Po interviu apie sankcijas Rusijai R. Žemaitaitis priverstas aiškintis

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis interviu leidiniui „Ekspres Nedelia“ pareiškė, kad politinis šalies elitas jį neretai kritikuoja už tai, kad jis, atėjęs į politiką „visuomet stengėsi kalbėti apie tai, kas jam atrodė svarbu“, net jei jo nuomonė nesutapdavo su daugumos.

R.Žemaitaitis aiškina savo pasisakymą dėl sankcijų Rusijai.
R.Žemaitaitis aiškina savo pasisakymą dėl sankcijų Rusijai.
R.Žemaitaitis aiškina savo pasisakymą dėl sankcijų Rusijai.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Žemaitaitis aiškina savo pasisakymą dėl sankcijų Rusijai.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Žemaitaitis aiškina savo pasisakymą dėl sankcijų Rusijai.
R.Žemaitaitis aiškina savo pasisakymą dėl sankcijų Rusijai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 12:08 PM, atnaujinta Sep 10, 2018, 3:39 PM

„Jeigu prisimenate, didelis konfliktas įvyko tuomet, kai sukritikavau Europos pritaikytas antirusiškas sankcijas. Mums nereikia konflikto tarp lietuvių ir rusų. Juk toks politinis konfliktas turi tiesioginę įtaką ekonomikai.

Kiek rusų, atostogaujančių Palangoje teigė, kad nejaukiai jaučiasi Lietuvoje. Tuomet daugelis politikų mane kritikavo.

Sakė, kad aš jaunas, kad nesuprantu, jog gyvenimas juda kita linkme. Tačiau aš sakiau, kad turime gyventi ne šia diena, o apskaičiuoti savo veiksmų pasekmes penkeriems ar dešimčiai metų į priekį“, – leidinio žurnalistams sakė R.Žemaitaitis.

Pasak jo, pritardama sankcijoms Lietuva galvojo apie politinę naudą, gaunamą šią akimirką, o ne apie pasekmes žmonėms ir šalies ekonomikai.

„Mes gyvename kaimynystėje, todėl santykiai su kaimynais turi būti geri“, – tvirtino „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

R.Žemaitaitis pareiškė, kad į jį vyresni kolegos politikoje „žiūri kaip į ateivį, nes jis yra jiems nepatogus“.

„Negalime įsivelti į politinius ir ekonominius konfliktus. Juolab, kad nežinome, kaip ten gyvena žmonės. Štai neseniai sutikau amerikietį ir užjaučiau jį dėl to esą jiems sudėtinga gyventi su Donaldu Trumpu, o jis man atsakė, kad D.Trumpas – geriausias prezidentas“, – pasakojo R.Žemaitaitis.

Pasak jo, sutiktas amerikietis buvo nusivylęs publikacijomis apie Amerikos prezidentą Lietuvoje, nes jose neva skleidžiamas melas.

„Todėl, kai matau reakcijas į Emmanuelio Macrono vizitą į Sankt Peterburgą arba į Austrijos užsienio reikalų ministrės vestuves, kuriose apsilankė Vladimiras Putinas, nesuprantu, kodėl mes čia turėtume juos kritikuoti“, – stebėjosi R.Žemaitaitis.

R.Žemaitaičio interviu leidinio „Ekspres Nedelia“ viršelyje yra anonsuojamas tokia citata: „R.Žemaitaitis: „Aš esu prieš sankcijas Rusijai“.

Gynė poziciją, teigė, kad antraštė nedera

Remigijus Žemaitaitis žurnalistams pirmadienį aiškino savo pasisakymo motyvus.

„Visame tekste aš kalbu, kad sankcijos niekada negali būti nukreiptos ir taikomos prieš tautą ir prie žmones. Sankcija gali būti taikoma tik prieš konkretų asmenį, dėl kurio neteisėtų arba teisėtų veiksmų kenčia kažkas kitas.

Arba traptautinėje bendruomenėje yra suirutė. Tarkime, paimkime Šiaurės Korėjos lyderį – ar turi būti Šiaurės Korėjos piliečiams taikomos sankcijos, kad su Pietų Korėjos gyventojais būtų galima susitikti. Ar tik Š.Korėjos lyderiui taikoma? Tas mano interviu yra tik apie tai ir kalbama – kad nebūtų nukreipta prieš žmones.

Kas atsitinka, kada nukreipiama prieš žmones? Visiškai supriešinama tauta. O šito mes negalime leisti. Kai pradedame konkrečiai žmonėms taikyti, tai nėra logiška“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

„Kitas pavyzdys – ar turi būti sankcijos taikomos Lietuvoje gyvenančiam „furos“ vairuotojui, kuris išlaiko savo šeimą. Ir šiandien jis norėdamas kirsti Rusijos sieną, jis turi susimokėti mokesčius už tai, kad pravažiuotų? Kodėl sankcijas reikia taikyti pavieniam žmogui?“ – klausė politikas.

„Jeigu mes turime politikus, visuomenės veikėjus, kurie tiesiogiai galimai finansuoja konfliktines situacijas, tai turi būti sankcijos – jų šeimos nariams ir panašiai. Interpretacija yra daugiau, nei teisinei logikai. Ne žmogui yra taikoma sankcija“, – dar kartą pabrėžė jis.

„Reikia labai principingai žiūrėti į tokius dalykus. Interpretacijai mes turime daug vietos, o logikos neįjungiame“, – kalbėjo politikas.

„O pavadinimas yra kiekvieno žurnalisto teisė, nes perskaičius visą straipsnį nerasi to, kas yra pavadinime“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.