seime.

– Bet jūs minite konkrečias pavardes ir sakote, kad turite šaltinių VSD.

M. Puidokas: Dėl to, kad mes nemanome, ir tie turimi šaltiniai nerodo, kad visa konservatorių frakcija buvo įsitraukusi ir žinojo apie tuos dalykus ir tuos nurodymus, kuriuos pateikinėjo „MG Baltic“. Ir iš tos medžiagos, kur yra žinoma, natūralu, R. Kurlianskis įvardijo, kad jo sąrašuose yra, buvo tam tikros pavardės.

– Laikas baigėsi. Taigi R. Juknevičienė turi teisę atsakyti.

R. Juknevičienė: Taikiniai yra akivaizdūs. Taikinys yra VSD, nors ir netiesiogiai – pagrindinis taikinys. Taikinys yra Dalia Grybauskaitė. Ir taikinys esame mes – opozicija. Mes esame pagrindiniai kritikai R. Karbauskio ir jo partijos, ir visų šių klausimų yra milijonas iškelta jam pačiam. Ir šios televizijos žurnalistai yra kėlę, ir tie klausimai neatsakyti.

Ir M. Puidokas, ir A. Širinskienė – visi blokavo bet kokį klausimų gavimą. Kodėl aš esu ten? Aš ten esu, nes esu viena iš kritikių. Jūs minėjote apie kritiką „Facebooke“ ar kur nors kitur. Tai ir S. Skvernelis prie šito prisijungs todėl, kad tai akivaizdus politinis klausimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.