Valstiečio gautas diplomas sukėlė abejonių

Ar prieš pat tapdamas Seimo nariu 57-erių valstietis Audrys Šimas sąžiningai įgijo aukštojo mokslo baigimo diplomą? Tai ėmė aiškintis Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba.

Seimo nariui A.Šimui sunkiai sekėsi prisiminti nesenas studijas universitete.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo nariui A.Šimui sunkiai sekėsi prisiminti nesenas studijas universitete.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-05 10:35

Lietuvos edukologijos universitetą A.Šimas baigė prieš pat 2016 metais vykusius Seimo rinkimus. Šioje aukštojoje mokykloje, kurioje svarbias pareigas anksčiau ėjo jo frakcijos kolega Eugenijus Jovaiša, būsimasis parlamentaras pagreitintu būdu apgynė paslaugų verslo administravimo bakalauro diplomą.

Buvusiame Buivydiškių technikume agronomo specialybę anksčiau įgijęs politikas „Lietuvos rytui“ tvirtino, esą šių studijų jam reikėjo versle. Tačiau atrodo, kad skubiai įgytas bakalauro diplomas A.Šimui gali kelti daugiau rūpesčių, nei duoti naudos.

Kaip išsiaiškino „Lietuvos ryto“ televizija, Seimo nario gautas diplomas kelia abejonių – plagijavimo sistema A.Šimo baigiamajame darbe aptiko daug sutapimų su internete skelbiamais itin nepatikimais šaltiniais.

Buvęs lektorius neprisiminė

A.Šimas gynimui pateikė darbą „Savivaldybės biudžeto sudarymas, vykdymas ir kontrolė“. Nors po studijų baigimo praėjo vos dveji metai, dabar kalbinamas politikas ne iš karto prisiminė ne tik darbo pavadinimą, bet ir buvusio vadovo pavardę.

„Jėzau, man su pavardėmis labai sunku“, – gynėsi valstietis, paklaustas, ar atsimena bent vieną pavardę iš komisijos narių, vertinusių jo bakalauro darbą.

A.Šimui sunkiai sekėsi prisiminti netgi savo darbo vadovą.

Tačiau politiko nurodytas buvęs Edukologijos universiteto lektorius Gintautas Bagotyrius, kalbėdamas „Lietuvos ryto“ televizijai, neprisiminė nei tokio studento, nei jo darbo: „Ši pavardė man nieko nesako, tikrai.“

Įpratęs vadovauti per atstumą

Beje, G.Bagotyrius vadovauja Druskininkuose įsikūrusiems Lietuvos prabavimo rūmams. Pernai buvo užsimota šios valstybės įmonės būstinę perkelti į Vilnių, bet kelią tam užkirto Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Svarstant Finansų ministerijos planus paaiškėjo, kad Vilniuje gyvenantis G.Bagotyrius įmonės būstinėje Druskininkuose – itin retas svečias. Todėl buvo kilę įtarimų, kad perkeldama įmonės būstinę į Vilnių Finansų ministerija tiesiog tenkina vieno asmens įgeidžius.

Nors jau konkurso sąlygose buvo numatyta, kad Lietuvos prabavimo rūmų vadovui teks darbuotis Druskininkuose, juose nesirodęs G.Bagotyrius komiteto nariams aiškino neturįs nuolatinės darbo vietos – esą darbuojasi nuotoliniu būdu ten, kur prisėda.

Prabavimo rūmų vadovui taip pat teko sklaidyti abejones ir dėl galimo interesų konflikto.

Apstu sutapimų su kitų darbais

Buvusio G.Bagotyriaus studento bakalauro darbas irgi kupinas abejonių. „Lietuvos ryto“ televizijai pavyko gauti tik jo ištraukas, bet ir jose buvo gausu sutapimų su nepatikimais internetiniais šaltiniais, kuriuos atpažino plagijavimo aptikimo sistema.

Pavyzdžiui, sistema nurodo, kad pastraipą apie Magdeburgo savivaldos teisių suteikimą A.Šimas galimai nukopijavo iš interneto svetainės studijos.lt skilties „šiukšlynėlis“, o informaciją apie atsakingumą rinkėjams galbūt panaudojo iš svetainės vadovėlis.lt.

Kai kurios A.Šimo darbo pastraipos su minėtose svetainėse pateikiamais kitų studentų darbais sutampa beveik 90 procentų.

„Šios svetainės naudojamos kaip saugyklos, kur studentai įkelia savo darbus ir jais keičiasi. Bet tokie šaltiniai yra nepatikimi, o juose pateikiamą informaciją naudoti nėra etiška“, – sakė Europos akademinio sąžiningumo tinklo tarybos narė Loreta Tauginienė.

Tikino darbą rašęs pats

Pats A.Šimas nepripažįsta elgęsis nesąžiningai. Politikas tvirtino bakalauro darbą parašęs pats, be svetimos pagalbos.

„Man tokie klausimai atrodo nepriimtini“, – pasiteiravus, ar gali būti, kad darbą nusipirko, atšovė valstietis.

Seimo narys buvo nepatenkintas ir paklaustas, ar nekeista, kad kaip jo diplominio darbo vadovas nurodomas G.Bagotyrius neprisiminė savo studento: „Tai jūs jo ir klauskite. Bet ar jis prisimins kiekvieną studentą?

Aš su juo kelis kartus bendravau, buvau pas jį nuvažiavęs. Jeigu jis neprisimena, aš nekaltas.“

A.Šimas žurnalistams taip pat atsisakė pateikti savo diplominį darbą.

„Galiu parodyti tik akies krašteliu, nes savo asmeninių dokumentų tikrai visiems neviešinsiu, nekopijuosiu ir neplatinsiu“, – „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams raštu atsakė politikas. Beje, šiame rašte buvo gausu gramatinių klaidų.

Įtarimų sukėlęs parlamentaro darbas buvo nuvylęs ir recenzentus.

„Darbe per mažai šaltinių, neaišku, ar pasiektas darbo tikslas, išvados neanalitinės, darbas techniškai netvarkingas“, – būsimo tautos išrinktojo kūrybą kritikavo jį vertinusi komisija.

Žinių reikėjo verslui

A.Šimas neigė, kad aukštosios mokyklos diplomo jam prisireikė dėl noro dalyvauti politikoje.

„Kai įstojau į universitetą, apie Seimo nario pareigas net nesvajojau. Ėjau mokytis ne dėl Seimo, o dėl savęs, man tų žinių reikėjo verslui“, – dėstė buvęs žemės ūkio produkcijos supirkimu užsiimančios bendrovės vadovas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.