Liberalų sąjūdis atsiėmė ieškinį: nutarė „nesivelti į beviltišką situaciją“

Liberalų sąjūdis atsiėmė ieškinį prieš Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl Seimo komitetui pateiktoje medžiagoje nurodytų teiginių apie partiją paneigimo, BNS patvirtino partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2018, 6:11 PM

Pasak E. Gentvilo, teismui liberalus įpareigojus nurodyti, kas paviešino VSD medžiagą, liberalai nutarė „nesivelti į beviltišką situaciją“.

„Teismas nurodė, kad mes kaip ieškovas turime įvardyti, kas paviešino informaciją. Tai skambėjo paradoksaliai teismo posėdyje. Mes prašome VSD paneigti pažymoje esančius teiginius. VSD sako, kad jie savo teiginių neatsisako ir jie neviešino, todėl atsakomybę turi prisiimti, kas paviešino ir sukėlė reputacinę žalą. Tada teisėjas sako, jūs, Liberalų sąjūdis, kaip ieškovas turite kreiptis papildomai ir nurodyti, kas paviešino“, – pasakojo E. Gentvilas.

„Tada mes atsirandame situacijoje, kuri jums žinoma. Birželio pabaigoje VSD kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas nustatyti, kas paviešino ir išplatino šitą pažymą. Generalinė prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Dabar teismas sako mums nustatyti, kas paviešino. Mes parašėme, kad negalime šito teismo nurodymo įvykdyti, nes Generalinė prokuratūra atsisakė nustatinėti“, – kalbėjo liberalų vadovas.

Anot jo, sprendimui atsisakyti ieškinio įtakos turėjo ir tai, kad „Vytauto Bako komisija atmetė VSD teiginius, nes nei vieno iš jų nepatvirtino tyrimo išvadose, apie sukurtą partiją, parinktą pirmininką ir taip toliau“.

Gegužę žiniasklaida paviešino dalį šalies vadovams bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateiktos VSD informacijos apie verslo įtaką politiniams procesams. Daugiausiai šios informacijos buvo apie koncerną „MG Baltic“, dalis – apie Liberalų sąjūdžio įkūrimo aplinkybes, koncerno įtaką partijos atstovams ir t. t.

VSD pažyma buvo pateikta valstiečio V. Bako vadovaujamam Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, kai šis tyrė interesų grupių poveikį politikams ir valstybės institucijoms.

VSD kreipėsi į teisėsaugą dėl paviešintos medžiagos, bet prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą argumentuodama, kad išslaptinto dokumento paskelbimas buvo formalus pažeidimas, neužtraukiantis baudžiamosios atsakomybės.

Liberalai teismo prašė neatitinkančiais tikrovės ir kenkiančiais partijos reputacijai pripažinti išslaptintoje ir paviešintoje VSD pažymoje naudojamus teiginius, kad „2006 metais koncernas MG įsteigė pilnai kontroliuojamą partiją“, kad Liberalų sąjūdis įsteigtas vadovaujant koncerno „MG Baltic“ vadovams Dariui Mockui ir Raimondui Kurlianskiui, kad steigiamai partijai buvo parinktas vadovas ir kad Liberalųsąjūdis – ilgalaikis koncerno politinis projektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.