S. Skvernelis: draudimai nepasiūlius alternatyvų rūkaliams neturi perspektyvos

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlomi apribojimai ir draudimai neturi perspektyvos, jei rūkantiems asmens nebus numatytos alternatyvios priemonės ir pagalba, įsitikinęs premjeras Saulius Skvernelis.

 V.Balkūno nuotr.
 V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2018, 4:46 PM

Interviu laidoje „DELFI Dėmesio centre“ premjeras teigė, kad didelė dalis SAM pristatytų priemonių Vyriausybės palaikymo nesulauks.

Parengtos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos numato dar labiau sugriežtinti tabako prieinamumą. Jomis siūloma įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose.

„Mes turėjome tokį pirmą, galbūt, svarstymą, kur tikrai daug tų priemonių nesulauks palaikymo Vyriausybėje. Kitas labai svarbus momentas, kas ir buvo akcentuota pačiai ministerijai – jei mes kalbame apie prieinamumo sumažinimą ir tiems žmonėms, kurie turi žalingą įprotį, tai koks yra pasiūlymų paketas, susijęs su pagalba tam žmogui, kuris rūko, kaip jam išeiti iš tos priklausomybės“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Anot premjero, Vyriausybėje aptartos ir kitos pagalbinės priemonės rūkantiesiems.

„Mes kalbėjome apie galimybę kompensuoti medikamentus. Taip pat buvo svarstoma, apie mechanizmą, kuris skatintų žmones pereiti iš tų, mano manymu, labiau žalingų įpročių – iš tradicinės cigaretės rūkymo į alternatyvias, bet gerokai mažiau pavojingas, sakykime, elektronines cigaretes“, – sakė S. Skvernelis.

Jis sakė, kad Vyriausybė yra linkusi pritarti SAM siūlomai pataisai, kad cigaretės nebūtų viešai eksponuojamos prie kasų. Tuo tarpu bendrosios pakuotės iniciatyva palaikymo nesulauks.

„Žiūriu skeptiškai ir, ko gero, palaikymo Vyriausybėje nebus. Yra pasaulio valstybių, kurios tai pritaikė ir naudoja, bet tai yra viena iš daugelio kompleksinių priemonių. Paimti vieną šitą tokią drastišką pakankamai [priemonę], aš nemanau, kad svarbu“, – tikino Vyriausybės vadovas.

Jis teigia, kad įvedant draudimus rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, būtina numatyti ir alternatyvas rūkaliams, pavyzdžiui, lauko kavinėse numatant atskiras rūkymo zonas.

„Vien tiktai uždrausti nieko nepasiūlius, perspektyvos tikrai nėra. Dėl to prie plano dar yra dirbama. Manau, mes turime priimti subalansuotą sprendimą tiek rūkantiems, tiek nerūkantiems žmonėms“, – sakė S. Skvernelis.

Alternatyva – bedūmiai gaminiai?

Pasak antradienį susitikime su premjeru dalyvavusio „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktoriaus Gintaro Kalinausko, svarstant galimas naujoves, svarbiausia – užtikrinti visuomenės interesus, taip pat nesupriešinti rūkančiųjų ir nerūkančiųjų bendruomenių.

„Kokios bebūtų reformos, vartotojams turi būti užtikrinta teisė gauti informaciją ir teisė rinktis. Anot įstatymo projekto, pasyvų rūkymą turėtų išspręsti nerūkymo zonos. Tačiau yra veiksmingesnių būdų, pavyzdžiui, bedūmių alternatyvų naudojimas ir racionalus reguliavimas, kuris nesupriešintų dviejų bendruomenių ir kartu užtikrintų teisę į aplinką be tabako dūmų“, – sakė G. Kalinauskas.

Jo teigimu, siekiant apsaugoti nerūkančią visuomenės dalį nuo pasyvaus rūkymo žalos, reikia skatinti nenorinčius ar negalinčius mesti rūkyti asmenis pereiti prie alternatyvių, bedūmių produktų vartojimo.

„Negaudami informacijos apie šiuolaikines alternatyvas, žmonės rizikuoja ir toliau rinktis produktus, kurie yra žalingesni ir jiems, ir aplinkiniams“, – sako G. Kalinauskas.

PSO duomenimis, pasaulyje rūko 1,1 mlrd. žmonių – daugiau kaip 20 proc. vyresnių nei 15 metų amžiaus gyventojų. Nuo rūkymo ir jo sukeltų ligų pasaulyje per metus miršta apie 6 mln. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.