Buvęs kalinys įpyko: „Verčia šlapintis matant moterims“

Apie tai, kas vyksta už uždarų įkalinimo įstaigų durų ir su kokiomis problemos laisvėje susiduria nuteistieji, naujienų portalui lrytas.lt pasakojo neseniai į laisvę išėjęs Veronas Gopanas. Vyras neslepia nepasitenkinimo ir jį prižiūrinčia Mažeikių probacijos tarnyba, o štai apie Kauno tardymo izoliatorių atsiliepė itin teigiamai.

 V. Gopanas turi priekaištų probacijos pareigūnams.<br> Asmeninio arch. nuotr.
 V. Gopanas turi priekaištų probacijos pareigūnams.<br> Asmeninio arch. nuotr.
 V. Gopanas turi priekaištų probacijos pareigūnams.<br> Asmeninio arch. nuotr.
 V. Gopanas turi priekaištų probacijos pareigūnams.<br> Asmeninio arch. nuotr.
 V. Gopanas turi priekaištų probacijos pareigūnams.<br> Asmeninio arch. nuotr.
 V. Gopanas turi priekaištų probacijos pareigūnams.<br> Asmeninio arch. nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2018, 3:46 PM, atnaujinta Aug 28, 2018, 4:41 PM

Pašnekovas svarstė, ar Mažeikių probacijos tarnyba nėra įkurta diskriminaciniu pagrindu, nes joje dirba vien moterys. V.Gopanas piktinosi, kad vyrai oriai negali atlikti narkotinių medžiagų vartojimo testo, nes reikia išsitraukti lyties organą ir moterų akivaizdoje duoti šlapimo mėginį.

– Kas jus paskatino kreiptis į žiniasklaidą?

– Paskatino neteisingumas, kuris yra Lietuvos teisėsaugos institucijose ir teisinėje sistemoje. Esu atlikęs bausmę ir jau pusę metų esu laisvėje, bet tai, kas dabar vyksta Kalėjimų departamente ir Teisingumo ministerijoje, yra sveiku protu nesuvokiami dalykai. Nors teisingumo ministras viską vadina kalinių kerštu, tik juokas ima iš jo žodžių – visi, kurie ten buvo, viską žino.

Tai, kaip vyksta probacijos pareigūnų patikrinimai ir asmenų integravimas į visuomenę, – kažkas nesuprantama. Šiuo metu esu prižiūrimas Mažeikių probacijos skyriaus pareigūnių. Praeitą savaitę (nuo pirmadienio iki pirmadienio) buvau tikrintas daugiau kaip šešis kartus.

Du kartus turėjau prisistatyti į probacijos skyrių, keturis kartus buvo naktiniai patikrinimai. Namie – mažas vaikas, nuo skambučio šokinėja, ilgai neužmiega. Aš nevartoju alkoholio, narkotinių medžiagų.

– Ar išėjęs iš įkalinimo įstaigos turėjote kur ir pas ką sugrįžti?

– Sužadėtinė manęs nesulaukė, praradau ir namus, tad jei ne tėvas, nebūčiau turėjęs, kur grįžti. Esu girdėjęs, kad išėjus į laisvę priklauso pašalpos, o aš gavau vienkartinę pašalpą 50 eurų, bet ją tuojau pat nuskaičiavo penki antstoliai. Teko gerokai pakovoti, kad pinigai į sąskaitą būtų sugrąžinti.

Tiesa, dėl pačių nuskaičiavimo veiksmų man sugrįžo tik 40 eurų. Lapių seniūnija pagelbėjo – davė nemokamų maisto paketų, o nuvažiavus į Mažeikius – vien tik represijos ir stengimasis sugrąžinti į pataisos namus.

Viskas daroma be teismo sprendimo: esu paleistas vienomis sąlygomis, o nuo kiekvienos pareigūnės nuotaikos priklauso, kaip su tavimi bus elgiamasi. Vienas iš pavyzdžių: Kauno pareigūnai paskambina telefonu, patikrina, ar esu namuose, pasikalba, ir viskas, o Mažeikiuose mano gyvenamojoje vietoje neveikė durų skambutis, kažkas naktį tikrino, o gal ir netikrino... Visa Mažeikių probacijos tarnyba sukurta diskriminaciniu pagrindu – ten dirba vien moterys.

Vyras negali atlikti narkotinių medžiagų vartojimo testo, nes reikia išsitraukti lyties organą ir moterų akivaizdoje duoti šlapimo mėginį. Mažeikių probacijos tarnyboje pareigūnų vyrų nėra.

– Kiek laiko praleidote įkalinimo įstaigoje?

– Ten buvau nuo 2015 m. gruodžio 26 dienos iki 2018 m. vasario 22 dienos. Tai buvo mano pirmas susidūrimas su teisėsauga. Viskas prasidėjo nuo tada, kai legaliai laikomu ginklu pasipriešinau užpuolikui, prasidėjo bylos, o aš viską viešinau. Man teisėjas pasakė, kad esu nuteistas dėl to, kad viską viešinu ir „dėl mano skundų prarandamos kėdės“.

– Ar turite profesiją?

– Esu verslininkas, turėjau verslą Olandijoje, Anglijoje, kai politinė padėtis buvo kitokia, teko gyventi Rusijoje. Dirbau statybų, logistikos, prekybos automobiliais srityse.

