Nuo Visagino iki pajūrio: kas šią savaitę vyko mažesniuose miesteliuose?

Rudamina

Ančiukus išgelbėjo ugniagesiai. <br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.  
Ančiukus išgelbėjo ugniagesiai. <br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.  
Subartonys.
Subartonys.
Prienai. 
Prienai. 
Subartonys. 
Subartonys. 
Radviliškis.  
Radviliškis.  
Žagarė. 
Žagarė. 
Kuršėnai. 
Kuršėnai. 
Šiauliai. 
Šiauliai. 
D.Kazlauskas.  
D.Kazlauskas.  
Klaipėda. 
Klaipėda. 
Kaunas. 
Kaunas. 
Druskininkai.  
Druskininkai.  
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2018-08-12 18:53

Švč.Trejybės bažnyčios pastate suvaidinto gaisro gesinimu prasidėjo Lazdijų rajono ugniagesių pratybos, kuriose dalyvavo ir svečiai – Varėnos rajono ugniagesiai ir kolegos iš Lenkijos – Suvalkų ir Kruklankių valsčių.

Ketvirtą kartą surengtuose ugniagesių gelbėtojų mokymuose „Jungtinis reagavimas į didelės kultūrinės vertės turto gelbėjimą“ kelias dienas buvo tobulinami ne tik praktiniai įgūdžiai padėti vieni kitiems gesinti gaisrus tokiuose objektuose.

Susipažinę su kultūros paveldo statinių išdėstymu šiose savivaldybėse ir valsčiuose pratybų dalyviai parengs bendrąjį kultūros paveldo vietų ir saugomų teritorijų žemėlapį.

Prienai

Baigiama įrengti keturiasdešimt konteinerinių aikštelių, kuriose pastatyti nauji antžeminiai, požeminiai ir pusiau požeminiai konteineriai, skirti surinkti rūšiuojamas atliekas ir pakuotes: mišrias komunalines, plastiko, maisto, popieriaus ir kartono, stiklo ir net tekstilės. Šios aikštelės užims mažiau vietos, geriau derės prie aplinkos, o pradės veikti, kai bus sutvarkyta aplinka.

Pagal schemą joms yra parinktos vietos prie dabartinių arba visai šalia jų. Gyventojams bus išdalinti specialūs užraktai.

Subartonys

Netrukus bus pradėtas rašytojo V.Krėvės-Mickevičiaus memorialinio muziejaus, įkurto beveik prieš šešiasdešimt metų jo gimtajame name, remontas.

Teks atkurti vertingo kultūros paveldo objekto išorę nuo pamatų iki stogo, atnaujinti puošybos elementus, nupirkti naujus baldus, įrangą, kuri leistų pagerinti muziejaus lankytojams teikiamas paslaugas.

Muziejaus rekonstrukcijos projektui skirta beveik 206 tūkst. eurų – didžiausia dalis iš Europos Sąjungos fondų, o Varėnos rajono savivaldybei teks pridėti 31 tūkst. eurų.

Tikimasi lankytojus atnaujintame muziejuje priimti kitą vasarą.

Radviliškis

Rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius organizavo išvyką 45 vaikams nuo 7 iki 14 metų į vaikų vasaros poilsio stovyklą prie jūros.

Vaikai savaitę praleido Šventojoje viešosios įstaigos „Varlinukas“ rengiamoje stovykloje „100-mečio nuotykių stovykla“ prie jūros.

Kartu su grupės vadovais vaikai dalyvavo žygyje po Šventąją, žaidimuose ir estafetėse prie jūros, žaidė paplūdimio žaidimus, maudėsi jūroje.

Pinigai buvo skirti iš Europos socialinio fondo agentūros ir Radviliškio rajono savivaldybės bendrai įgyvendinamų projektų „Parama maisto produktais IV“ ir „Parama higienos prekėmis“.

Žagarė

Žagarėje (Joniškio r.) surengtoje 42-ojoje bitininkų šventėje dalyvavo daugiau kaip du tūkstančiai bitininkų iš Lietuvos ir užsienio.

Ši šventė įspūdį paliko ir čia su žmona apsilankiusiam Japonijos ambasadoriui Lietuvoje T.Shigeedai. Pirmą kartą tokioje šventėje dalyvavęs Japonijos ambasadorius Lietuvoje T.Shigeeda liko sužavėtas. Tai jis teigė Joniškio rajono merui G.Čepuliui atsiųstoje padėkoje.

