Taikos balande virtusi karė ramino mušeikas

Karingumu garsėjanti prezidentė Dalia Grybauskaitė vakar atrodė tarsi didžioji taikdarė. Rudens sesijos išvakarėse parlamento rūmuose susitikusi su Seimo valdyba šalies vadovė ypač pabrėžė, kad politikų rietenos pridaro visokeriopos žalos.

Rudens sesijos išvakarėse su Seimo valdyba susitikusi prezidentė D.Grybauskaitė pažėrė šūsnį pamokymų.<br>T.Bauro nuotr.
Rudens sesijos išvakarėse su Seimo valdyba susitikusi prezidentė D.Grybauskaitė pažėrė šūsnį pamokymų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis ir G.Landsbergis tik kadencijos pradžioje bandė rasti bendrą kalbą.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis ir G.Landsbergis tik kadencijos pradžioje bandė rasti bendrą kalbą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-09-07 06:20, atnaujinta 2018-09-07 08:42

Pastaraisiais mėnesiais tarp pagrindinių valdančiųjų valstiečių ir didžiausią Seimo opozicinę frakciją subūrusių konservatorių – tikra karo padėtis.

Šių stovyklų atstovai kaltina vieni kitus ir būtais, ir nebūtais dalykais, skundžia oponentus įvairioms institucijoms.

Regis, jiems nė motais ir vakarykščiai prezidentės pagraudenimai.

Laimėtojų niekada nebus

„Žmonės mato konfliktuojantį destruktyvumą, kad karai nekuria jokio pozityvo ir produkto, ir smerkia abi puses. Tokia elgsena tikrai nesukurs pozityvesnio požiūrio į politiką.

Tai reiškia, kad pasitikėjimas ne tik politikais, bet ir visa politine sistema prieš trejus rimtus rinkimus gali gerokai susvyruoti.

Tai tikrai bus labai rimtas perspėjimas mums visiems: po nepasitikėjimo politikais eina nepasitikėjimas institucijomis, o vėliau – ir valstybe“, – dėstė D. Grybauskaitė, raginusi Seimą dirbti produktyviai.

Prezidentė priminė, kad konfliktuose ir karuose laimėtojų niekada nebuvo ir nebus, – dažniausiai pralaimi abi pusės.

V. Pranckietis pasižadėjo

„Prezidente, nekursime karo. Karas – tai netaikus politikos tęsimas. Mes sieksime taikos“, – po karšto susitikimo D. Grybauskaitei žadėjo Seimo pirmininkas valstietis Viktoras Pranckietis.

Anot parlamento vadovo, trintis Seime atsiranda dėl politinių ambicijų: „Jos visada yra, ir niekur mes nuo to nepasitrauksime, galime sakyti, kad tai yra ir demokratijos pagrindas.“

V. Pranckietis žadėjo jau pirmadienį sukviesti visų frakcijų seniūnus, o tokie pokalbiai turėtų tapti tradicija.

Nesuprato, apie ką kalbama

Tuo metu valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis teigė nelabai suprantantis, ką turėjo galvoje prezidentė kalbėdama apie politinius karus: „Niekas su niekuo nekariauja ir jokių ambicijų mes nei Prezidentūros, nei mūsų opozicijos atžvilgiu neturime.“

Politikas svarstė, kad šalies vadovė galbūt turėjo mintyje politinę korupciją nagrinėjančias parlamentines komisijas, ir iškart patikino, kad tai bus tęsiama, „nes mūsų visuomenė tikriausiai nori žinoti, kas dėjosi valstybėje 27 metus, dėl ko mes gyvename taip, o estai gyvena kitaip.“

R.Karbauskis dar pavasarį kalbėjo, kad, be kita ko, būtina ištirti ir D.Grybauskaitės elektroninį susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu, kuris yra šiuo metu yra kaltinamasis politinės korupcijos byloje. Šiuos prieštaringai vertinamus laiškus yra paskelbęs „Lietuvos rytas“.

Vakar paklausta, kaip vertina Seimo rudens sesijoje numatomus naujus tyrimus, šalies vadovė kiek suirzo: „Tų komisijų aš jau nesuskaičiuoju – ar trys, ar keturios. Kai jos bus paskelbtos, tada žiūrėsime.

Bet norėčiau, kad šis Seimas būtų atsimintas kaip darantis žmonėms naudingas, keliančias gerovę reformas, o ne dėl santykių aiškinimosi, erzelyno kėlimo.“

Badė pirštais vieni į kitus

R.Karbauskis vakar aiškino, jog valdantieji nekariauja, bet opoziciniai konservatoriai esą yra „konflikto būsenos, iš kurios vis negali išeiti“.

Panašiai BNS kalbėjo valdančiojoje koalicijoje esančių „socdemdarbiečių“ vadovas Gediminas Kirkilas: „Konservatoriai, kurie patys iš pat pradžių ir metė iššūkį valstiečiams, bandė juos niekinti, kaltinti viskuo, dabar šiek tiek yra įsitempę, ir prezidentė bando juos apginti.“

Bet konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis mano kitaip – esą D.Grybauskaitė kaip tik nepakankamai akcentavo, kad šiame Seime itin varžomos opozicijos teisės.

„Seimas nėra vaikų darželis, kur visi turėtų susikabinti rankomis ir šokti aplink eglutę, bet tai yra demokratiją užtikrinanti institucija, besivadovaujanti Konstitucija, kuri numato lygias teises visoms partijoms veikti Lietuvoje, ir tai nėra užtikrinama, ypač prie valstiečių valdžios.

Labai tikiuosi, prezidentė neturėjo galvoje, kad Lietuvoje neturėtų likti opozicijos“, – BNS kalbėjo G.Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo manymu, produktyviai raginusi dirbti D.Grybauskaitė turi ir asmeninių sumetimų – išlaikyti galimybę daryti įtaką Seime vykstantiems procesams.

Ne visi buvo pribrendę

Beje, neseniai Prezidentūra bandė pakviesti prie bendro stalo visų pagrindinių parlamentinių partijų vadovus, tačiau šis sumanymas subliūško. Mat valstiečių vedlys R.Karbauskis jau anksčiau yra pareiškęs, jog nemato prasmės susitikti su dabartine prezidente.

D.Grybauskaitė apie neįvykusį susitikimą vakar aiškino taip: „Turbūt puikiai žinome klasikus, kurie sako, kad revoliucija ar kažkas turi pribręsti tiek subjektyviai, tiek objektyviai – apačios ir viršūnės turi galvoti panašiai.

Kai kurie mėginimai sukviesti parodo, kad viršūnės jau buvo pasirengusios kalbėti, o kai kurios apačios nusprendė, kad dar ne laikas susitikti ir bendrauti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.