Lietuvoje Romanas Abramovičius surengė vakarėlį, čia lankėsi ir Michailas Chodorkovskis

Lietuvoje šią ir praėjusią savaitę lankėsi vienas turtingiausių pasaulio žmonių – lietuviškų šaknų turintis Romanas Abramovičius.

 Romanas Abramovičius ir Michailas Chodorkovskis.
 Romanas Abramovičius ir Michailas Chodorkovskis.
 R.Abramovičius.
 R.Abramovičius.
 M.Chodorkovskis.
 M.Chodorkovskis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-08-09 15:22, atnaujinta 2018-08-09 17:27

Lrytas.lt žiniomis, jis čia šventė šeimos šventę. Verslininkas Lietuvoje viešėjo aštuonias dienas.

R.Abramovičius aplankė ir Užutrakio dvarą, o šventei pasirinko sostinės centre esantį vieną naują viešbutį. Čia jis ir buvo apsistojęs bei išnuomojęs visus viešbučio kambarius.

Šaltinių teigimu, R.Ambramovičiaus vakarėlyje dalyvavo apie 160 žmonių iš viso pasaulio.

Tuo pat metu Lietuvoje viešėjo ir kitas žydų kilmės verslo magnatas Michailas Chodorkovskis.

Šią savaitę buvo surengta litvakų bendruomenės šventė, kurioje susirinko apie 70 žydų iš viso pasaulio.

R.Abramovičiaus šaknys 

Milijardieriaus tėvas Arkadijus (Aronas) Abramovičius (1937-1970 m.) buvo tarnautojas, o senelis Nahimas (Nahmanas) Abramovičius (1887-1942 m.) užsiėmė verslu.

R.Abramovičiaus senelis gimė Eržvilke, o močiutė Tauba Berkover – Jurbarke. Jiedu susituokė Tauragėje 1925-aisiais.

Verslo ir politikos vingiai

Savaitraščio „The Sunday Times“ duomenimis, 51-ių R.Abramovičiaus turto vertė siekia 9,3 mlrd. svarų (10,7 mlrd. eurų). 2003-aisiais jis nupirko futbolo klubą „Chelsea“.

Pastaruosius metus R.Abramovičius gyveno Didžiojoje Britanijoje, jam taip pat neseniai suteikta Izraelio pilietybė.

Nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų R.Abramovičius ėjo Čukotkos srities gubernatoriaus pareigas ir skyrė šio atokaus Rusijos regiono vystymui milijonus JAV dolerių.

V.Putinas ne kartą ragino magnatą ir toliau dirbti gubernatoriaus poste, tačiau šis jau buvo pradėjęs gyventi ir Rusijoje, ir Britanijoje.

2005-aisiais R.Abramovičius pardavė naftos bendrovės „Sibneft“ kontrolinį akcijų paketą valstybiniam koncernui „Gazprom“ už 13 mlrd. JAV dolerių (11,2 mlrd. eurų).

Iš viršūnės nustūmė žemyn

Prieš daugiau nei penkiolika metų metų amerikiečių žurnalas „Forbes“ M.Chodorkovskio turtą vertino apie 8 mlrd. dolerių ir pavadino jį turtingiausiu Rusijos žmogumi.

M.Chodorkovskio kilimo tempas buvo gniaužiantis kvapą. 2001 metais turtingiausių pasaulio žmonių sąraše jis buvo 194 vietoje, o 2002 m. jau 101-oje.

2003-iasiais jis pašoko į 26-ąją vietą. Tais metais „Forbes“ M.Chodorkovskį priskyrė prie įtakingiausio pasaulio milijardierių klubo, nes jis sugebėjo „prieš „Opec“ valią išlaikyti naftos kainas žemas.

Likimo ironija – būdamas pačiame savo finansinės ir politinės įtakos zenite, 2003 m. spalį M.Chodorkovskis buvo suimtas savo privačiame lėktuve ir įkalintas ilgiems metams.

2005 metais buvo pareikšta, kad praeityje buvęs turtingiausias Rusijos žmogus nebeturi ir 100 mln. dolerių. M.Chodorkovskio advokatų teigimu, žurnalas „Forbes“, 2005 m. įvertinęs jo turtą 2,2 mlrd. dolerių, klysta.

2006 m. buvo paskelbtas turtus M. Chodorkovskiui turtus sukrovusios kompanijos „Jukos“ bankrotas, po metų kompanijos turtas išparduotas, ji pati likviduota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.