Vilniaus valdžiai įsukti LED lemputę į šviestuvus – neįveikiama užduotis

Atrodo, kad meras Remigijus Šimašius per savo kadenciją taip ir nepradės modernizuoti gatvių apšvietimo. Buvusio sostinės vadovo Artūro Zuoko laikų sutartys seniai nutrauktos, o naujos taip ir nepasirašytos, nesutarta ir dėl darbų finansavimo.

Užėjus nakčiai iš aukštai Vilnius atrodo ne kaip moderni valstybės sostinė, o kaip eilinis miestelis, nes šiuo metu LED šviestuvų jame – tik 10 procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užėjus nakčiai iš aukštai Vilnius atrodo ne kaip moderni valstybės sostinė, o kaip eilinis miestelis, nes šiuo metu LED šviestuvų jame – tik 10 procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atrodo, kad R.Šimašius per savo kadenciją taip ir nepradės modernizuoti Vilniaus gatvių apšvietimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atrodo, kad R.Šimašius per savo kadenciją taip ir nepradės modernizuoti Vilniaus gatvių apšvietimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vingio parko lankytojai vakarais ir naktimis džiaugiasi moderniu apšvietimu.
Vingio parko lankytojai vakarais ir naktimis džiaugiasi moderniu apšvietimu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 13, 2018, 10:17 AM

Visur proveržius žadančiai R.Šimašiaus komandai įsukti LED lemputes į šviestuvus – per sunki užduotis.

Praėjusių metų liepos 26-ąją savivaldybės taryba pritarė gatvių apšvietimo elektros tinklų modernizavimui. Šiemet birželį turėjo būti pasirašyta finansinė sutartis, baigti darbų viešųjų pirkimų konkursai. Tačiau šiai valdžiai juk įprasta vėluoti ir žarstyti pažadus.

Geriausiu atveju pirmieji LED šviestuvai gatvėse ims šviesti tik metų pabaigoje.

Visas miestas jau seniausiai būtų švytėjęs, jei valdantieji nebūtų nutraukę ankstesnio konkurso.

Pasirašys tiktai rugsėjį

Niekaip neįsisiūbuojantį modernizacijos projektą pavesta įgyvendinti bendrovei Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklams (VGAET). Jos vadovas Sigitas Mocevičius neslėpė – paskola projektui finansuoti iki šiol nesuteikta.

Įmonė planuoja pasiskolinti 21,6 mln. eurų. Praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį buvo pradėtos derybos su bankais, išsiųsti kvietimai finansavimo pasiūlymams teikti. Iš gautų pirminių pasiūlymų atrinkta keletas – su palankiausiomis sąlygomis miestui ir įmonei.

Šiuo metu dar vyksta derybos. S.Mocevičius pasakojo, kad finansinės institucijos atliko nepriklausomą ekonominį ir teisinį VGAET investicinio projekto ir įmonės veiklos vertinimą. Dabar jos ketina siūlyti galutines projekto finansavimo sąlygas. Tai esą užtruko.

„Tikimės, kad projekto finansavimo sutartis bus pasirašyta iki šių metų rugsėjo pabaigos“, – žadėjo S.Mocevičius.

Perka neturėdami pinigų

S.Mocevičius mėgino tikinti, kad nėra taip blogai. Esą net negavus finansavimo buvo parengtos techninės specifikacijos apšvietimo įrangai įsigyti.

Taip pat atplėšti vokai su pasiūlymais viešųjų pirkimų konkursuose įsigyti 1100 šviestuvų greitojo eismo gatvėms ir apšvietimo valdymo bei kontrolės sistemą su maitinimo punktais. Jis teigė, kad šiuo metu pasiūlymai vertinami. Taip pat žadama pirkti gatvių šviestuvų atramas.

