Skandalas Vilniaus taryboje: konservatorius V. Urbonavičius pagautas sukčiaujant balsavimo metu

Vilniaus miesto taryboje pradėti rinkti parašai konservatoriaus Vido Urbonavičiaus pašalinimui iš miesto tarybos. Tokių veiksmų Vilniaus miesto tarybos nariai ėmėsi po to, kai minėtas konservatorius trečiadienį vykusios Tarybos posėdžio metu buvo užfiksuotas balsuojantis už partijos kolegą Arvydą Sekmoką. Už šį galimą sukčiavimą V. Urbonavičiui gresia pašalinimas iš sostinės tarybos.

 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br> J.Stacevičiaus ir Youtube.com nuotr. koliažas.
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br> J.Stacevičiaus ir Youtube.com nuotr. koliažas.
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br> Youtube.com nuotr. 
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br> Youtube.com nuotr. 
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br> Youtube.com nuotr. 
 Vilniaus tarybos narys pastebėtas balsuojantis už savo kolegą. <br> Youtube.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 12:27 PM, atnaujinta Aug 31, 2018, 1:48 PM

Video įrašą, kuriame matyti, kaip už kolegą balsuoja konservatorius, galima pamatyti čia: 

Svarstant klausimą dėl rekomendacijų skiriant stebėtojų tarybų narius Vilniaus miesto savivaldybės kontroliuojamose akcinėse bendrovėse ir uždarosiose akcinėse bendrovėse, kuriose vienintelė akcijų savininkė yra savivaldybė, pastebėta, kad salėje jau kuris laikas nėra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LDK) frakcijai priklausančio Arvydo Sekmoko. Tačiau balsavimo protokole buvo užfiksuotas jo balsas. Patikrinus Tarybos posėdžių salės vaizdo įrašus tapo akivaizdu – už A. Sekmoką balsavo greta sėdintis jo frakcijos kolega V. Urbonavičius.

Pažeidimo neneigia

Pats V. Urbonavičius pažeidimo neneigia ir sako pasielgęs „karštakošiškai“, tačiau tikina, kad meras, pastebėjęs jo klaidą, paskelbė pakartotinį balsavimą, todėl realios įtakos už tuo metu salėje nebuvusį kolegą atiduotas balsas neturėjo.

„Karštakošiškai pasielgiau, esant tiek metų politikoje jau reikėtų nuo tokių veiksmų susilaikyti. O dėl liberalų – tegul jie patys atsako, ar jie viską daro gerai. Kitas dalykas, žalos jokios neatsirado, meras tai pastebėjo, aš klausiamai į jį žiūrėjau, ar perbalsuojame, kad aš taip pasielgiau, bet R. Šimašius balsavimą paleido iš naujo ir tai jokios įtakos balsavimui neturėjo“, – tikino V. Urbonavičius.

„Nesitaikstysime su tokiais sukčiavimais miesto Taryboje. Tai yra labai grubus įstatymų pažeidimas, todėl pradėjome tarybos nario pašalinimo procedūros inicijavimą – pirmiausiai renkame Tarybos narių parašus. Konservatorius Vidas Urbonavičius jau ne pirmą kartą pasižymi gėdingu elgesiu, todėl mūsų nuomone, tokią žemą politinę moralę turintiems politikams sostinės Taryba – ne vieta”, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis.

Pasak jo, praėjusių metų vasarį paaiškėjo, kad to paties Tarybos nario V. Urbonavičiaus vaikui vieta darželyje buvo skirta neteisėtai. „Jau tada buvo akivaizdu, kad šiam politikui politinė moralė nėra svarbi, bet tąsyk jam pavyko išsisukti. Situacija kartojasi, sukčiavimas balsavimo metu negali būti suderinamas su jokio politiko veikla, todėl, esu tikras, tik laiko klausimas, kada V. Urbonavičius bus išmestas iš Vilniaus miesto tarybos”, – sakė V. Jurgutis.

Anot liberalo, įdomu dar ir tai, kad būtent V. Urbonavičius buvo vienas labiausiai besipriešinančių skaidrumo didinimu Vilniaus miesto tarybos posėdžių salėje. „Jis prieštaravo tiek video kamerų, tiek mikrofonų įrengimui. Tuomet tai atrodė tik kaip politinis oponavimas. Dabar, turint naujus faktus, kyla klausimų, ar tai nebuvo sąmoningas veikimas norint apsisaugoti nuo sukčiavimo išaiškinimo”, – spėliojo politikas.

Po oficialiu teikimu pradėti savivaldybės tarybos nario įgaliojimų netekimo procedūrą šį rytą jau pasirašė pirmieji tarybos nariai: Liberalų sąjūdžio, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir socialdemokratų atstovai.

Tam, kad būtų pradėta procedūra, teikimą turės paremti ne mažiau nei trečdalis (17) tarybos narių. Iniciatoriai pasirašyti kviečia visus – ir valdančiajai koalicijai, ir opozicijai priklausančius Vilniaus miesto tarybos narius.

Vietos savivaldos įstatymo 251 straipsnio 6 dalyje nurodyta, kad gavusi teikimą pradėti savivaldybės tarybos nario ar savivaldybės tarybos nario – mero įgaliojimų netekimo procedūrą savivaldybės taryba kitame savivaldybės tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo teikimo gavimo dienos, priima sprendimą sudaryti komisiją pateiktiems faktams ištirti ir nustato terminą, iki kada komisija turi pateikti išvadą.

TS-LKD frakcija Vidą Urbonavičių yra delegavusį į opozicijai priklausantį Kontrolės komiteto pirmininko postą. Anksčiau šis konservatorius partijai atstovavo savivaldybės Antikorupcijos komisijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.