Kuršėnai

Šiaulių rajono savivaldybė paskelbė gražiausių ir tvarkingiausių sodybų, vienkiemių, daugiabučių namų, įstaigų, gamybinių pastatų teritorijų ir viešųjų erdvių rinkimus.

Pagrindiniai konkurso tikslai – skatinti žmones puoselėti kaimų, miestelių ir Kuršėnų miesto aplinkos tvarkymo ir gražinimo tradicijas, taip pat ugdyti gyventojų kūrybingumą ir norą išradingai, estetiškai tvarkyti valdomas teritorijas.

Konkursas vyks dviem etapais. Iki rugpjūčio 20 dienos vertinimo komisija išrinks po vieną nugalėtoją atitinkamose kategorijose. Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti.

Šiauliai

Miesto valdžia nusprendė pasirūpinti miesto parkais. Sutvarkyti ir gyventojų poreikiams pritaikyti parkus, kurių dauguma yra apverktinos būklės, užsimota per dvejus metus.

Pietinėje miesto dalyje esančiame Dainų parke atsiras pėsčiųjų ir dviračių takas.

„Beržynėlio“ parke bus pastatyta nauja moderni vaikų žaidimų aikštelė, krepšinio aikštelė su krepšinio stovu. Centriniame miesto parke atsiras naujų augalų, bus įrengtas drenažas. Numatyta rekonstruoti esamus pėsčiųjų ir dviračių takus, įrengti naujų.

Talkšos ežero pakrantėje ketinama įrengti didžiausią mieste – net hektaro ploto – vaikų žaidimų aikštelę, kurioje veiklos galės rasti įvairaus amžiaus vaikai.

Turėtų atsirasti ir daugiau lauko treniruoklių, teniso stalų, šunų dresavimo aikštelė.

Suplanuoti patogumai ir poilsio prie vandens išsiilgusiems šiauliečiams: persirengimo kabinos, tualetai, suoleliai, saulės terasos.

Viduklė

Su 44 metų žmona susikivirčijęs girtas 46 metų vyras griebė peilį ir dūrė juo sutuoktinei į nugarą. Pamatęs, ką padarė, smurtautojas smeigė peilį sau į pilvą.

Iškviesta greitoji pagalba abu sužalotuosius nugabeno į Raseinių ligoninę. Labiau sužalotai moteriai pagalbą suteikę medikai nusprendė ją pervežti į Kauno klinikas.

Vyrui pakako Raseinių ligoninėje suteiktos pagalbos. Medikai konstatavo, kad jis gali būti gydomas ambulatoriškai.

Vištytis

Smagios tradicinės miestelio šventės dalyvius pasveikinęs Vilkaviškio meras A.Neiberka įteikė rajono garbės piliečio regalijas vilniečiui verslininkui D.Kazlauskui ir padėkojo už nuopelnus savo gimtajam kraštui.

Geradarys padovanojo vietos ugniagesių komandai naują gaisrinį automobilį, kad turėtų kuo vykti gesinti gaisrų, prisidėjo ir prie gaisrinės pastato atnaujinimo, bažnyčios stogo remonto, padėjo išpirkti malūną iš privataus asmens, remia šventę „Vištyčio vasara“, meno kolektyvus.

Padvariai

Šalia kaimo turizmo sodybos „Vienkiemis“ esančioje Padvarių užtvankoje skęstančiųjų gelbėjimo pratybas ketinusiems surengti Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiams teko dvi dienas gelbėti į užtvankos šachtą patekusius 5 ančiukus, kurie patys iš ten nebegalėjo išskristi.

Apie į bėdą patekusius paukščius sužinoję ugniagesiai gelbėtojai pakeitė savo mokymų planus ir ryžosi padėti ančiukams. Nusileidę į šachtą ir blaškomi vandens srovės jie paukščius bandė sugauti naudodami graibštus, antklodę, viliojo batono trupiniais, tačiau baikštūs paukščiai nuplaukdavo tolyn į šachtos tunelį.

Ančiukus pavyko išgelbėti tik kitą dieną apsupus kelių metrų ilgio tinklu.

Klaipėda

Uostamiesčio savivaldybės darbuotojų prie durų padėtą dubenėlį su vandeniu, kuris buvo skirtas pro šalį vedamiems augintiniams palakti, aplinką valantis darbuotojas įvertino kaip besimėtančią šiukšlę ir išmetė į konteinerį.