VGAET direktorius žadėjo, kad pasirašius finansavimo sutartį ir atlikus tarptautinius viešuosius pirkimus projektas bus įgyvendintas per trejus metus, kaip ir buvo numatyta. Tačiau kiek jis vėluoja, nutylėjo.

Apšvietė Vingio parką

Vilniuje šiemet planuojama pakabinti 2500 LED šviestuvų. 320 jų – Vingio parke, kur liepą baigtas įrengti apšvietimas. Iš viso mieste reikia pakeisti apie 48 tūkst. jau seniai atitarnavusių šviestuvų.

Kol LED šviestuvų yra nedaug, VGAET šiemet užsibrėžė tikslą nutiesti bent 86 kilometrus naujų apšvietimo tinklų.

Greitojo eismo gatvėse pirmieji šveistuvai bus pradėti modernizuoti greičiausiai tik paskutinį šių metų ketvirtį.

Tad sutaupyti daugiau nei pusę gatvių apšvietimui sunaudojamos elektros energijos Vilniui pavyks dar negreitai.

Sužlugo vienas po kito

Kad Vilniuje reikia keisti gatvių šviestuvus, kalbama jau daugiau nei dešimtmetį. 2012-aisiais buvo nustatyta, kad infrastruktūra nusidėvėjusi 86 proc. ir jai tarnauti liko tik treji metai. Bet praėjo dvigubai daugiau laiko, o gatvėse – tie patys šviestuvai.

Dar 2007 metais pradėtus apšvietimo tinklų atnaujinimo konkursus nutraukė Viešųjų pirkimų tarnyba. Savivaldybė mėgino skųsti jos sprendimus, tačiau teismus pralaimėjo.

2012 metais savivaldybė irgi buvo paskelbusi gatvių apšvietimo tinklų renovacijos ir eksploatavimo konkursą.

Jo laimėtojas per ketverius metus turėjo renovuoti apšvietimo tinklus. Tačiau ir šis konkursas žlugo.

Po dvejų metų apšvietimo sistemos modernizavimo konkursą laimėjo Italijos infrastruktūros bendrovės „Gemmo“ ir bendrovės VSLS konsorciumas. Tačiau į valdžią 2015-aisiais atėjusi R.Šimašiaus komanda nutarė italų paslaugų atsisakyti.

Esą jų projektas miestui nenaudingas ir per brangus.

Konsorciumas, Lietuvoje veikiantis kaip bendrovė „Vilniuslux“, buvo pasirengęs investuoti 25,7 mln. eurų ir tinklus prižiūrėti 18 metų už 5,2 mln. eurų metinį atlygį.

Priminsime – VGAET dabar ketina apšvietimą modernizuoti už 21,6 mln. eurų, tačiau visiškai nekalba apie jo plėtrą ir priežiūrą.

Reikalauja kompensacijos

Nutraukusi sutartį su italais savivaldybė pareiškė esanti pajėgi ir nuosavomis lėšomis renovuoti gatvių apšvietimo tinklus. Kiek čia tiesos, vilniečiai jau pajuto.

O savivaldybei iki šiol tenka bylinėtis teismuose su „Gemmo“, kuri už sutarties nutraukimą reikalauja daugiau nei 0,5 mln. eurų kompensacijos.

Pasak „Gemmo“ direktoriaus Aldo Bevilacquos, Vilniaus komercinio arbitražo teismo ir Lietuvos apeliacinio teismo sprendimai buvo palankūs jo įmonei, tačiau savivaldybė juos apskųsdavo.

Jam sunkiai suvokiama ir tai, kad užuot vykdžiusi arbitražo sprendimus ir įgyvendinusi sutartį, savivaldybė kreipėsi į apeliacinį teismą ir visais būdais stengėsi, kad sutartis nebūtų įgyvendinama.

Jam apmaudu – Vilnius prarado keletą metų, o dabar stengiasi visus darbus pradėti nuo pradžių.

48 000

Tiek seniai atitarnavusių šviestuvų reikia pakeisti mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.