Arūnas Dumalakas. Atėjo laikas asfaltu užkloti ir Gedimino prospektą

InstanTeisus buvo vienas Seimo narys, Vilniuje vykstančius gatvių remonto darbus apibūdindamas žargono žodžiu: „Papigiaja.“

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2018, 7:00 AM

Tarkavo savivaldybę visuomenė ir paveldosaugininkai už laidojamą istorinį Totorių gatvės grindinį. Ir nieko – dabar jis jau po storu asfalto sluoksniu.

Mat savivaldybė visiškai nerodė noro išsaugoti tai, kuo kitų Europos miestų valdžia skrupulingai rūpinasi. Žinoma, paveldo išsaugojimas būtų daugiau kainavęs.

Dabar Totorių gatvė – jau ne Senamiesčio arterija. Žvelgdamas sau po kojomis gali galvoti, kad žingsniuoji atnaujinta Justiniškių ar Viršuliškių gatve. Tokie pat pilki ir pigūs šaligatviai, toks pat juodas asfaltas. Nejaugi Senamiestis nenusipelnė daugiau?

Dabartinė valdžia užsimojo sunaikinti ir S.Fino gatvės lauko akmenų grindinį. Nesvarbu, kad visos Šnipiškės įrašytos į Kultūros vertybių registrą, kad tas grindinys yra viena saugomo rajono vertingųjų savybių.

Tai paaiškėjo per pastarąjį tarybos posėdį, kai Lietuvos sąrašo frakcijos atstovas L.Stoškus atsargiai pasiteiravo – gal galima išsaugoti bent dalį S.Fino gatvės grindinio? Juo labiau kad nuo jo net nereikia nugremžti seno asfalto kaip Totorių gatvėje, grindinys iki šiol puikiai matyti.

Tiesa, pats L.Stoškus pripažino, kad toks gatvės rekonstravimas daugiau kainuotų, bet jo viltis palaidojo Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas A.Visockas: „Grindinių atkurti projekte neplanuojama.“

Aišku, kodėl pigiai miestą tvarkanti savivaldybė neketina palikti ir įvažiavimų į sklypus Giedraičių ir S.Fino gatvėse lauko akmenų grindinių. O kam, jei viską galima užlieti pigesniu asfaltu? Nesvarbu, kad šis grindinys – taip pat Šnipiškių vertingoji savybė.

Vaikydamasi pigumo savivaldybė net pradėjo keisti savo planus. Tik prieš porą metų Giedraičių ir S.Fino gatvių rekonstrukcijos projektų vadovės V.Kukelkienė ir Ž.Stankevičienė buvo numačiusios, kad akmeninis grindinys išliks, o šalia jo projektuotojai pasiūlė nutiesti 2,5 metro pločio raudono asfalto dviračių taką.

Taip pat buvo siūloma atkurti 1938 metų plane nurodytą žaliąją juostą, buvusią tarp namų ir važiuojamosios dalies. Tik ar tam valdžia nepagailės pinigų?

Projektų vadovės siūlė tose vietose, kur S.Fino gatvės grindinys dar tinkamas, jo neperkloti. Dabar jau aišku, kad grindinys niekur nebus perklotas. Jis tiesiog bus užpiltas asfaltu.

Prieš tai galėtų vilniečiams bent leisti susirinkti tuos S.Fino gatvės akmenis. Juk rekonstruojant Gedimino prospektą trinkelės buvo tiesiog graibstomos. Senienų mėgėjai, išgrindę taką kur nors prie sodybos, galėtų didžiuotis: štai akmenys, kuriuos porą šimtmečių trypė vilniečių kojos.

O jeigu dabartinei valdžiai pavyks įgyvendinti planus, S.Fino gatvė taps panaši į gatvę Justiniškėse ar Viršuliškėse. Ir niekas čia nebevažiuos filmuoti, ir nebepavirs S.Fino gatvė kino juostose Sibiru ar Rusija. Gal to ir siekia dabartiniai miesto vadovai, kuriems bet koks priminimas apie paveldo išsaugojimą – sovietizmas?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.