– Kai išėjote į laisvę, kas buvo sunkiausia?

– Darbo rasti buvo faktiškai neįmanoma, nes visų požiūris – kaip į nuteistąjį. Niekas nesigilina, už ką esi teistas, visi žiūri kaip į nusikaltėlį. Mažeikių probacijos tarnyba pasiūlė darbą vinių fabrike, bet man 50 metų ir turiu tris stuburo išvaržas, negaliu dirbti jokio fizinio darbo – tik protinį.

Viskas labai sunku, jei nebūčiau susiradęs draugės ir ne jos pagalba, nežinau, kaip būtų... Buvau net pasiruošęs grįžti į pataisos namus ir pabaigti atlikti bausmę, kad nereikėtų susidurti su probacija.

Darbo nebeieškau, noriu visa tai nusimesti ir išvykti iš Lietuvos.

– Kodėl jums pasirodė, kad dabartinė sistema veikia taip, kad į laisvę išėję nuteistieji kuo greičiau vėl sugrįžtų į laisvės atėmimo įstaigas?

– Susidariau tokį įspūdį. Tai mano asmeninė nuomonė. Visi kaliniai žino, kad per jų galvas plaunami pinigai. Pareigūnai nuolat meluoja, ypač pateikdami atsakymus į skundus. Dar būdamas Kauno tardymo izoliatoriuje paskelbiau bado akciją ir susitikau su įstaigos vadovu, prašiau apie tai pranešti Kalėjimų departamentui.

Jis pažadėjo pranešti, o po savaitės badavimo gavau atsakymą, kuriame buvo rašoma: „Pranešti niekur neprivalome, juo labiau kad bado akcija jau baigta.“

– Girdėti signalų, kad Pravieniškių nuteistieji vėl ruošiasi riaušėms.

– Nesąmonė, kaliniai nori ramybės... Neseniai spaudoje buvo paviešinti vaizdai po kratos, kuriuose matyti, kaip viskas išlaužyta, išdaužyta, o teisingumo ministras sakė, kad gal patys nuteistieji viską gadina. O juk kartais per dieną dvi tokios kratos įvyksta...

Ne, nuteistieji nori ramiai gyventi. Kokios riaušės? Neįmanoma, nes atvažiuos visus sudaužys, viską sulaužys... Jei tik daugiau kalinių skundų, tada ir kratų daugiau: „Jei nusiraminate su skundais –baigiame kratas.“

– Tai kalėjimų pertvarką vertinate kaip parodomąją akciją?

– Visiškai. Trūksta ūkiškumo ir sveiko proto. Reikėtų suskaičiuoti, kiek teisingumo ministerija ir Kalėjimų departamentas sumokėjo už blogas įkalinimo sąlygas – jau seniai galėjo stovėti nauji kalėjimai ir viskas kuo puikiausiai įrengta.

– Daug kalbama apie kalėjimuose esančią kastų sistemą. Ar jums, pirma kartą atsidūrusiam įkalinimo įstaigose, su tuo teko susidurti?

– Teko, bet apie tai nenorėčiau kalbėti. Kiekvienoje įkalinimo įstaigoje – tiek Alytuje, tiek Marijampolėje – yra kitokia sistema. Jos veikia priklausomai nuo buvusio režimo, bet ne paslaptis, kad yra „ožynai“, „gaidynai“ ir „bachūrynai“. Viso šito nepavyks išnaikinti, kol kaliniai nebus perkelti į uždaro tipo kameras, kaip yra Kauno tardymo izoliatoriuje.

Nors Kauno tardymo izoliatorius dažnai linksniuojamas negatyviame kontekste, pagal pareigūnų bendravimo kultūrą ir tiesioginių pareigų vykdymą jis galėtų būti pavyzdys kitoms įkalinimo įstaigoms.

Pareigūnai bendravo mandagiai, nesivelia į jokias kalbas, nedemonstruoja arogancijos. To tikrai negalima pasakyti apie kitų įkalinimo įstaigų personalą.

Tikslių priežasčių atskleisti negali

Šiaulių apygardos probacijos tarnybos direktorius Regimantas Mikaliūnas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad konkrečiai apie asmenį ir jo patikrinimus kalbėti negali, nes tai pažeistų jo teisę į asmens duomenų privatumą.

Visgi, jis patvirtino bausmę atlikusio asmens teiginį, kad būtent Mažeikių rajono savivaldybės teritorijoje esančiame skyriuje dirba tik 4 moteris. Tai galima rasti ir oficialioje Šiaulių apygardos probacijos tarnybos internetiniame puslapyje.

„Mūsų statistika yra tokia – 25 procentai tik dirba vyrai, daugiau vien moterys“, – situaciją aiškino jis.

Paklausus, ar tai galėjo sudaryti bausmę atlikusiam asmeniui nepatogumų, R.Mikaliūnas teigė, kad esant reikalui, jis gali skųstis.

„Jeigu jis turi kažkokių pretenzijų dėl netinkamų pareigų atlikimo, jis visiškai ramiai gali skųsti tiek Šiaulių apygardos probacijos tarnybai, tiek Kalėjimų departamentą. Todėl aš negaliu jums nieko atsakyti, kodėl taip buvo daroma. Nes reikėtų atlikti tam tikrą tyrimą ir išsiaiškinti, kaip ten viskas buvo“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo R.Mikaliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.