Mokyklose justi deficitas, leidžiantis mokytojams pasigerinti darbo sąlygas

Vien Vilniuje, savivaldybės duomenimis, šios savaitės pradžioje bendrojo lavinimo mokykloms trūko 120 pedagogų. Daugiausia stinga pradinio ugdymo ir anglų kalbos mokytojų. Taip pat psichologų ir specialiųjų pedagogų.

 Šiais metais Darbo biržoje visoje Lietuvoje buvo įregistruota 700 pasiūlymų dirbti mokytojais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šiais metais Darbo biržoje visoje Lietuvoje buvo įregistruota 700 pasiūlymų dirbti mokytojais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 7:22 PM

Rugsėjo išvakarės mokyklų vadovams karštos ne vien dėl daug aistrų keliančio įvedamo etatinio apmokėjimo. Socialiniuose tinkluose apstu įrašų, kad viena ar kita mokykla vis dar ieško darbuotojų. Nors jau pirmadienį prasideda pamokos.

Kai kurioms mokyklos pavyko rasti kandidatų, tad direktoriai tikisi paskutinėmis dienomis pasirašyti su jais darbo sutartis.

Kaip sako mokyklų vadovai, mokytojų migracija – natūralu, dažnam mokytojui Vilniuje dabar puikus metas pasigerinti sąlygas – tarkim, rasti darbą greta namų, kad nereikėtų per visą miestą važiuoti.

Pradinių klasių mokytojai – deficitas

Psichologų stygių lėmė tai, kad mokykloms dabar jau privalu turėti tokį specialistą, o jų ne tiek daug ir parengta arba jie dirba kitur.

Pradinių klasių mokytojų paklausa auga jau nebe vienus metus ir laukiama dar didesnės paklausos, mat pastaraisiais metais didėjo gimstamumas.

Vilniuje jų stygių išaugino dar viena priežastis – nuo rugsėjo sostinėje pradeda veikti pailgintos dienos grupės.

Kaip aiškino Vilniaus savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė, mokyklos direktorius gali sudaryti atskirą sutartį dėl visos dienos mokyklos grupės pedagogo darbo ir gali siūlyti papildomas valandas pradinių klasių bei kitų dalykų mokytojams.

Vidutinė mokytojo, turinčio visą krūvį, alga Vilniuje – apie 600 Eur.

Nuo matematiko – iki ispanų kalbos mokytojo

Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija dar neseniai ieškojo kelių pedagogų. Tarp jų – rusų kalbos ne visu etatu, specialiojo pedagogo ketvirčiu etato, ispanų kalbos mokytojo vesti būrelį, chemiko ne visu etatu, taip pat anglų kalbos, matematikos, ekonomikos ir verslo bei vadybos mokytojų.

Šios mokyklos direktorė Fausta Gulbinienė sakė, kad sunkiausia rasti tuos mokytojus, kurių reikia ne visu etatu.

„Labai gerą rusų kalbos mokytoją turėjome, bet mažėja pamokų, tad ji išėjo dirbti į priešmokyklinukų grupę rusiškoje mokykloje“, – pasakojo direktorė.

Ji sakė, kad kasmet prieš rugsėjį nutinka taip, kad tenka greitai suktis ieškant naujų mokytojų.

„Gimnazijos mokytojams keliame aukštesnius reikalavimus, tad visuomet norime rinktis iš kelių kandidatų“, – sakę F.Gulbinienė.

Ieško profesionalių mokytojų

„Mokytojų klausimas itin aktualus prieš rugsėjį, nes norisi pasirinkti profesionalius mokytojus, kurie atitiktų šiuolaikinius reikalavimus. O tokių nėra daug, todėl paieškos užtrunka“, – aiškino Vilniaus Barboros Radvilaitės progimnazijos direktorė Inga Vargalienė.

Dar neseniai mokykla ieškojo matematiko, pradinių klasių, technologijų mokytojų. Dvi pradinių klasių mokytojos šioje mokykloje pakeitė veiklos sritį. Viena tapo pavaduotoja, antroji – informacinių technologijų mokytoja. Tad joms reikėjo pamainos. Šiuo metu visi konkursai jau įvykę ir teliko pasirašyti darbo sutartis.

„Nebūna taip, kad konkurse nedalyvautų bent vienas mokytojas. Matau, kad mokytojus rasime“, – sakė I.Vargalienė.

Alga – 400-800 eurų

Šiais metais Darbo biržoje visoje Lietuvoje buvo įregistruota 700 pasiūlymų dirbti mokytojais. Jiems siūlomi 400–800 eurų atlyginimai neatskaičius mokesčių.

Daugiausia pasiūlymų dirbti, registruotų birželį, buvo skirti vidurinio ir pagrindinio ugdymo mokytojams, dažniausiai ieškota anglų ir lietuvių kalbų, matematikos, istorijos, biologijos mokytojų.

Pradinio ugdymo bei ikimokyklinio ugdymo mokytojams buvo siūlomos 63 laisvos darbo vietos. Daugiausia laisvų mokytojo darbo vietų birželį (36 proc. visų apskrityje registruotų darbo vietų) įregistruota Vilniaus apskrityje – Vilniaus mieste, Šalčininkų, Trakų ir Vilniaus rajonuose.

Kauno apskrityje (27 proc.) daugiausia laisvų darbo vietų mokytojams registruota Kauno mieste ir rajone, Jonavos ir Kėdainių savivaldybėse. Trečia šiame sąraše – Klaipėdos apskritis (19 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.