Kas pradangino dubenėlį, savivaldybėje buvo tiriama net peržiūrint filmuojančios vaizdo kameros įrašą.

Tada ir paaiškėjo kaltininkas. Jis, supratęs ant grindinio palikto indo paskirtį, pažadėjo nupirkti naują dubenėlį.

Palanga

Kurorto savivaldybė grįžo prie planų įrengti observatoriją. Dangui stebėti skirtas bokštas su kupolu buvo pastatytas prieš 34 metus ir priklausė tuo metu čia veikusiems pionierių namams.

Tačiau jau užsakyta įranga observatorijos taip ir nepasiekė.

Atkūrus nepriklausomybę pionierių namų pastate įsikūrė miesto pradinė mokykla, o observatorijos bokštas liko nenaudojamas. Prieš keletą metų miesto valdžia mėgino čia įgyvendinti sovietmečiu numarintą idėją, tačiau paaiškėjo, kad reikia ne tik brangaus teleskopo, bet ir pakeisti visą kupolą, atnaujinti ir apšiltini pastatą. Tam būtų reikėję daug miesto investicijų, kurios tuo metu buvo skiriamos kitiems svarbesniems objektams.

Dabar, kai observatorijos statinio kaimynystėje jau įpusėtas statyti baseinas, rekonstruojami privažiavimai, be naudos paliktas observatorijos pastatas virto piktžaizde. Miesto meras Š.Vaitkus pažadėjo kitų metų biudžete numatyti finansavimą observatorijos techninei dokumentacijai parengti.

Kaunas

Atnaujintas tarp miesto gyventojų populiarus Dainavos parkas – pakeista apšvietimo sistema, sutvarkytas tvenkinys, sumontuotas pėsčiųjų tiltelis, įrengtos vaikų žaidimų ir sporto aikštelės.

Taip pat buvo iškirsti parko vaizdą darkę krūmynai, pastatyti suoliukai, suklotos naujos trinkelės, tinkamos ne tiktai pėstiesiems, bet ir dviratininkams, riedučių mėgėjams.

Dainavos parko atidarymo šventė vyks kitą savaitę. Netrukus bus ir atnaujinto Kalniečių parko atidarymas, tvarkomi Santakos, Draugystės ir Santarvės parkai.

Kauno rajonas

Neveronių miestelio centre prasideda didelės apimties rekonstrukcijos darbai – tvarkoma Krašto gatvė. Iš viso numatyta rekonstruoti beveik du kilometrus dangos, bus įrengti pėsčiųjų, dviratininkų takai, suprojektuota žiedinė ir kitos sankryžos.

Ketinama pasirūpinti eismo saugumo priemonėmis – įrengti iškiliąją sankryžą, modernų apšvietimą visoje gatvėje, įskaitant perėjas, viešojo transporto stoteles.

Darbus planuojama atlikti už 2,4 mln. eurų, didžiąją dalį šių lėšų skyrė Kauno rajono savivaldybė.

Marguoliai

Šiame Molėtų rajono kaime, kaimo turizmo sodyboje, užvakar nuskendo 15-metis.

Narai jo kūną aptiko tvenkinio dugne 4 metrai nuo kranto 3 metrų gylyje.

Druskininkai

Naują žiedinę sankryžą, kurioje susikerta kelias iš Vilniaus ir Gardino, papuošė dvylikos metrų aukščio trys sidabrinės pušys su auksinėmis karūnomis ir tūrinių raidžių užrašas „Druskininkai“. Pušys lėtai suksis aplink savo _ašį, kad atvykstantys ir išvykstantys galėtų pamatyti riboženklį vis kitu kampu. Naktį jos bus apšviestos prožektoriais. 300 tūkstančių eurų kainavusius dekoratyvinio-informacinio riboženklio techninio projekto parengimo, pagaminimo ir pastatymo darbus atliko Alytaus bendrovė „Montuotojas“. Savo vizijas, kaip jis turėtų atrodyti, siūlė druskininkiečiai ir kurorto svečiai, o labiausiai patikusį išrinko balsuodami internetu. Karūnuotos pušys – kurorto herbo simboliai, primenantys, kad tokias savo kūriniuose vaizdavo ir garsiausias kraštietis dailininkas ir kompozitorius M.K.Čiurlionis. Druskininkų meras R.Malinauskas įsitikinęs, kad įvažiavimą į modernų kurortą turi puošti ir jo įvaizdį atitinkantis ženklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.