ES kritikuojamos Turkijos diplomatijos vadovas Lietuvoje išgirdo gerų žodžių

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva sieks skatinti dialogą tarp Turkijos ir Europos Sąjungos (ES). 

 Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius (dešinėje) susitiko su Turkijos diplomatijos vadovu Mevlutu Cavusoglu.<br> URM nuotr.
 Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius (dešinėje) susitiko su Turkijos diplomatijos vadovu Mevlutu Cavusoglu.<br> URM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-28 14:48

Susitikęs su Turkijos diplomatijos vadovu Mevlutu Cavusoglu ministras žurnalistams antradienį sakė, jog „Lietuvai Turkija visada bus nuoširdus dialogo partneris“. 

„Yra nenormalu nesikalbėti tiesiogiai, net ir turint probleminių klausimų, ar tai būtų žmogaus teisės, ar žmonių sulaikymai“, –  teigė L. Linkevičius. 

„Stengsimės, kiek tai įmanoma, sąlygoti dialogą su Europos Sąjunga ir bandome padaryti tą dialogą pasitikėjimo dvasioje“, – pridūrė jis. 

ES santykiai su narystės joje siekiančia Turkija suprastėjo po 2016 metų nepavykusio perversmo, kai buvo suimti dešimtys tūkstančių turkų valstybės tarnautojų ir pareigūnų. 

Briuselis tvirtina, jog Turkija pažeidinėja žmogaus teises, tačiau Ankara kaltina ES nedemonstruojant solidarumo ir reikalaujant per daug, kol šalyje įvesta nepaprastoji padėtis. 

„Deja, mūsų draugai ES nenorėjo suprasti, su kuo mes susidūrėme tą naktį ir po to“, – kalbėjo M. Cavusoglu. 

L. Linkevičius buvo pirmas ES ir NATO užsienio reikalų ministras, aplankęs Turkiją po nepavykusio perversmo. 

ES šiemet birželį paskelbė, kad Turkijos užsitęsusios derybos dėl narystės ES „faktiškai sustojo“. 

Tačiau M. Cavusoglu žada, jog liepą nutraukus nepaprastąją padėtį šalyje Turkija toliau imsis reformų. 

„Mes vis dar norime tapti ES nare, nepaisant sunkumų“, – teigė Turkijos užsienio reikalų ministras, padėkojęs Lietuvai už paramą. 

„Neturi prabangos rinktis“ 

M. Cavusoglu taip pat pareiškė, kad Turkijos partnerystė su Rusija netrukdo santykiams su Lietuva ar Vakarais. 

Ankaros santykiai su Maskva pastaraisiais metais šiltėja, Turkija iš Rusijos ketina pirkti modernias zenitinių raketų sistemas S-400, o kitą savaitę Rusijos, Turkijos ir Irano lyderiai ketina tartis, kaip stabilizuoti situaciją Sirijoje. 

Tuo metu įtampa slegia ne tik Ankaros santykius su ES, bet ir Vašingtonu – prekybiniai nesutarimai su JAV rugpjūtį nusmukdė Turkijos liros vertę beveik 20 proc., taip pat gali susilpnėti šalių karinis bendradarbiavimas. 

Turkų užsienio reikalų ministras tvirtino, jog Ankara „neturi prabangos rinktis“ partnerių, tačiau sugeba „puikiai subalansuoti“ savo užsienio politiką. 

„Mūsų santykiai su Rusija nėra alternatyva santykiams su Lietuva, Europa, ar Europos Sąjunga, (...) ar Jungtinėms Valstijoms, nors ir turime tam tikrų problemų“, – teigė M. Cavusoglu. 

„Prie ES durų laukėme 16 metų ir vis dar esame čia, bet Turkija ar bet kuri kita šalis, kaip Turkija, esanti šioje pasaulio dalyje, neturėtų rinktis tarp vienos ar kitos šalies“, – sakė jis. 

L. Linkevičius teigė nematantis pagrindo manyti, jog susitarimais su Rusija Ankara gali pažeisti Lietuvos interesus. 

„To nebus, esu tuo įsitikinęs“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas. 

Ministrai taip pat pasirašė atnaujintą Lietuvos ir Turkijos vyriausybių sutartį dėl abipusio investicijų skatinimo ir apsaugos. 

Lietuvos verslininkai šiuo metu nėra investavę Turkijoje, o Turkijos tiesioginės investicijos Lietuvoje siekia minus 1,05 mln. eurų. 

Minusinės tiesioginės užsienio investicijos susidaro, kai investuotojo finansiniai įsipareigojimai įmonei viršija jos reikalavimus investuotojui. 

Šių metų pirmą pusmetį Lietuvos eksportas į Turkiją sudarė 116 mln. eurų, importas – 84,6 mln. eurų. Didžiąją Lietuvos eksporto dalį pernai sudarė geležis ir plienas bei javai, o į šalį daugiausiai įvežama turkiškų drabužių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.