Rolandas Paksas nori sugrąžinti litus

Buvęs šalies prezidentas Rolandas Paksas nusprendė, kad Lietuvai reikia susigrąžinti buvusią valiutą – litą. Apie tai jis paskelbė savo internetino svetainėje „paksas.lt“. Jo teigimu, Lietuvai reikia visai ne dvigubos pilietybės.

Rolandas Paksas nori sugrąžinti litą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas nori sugrąžinti litą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 12:05 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 1:01 PM

„Lietuviai neturi valdžiai įrodinėti savo prigimtinės pilietybės teisių. Tai Konstitucinis Teismas turėtų nusileisti iš neregėtų aukštybių, iš kur nebesimato nei žmogaus, nei Tautos, nei valstybės. Manyčiau, kur kas prasmingiau būtų surengti Tautos referendumą dėl nacionalinės valiutos lito sugrąžinimo“, – dvigubos pilietybės idėją kritikavo R.Paksas.

„Tai tikrai būtų geriausias būdas palikti neperskaičiuotas prekių ir paslaugų kainas, kurių dydžiai visiškai sutaptų su dabartiniais, o tariamiems ekonomistams, tvirtinusiems, jog Lietuvoje įvedus eurą niekas nepabrangs, išsivaduoti iš melo tikrovės“, – rašoma tekste.

„Referendumo įstatymas negali būti kaitaliojimas tarsi pagal užsakymą, nepriklausomai nuo to, kokio rango yra užsakovas, kur – Briuselyje, Vilniuje, Vašingtone ar Maskvoje jis besėdėtų. Pirmiausia reikia pripažinti svarbią aplinkybę, jog Lietuvoje emigracijos katastrofa valdžios institucijų nėra adekvačiai suvokiama ir vertinama. Todėl neatmesčiau tokios galimybės, jog dvigubos pilietybės įteisinimu tarsi (ne) sąmoningai norima paslėpti šios socialinės katastrofos padarinius“, – teigiama interneto svetainėje „paksas.lt“.

Priežasčių nematė

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sunkiai rado bent vieną priežastį, kodėl reikėtų tai daryti.

„Aš nematau nei vienos priežasties, kodėl tai reikėtų daryti. Nes euras atnešė labai daug naudos Lietuvai – valstybės skolinimosi kaina sumažėjo tris kartus, biudžete išlaidos palūkanų mokėjimui sumažėjo keliais šimtai milijonų. Nacionalinės valiutos įsivedimas vėl sukurtų valiutos kurso riziką. Dabar matome, kaip kenčia besivystančios ekonomikos ir kiek nuvertėja jų nacionalinės valiutos, didėja skolinimosi kaina, tai toks pasiūlymas yra mažų mažiausiai keistas. Bet didžioji dalis Lietuvos gyventojų džiaugiasi euru. Ir net jei galvoja, kad dėl euro šiek tiek sparčiau auga kainos, tai tikrai nereiškia, kad jie balsuotų dėl pasitraukimo iš euro zonos. Nes tikrai būtų nesunku įrodyti, kad pasitraukimas Lietuvai reikštų labai gilią krizę“, – pasakojo ekonomistas N.Mačiulis.

„Apie šitą procesą nieko nežinau, nes precendento nebuvo, tai man sunku pakomentuoti ir įsivaizduoti, kaip toks procesas turėtų atrodyti“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.