Vygaudo Ušacko laiškai sulaukė dėmesio – ragina dalyvauti rinkimuose

Buvusio ambasadoriaus Vygaudo Ušacko laiškas, kurį gavo daugiau nei 600 tūkstančių adresatų Lietuvoje, sulaukė atsakų bangos.

 V.Ušackas netrukus praneš apie savo sprendimą dėl kandidatavimo prezidento rinkimuose.<br> M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
 V.Ušackas netrukus praneš apie savo sprendimą dėl kandidatavimo prezidento rinkimuose.<br> M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-04 14:14, atnaujinta 2018-09-04 14:20

Daugiau nei 3000 visuomenėje žinomų žmonių Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Jungtinėje Karalystėj ir JAV paragino V. Učacką kelti savo kandidatūrą 2019 m. įvyksiančiuose Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose.

Buvęs Lietuvos ambasadorius JAV ir Didžiojoje Britanijoje bei ES diplomatinių misijų Afganistane ir Rusijoje vadovas V. Ušackas yra laikomas vienu realiausių kandidatų laimėti prezidento rinkimus. Šiuo metu reitingų lentelėse jis yra trečias.

Žymūs kauniečiai paragino kandidatuoti

Praėjusią savaitę V. Učacką kelti kandidatūrą į prezidentus paragino daugiau nei 600 žinomų kauniečių.

Prie pilietinės iniciatyvos prisidėjo ir po kreipimusi pasirašė kardiochirurgas prof. Rimantas Benetis, režisierius Vytautas Balsys, Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė, skulptorius prof. Stasys Žirgulis, verslininkai Mindaugas ir Edita Plūkai, prof. Zigmas Lydeka, Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta, Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas dr. Egidijus Stancikas, festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytojas Jonas Jučas, krepšinio treneriai Vladas Garastas, Valdemaras Chomičius, Vitoldas Masalskis ir Rimas Kurtinaitis, rašytojas Laimonas Inis, verslininkas Vladas Korsakovas, ūkininkas Kazimieras Starkevičius ir daugelis kitų.

„Tai nebuvo parašų rinkimas, bet aktyvesnių Kauno piliečių simbolinis pareiškimas, kreipiantis į visuomenę ir, pirmiausia, į V. Ušacką“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Senato pirmininkas, ekonomistas prof. Zigmas Lydeka. Anot jo, idėja paremti galimą pretendentą į prezidentus kilo neplanuotai, kalbantis su bendraminčiais. Netrukus susikūrė neformali veiklių kauniečių grupė, kuri pradėjo plėtoti idėją, kaip galima būtų įkalbėti rinkimuose dalyvauti potencialų kandidatą.

„Kadangi V. Ušackas yra VDU garbės daktaras, universiteto erdvėje esame ne kartą atkreipę dėmesį į jo nuopelnus, kaip patyrusio diplomato ir tarptautinėje erdvėje žinomo politiko. O tai iš tiesų yra labai svarbu galint pretenduoti į valstybės vadovo poziciją. Manau, V. Ušackas galėtų puikiai atstovauti Lietuvos interesams šalyje ir pasaulyje“, – sakė Z. Lydeka.

Šiauliuose – daugiau nei tūkstantis rėmėjų

Kaip pasakojo Lietuvos merų klubo prezidentas, buvęs Šiaulių miesto vadovas Vytautas Juškus, kelti kandidatūrą prezidento rinkimuose ambasadorių V. Ušacką paragino daugiau nei tūkstantis miestiečių.

