Suvienodintos cigarečių pakuotės – dovana kontrabandininkams

Australai buvo pirmieji, įsivedę bendrinę tabako gaminių pakuotę (suvienodinę tabako gaminių pakuotes). Praėjus 6 metams po pakuotės įvedimo rezultatai nedžiugina – australų rūkymo įpročiuose nematoma ne tik apčiuopiamų, statistiškai reikšmingų pokyčių, bet ir matoma išaugusi nelegali tabako rinka.

 A. Vaitkevičiaus nuotr.
 A. Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 3:46 PM

KPGM 2018 metais paviešintos studijos duomenimis, po bendrinės tabako gaminių pakuotės įvedimo Australijoje nelegalių cigarečių skaičius padidėjo 30%. Dabar nelegalių cigarečių pardavimai sudaro 15% visos rinkos, o Australijos muitinė turėjo sukurti papildomus padalinius kovai su išaugusia nelegalia prekyba.

Nors Australija – sala, tačiau nelegali prekyba čia vyksta pilnu tempu. Dalį nelegalios rinkos sudaro padirbtos cigaretės, dalį – iš Azijos (daugiausia – 27% – iš Kinijos) laivais kontrabanda įvežamos cigaretės, dalį – Australijoje augintas, ‚palaidas‘ (angl. chop chop) tabakas, kuris vėliau susukamas į cigaretes.

Lietuvos klimatinės sąlygos, skirtingai nei Australijoje, gal ir nepalankios nelegaliam tabako auginimui, tačiau skirtingai nei Australija, Lietuva nėra sala. Turime sieną su tokiomis valstybėmis kaip Baltarusija (84 proc. kontrabandinių cigarečių Lietuvą pasiekia būtent iš ten), kuriose cigaretės kartais kainuoja net šešis, septynis kartus mažiau nei Lietuvoje. Dėl nelegalių cigarečių Lietuvos biudžetas praeitais metais prarado apie 50 milijonų eurų, o – iš akcizų, taikomų legaliems tabako gaminiams pernai buvo surinkta 276 milijonai eurų.

Lietuvoje jau seniai nebegirdimos kalbos apie cigarečių padirbinėjimo fabrikėlius – būtent dėl kainų skirtumo kontrabandininkams patogiau įsivežti Baltarusijoje ar kitur jau supakuotas cigaretes nei padirbinėti jas Lietuvoje. Padirbinėti originalių, dažnai – brangiai kainuojančių pakuočių nusikaltėliams tiesiog neapsimoka.

Buvusi Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė vienoje žiniasklaidos priemonėje neseniai komentavo, jog gali būti, jog bendrinė tabako gaminių pakuotė yra valdžios bandymas pažaboti nelegalių tabako gaminių pakuočių įvežimą į Lietuvą. Kitaip tariant, suvienodinus pakuotes, bus lengviau atskirti legalias ir nelegalias cigaretes. Šiuo atveju politikai neįvertina to, kad tabako gaminius kontrabanda galima įvežti į šalį ir ne pakuotėse, o „palaidus“. O jau Lietuvą pasiekusios cigaretės būtų vietiniuose fabrikėliuose būtų perdedamos į pigiai ir didelio technologinio pasiruošimo nereikalaujančias pagamintas bendrines pakuotes.

2010 metais nelegalių cigarečių rinka Lietuvoje sudarė net 47 proc. visos rinkos, tuo tarpu dabar ji tesudaro 17,7 proc. Tikėtina, jog Lietuvos politikai bėgdami nuo vilko gali užšokti ant meškos – bendrinės tabako gaminių pakuotės įvedimas ne tik nesumažins rūkymo mastų, bet ir palengvins gyvenimą kontrabandininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.