Seksualinio priekabiavimo VDA nerado, tik pabarė dėstytojus

Subliūško garsiai nuskambėjusi byla dėl seksualinio priekabiavimo Vilniaus dailės akademijoje (VDA) – prokuratūra nenustatė, kad dėstytojai priekabiavo prie studenčių, bet juos pabarė dėl neetiško elgesio.

Priekabiavimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priekabiavimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 3:12 PM

„Jis prisėdo šalia, pradėjo mane bučiuoti ir nurenginėti. Jaučiausi sutrikusi, nežinojau, kaip elgtis, aiškiai prisimenu, kad norėjau staiga atsikelti, išeiti ir trenkti durimis, bet neišdrįsau.

Kitą rytą prabudau šalia jo, negalėjau jam pažvelgti į akis“, – šių metų vasario mėnesį apie VDU dėstytojo elgesį prabilo viena buvusi šios aukštosios mokyklos studentė.

Po šio anoniminio liudijimo apie panašią patirtį pradėjo pasakoti ir kitos buvusios Dailės akademijos studentės.

Esą po paskaitų joms su dėstytojais yra tekę ir gerti, ir miegoti.

Jei dėstytojų pageidavimus studentės išpildydavo, jos buvo vadinamos gabiomis mokinėmis, gaudavo gerus pažymius, joms buvo prognozuoja graži ateitis ir sėkminga karjera.

Merginoms pasipriešinus suprastėdavo jų pažymiai ir iš tų pačių dėstytojų pasipildavo paniekos ir kritikos lavina.

„Jaučiausi išties ypatinga – pirmame kurse man nuolat sakydavo, kad turiu „gerus duomenis“, kad mano grupės draugams toli iki manęs.

Vadino mane širdele, nuolat pasiūlydavo, ką tapyti“, – šių metų vasarį savo prisiminimais dalijosi viena buvusi studentė.

Pasakius dėstytojui „ne“ visas jo meilumas baigėsi.

„Iki pat diplomo gavimo girdėjau jo komentarus, kad nemoku piešti, Dievas nedavė, praradau širdelę, bet nieko tokio – „papai vietoje“.

Galiausiai baigiamųjų darbų komisijai jis mane pristatė: „Žmogui visko gyvenime atsitinka, anksčiau buvo gabi studentė“, – pasakojo mergina.

Nesibaigiant panašiems kaltinimams vienas po kito Dailės akademiją paliko trys dėstytojai – Nacionalinės premijos laureatai tapytojas Jonas Gasiūnas, fotografas Gintautas Trimakas ir psichologiją dėstęs Arvydas Liepuonius.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o dėstytojams viešojoje erdvėje priklijuotos prievartautojų etiketės net nelaukiant šio tyrimo pabaigos.

Vakar Vilniaus apylinkės prokuratūra pranešė, kad kaip liudytojus apklausus visus tris dėstytojus, dvi tariamai nuo jų nukentėjusias studentes ir apie 20 liudytojų prokuratūra nusprendė, kad seksualinio prievartavimo nebuvo. Tad tyrimas buvo nutrauktas.

Tyrėjų nuomone, kai kurie dėstytojai išties elgėsi neetiškai, tačiau esą tai buvo ne seksualinis priekabiavimas, o tik darbo drausmės ir akademinės etikos pažeidimai, kuriuos VDU turi aiškintis ne prokuratūroje, o savo įstaigoje.

Nors apie galimą seksualinį priekabiavimą šių metų pradžioje pasakojo ne viena VDU studentė, į prokuratūrą išdrįso kreiptis tiktai dvi.

Viena pasakojo, kad seksualinę prievartą patyrė studijuodama Dailės akademijoje 2000–2001 metais, kita pasakojo, kad su ja dėstytojas nepagarbiai elgėsi 2017-aisiais.

Pirmuoju atveju prokuratūra konstatavo, kad tais metais galiojusiame Baudžiamajame kodekse nebuvo numatyta atsakomybės už seksualinį priekabiavimą, o įrodymų, kad studentė buvo patyrusi seksualinę prievartą, nėra, todėl ir manoma, kad nusikaltimas nebuvo įvykdytas.

Antruoju atveju prokurorai dėstytojo veiksmuose įžvelgė ne seksualinį priekabiavimą, o įžeidimą. Tačiau įžeidimas jau išbrauktas iš Baudžiamojo kodekso, tad merginai savo garbę pasiūlyta ginti civiline tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.