Tarp jų Šiaulių universiteto profesorius, rektorius Donatas Jurgaitis, Šiaulių universiteto profesorius-emeritas Vincas Laurutis, Šiaulių universiteto docentai Juozas Pabrėža ir Alfredas Jankauskas, Lietuvos merų klubo atstovas Genadijus Mikšys, „Šiaulių bendruomenės“ asociacijos vadovė Vida Pociuvienė, dainininkas Virginijus Stakėnas, dizainerė Romutė Stakėnienė, Šiaulių Valstybinio dramos teatro aktoriai Antanas Venckus, Juozas Bindokas, Nijolė Timinskienė, Irena Liutikaitė, Nomeda Bėčiūtė, advokatė Rita Roščenkovienė, pramonininkų asociacijos vadovas Eugenijus Lukas, Šiaulių „Rotari“ klubo prezidentas Jurgis Čepulis, dizaineris Vilius Puronas, gydytojas Rolandas Kopūsta.

„Daugelis mūsų, kaip ir šimtai tūkstančių Lietuvos žmonių gavome ambasadoriaus laišką, klausiantį ar jam reikėtų dalyvauti prezidento rinkimuose, tad šie parašai – tai savotiškas mūsų atsakymas Vygaudui Ušackui. Taip, kandidatuoti reikia, nes Lietuvos prezidentu turėtų būti tas, kieno patirtį ir darbą valstybei galėtume įvertinti dabar, o ne tariamąja nuosaka“, – sakė vienas iniciatyvos sumanytojų V. Juškus.

Jungtinės Karalystės lietuviai išsakė lūkesčius dėl užsienio politikos krypčių

Žinia apie V. Ušacko laiškus turėjo atgarsį ir užsienyje – Jungtinėje Karalystėje bei JAV, kur V. Ušackas praėjusiame dešimtmetyje dirbo Lietuvos ambasadoriumi, ir yra gerai žinomas lietuvių bendruomenėms.

Daugiau nei 500 Jungtinės Karalystės lietuvių ne tik viešai pakvietė V. Ušacką balotiruotis bei pažadėjo remti, bet ir išsakė savo lūkesčius dėl Lietuvos užsienio politikos gairių.

Lietuvos valstybės vadovas turėtų aktyviai dalyvauti laisvos prekybos tarp JAV ir Europos Sąjungos Transatlantinės Bendrijos kūrime; aktyviai veikti Lietuvos ir visos Europos Sąjungos energetinės nepriklausomybės stiprinime; aktyviai siekti stiprinti NATO ir didinti Lietuvos gynybos išlaidas; aktyviai remti JAV Krymo ir kitų okupuotų teritorijų inkorporavimo į Rusijos sudėtį nepripažinimo politiką bei siekti pilno Rusijos kariuomenės išvedimo iš šių teritorijų; aktyviai telkti viso pasaulio lietuvius Lietuvos nepriklausomybės stiprinimo darbui, pasiekiant dvigubos pilietybės galimybę NATO kraštuose gyvenantiems lietuviams, ilgainiui įgyjant NATO valstybės pilietybę, neprarasti Lietuvos Respublikos pilietybės.

Kreipimąsi į V. Ušacką pasirašė verslininkai Egonas ir Aira Jakimavičiai, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, Jungtinės Karalystės lietuvių prekybos rūmų viceprezidentė Diana Skolaitė, gydytojai Dr. Tadas ir Aušra Kananavičiai, dėstytoja Dr. Rūta Furmonavičienė, bankininkai, Londono lietuvių City klubo narė, buvusi pirmininkė Vilma Medverytė, dainininkė Irena Hughes, video menininkė Marina Šliauderienė, verslininkė Rita Grinevičienė, aktyvi bendruomenės narė Gražina Domaševičienė, teisininkas Didžiosios Britanijos lietuvių katalikų bendrijos sekretorius dr. Darius Furmonavičius.

Per pusę tūkstančio žmonių pasirašė kreipimąsi į ambasadorių V. Ušacką ir JAV – Čikagoje bei Filadelfijoje. Tarp pasirašiusiųjų – lietuviškų sporto ir kultūros organizacijų vadovai, lietuvių „Rotary“ klubo nariai, verslo atstovai.

Apie sprendimą dėl dalyvavimo 2019 m. Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose V.Ušackas sakė pranešiąs jau rugsėjo 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.