Seimas grįžo prie partijų finansavimo pertvarkos: pataisos juda į priekį

Seimas antradienį grįžo prie pataisų, kurios keistų partijų finansavimo tvarką, o Socialdemokratų darbo partijai atiduotų dalį socialdemokratų dotacijos.

Seimas grįžo prie partijų finansavimo pertvarkos: pataisos juda į priekį.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas grįžo prie partijų finansavimo pertvarkos: pataisos juda į priekį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-11 14:41

Šias pataisas valdantieji siekė priimti dar praėjusioje pavasario sesijoje, bet planus pristabdė opozicija, surinkusi parašus dėl ekspertinio vertinimo.

Antradienį tęsiant projekto svarstymą, prie dabartinės tvarkos likti siūlančios opozicijos iniciatyvos valdančiųjų balsais buvo atmestos. Pasibaigus projektui skirtam laikui, tolesnis svarstymas nukeltas į vakarinį posėdį.

Siūlomos pataisos nuo 2020 metų iš esmės keistų politinių partijų finansavimą – biudžeto dotaciją jos gautų ne pagal per rinkimus gautų balsų, o gautų mandatų skaičių. Iš naujojo modelio eliminuojami Europos Parlamento rinkimų rezultatai, o naujai susikūrusi Socialdemokratų darbo partija gautų dalį buvusių bendražygių socialdemokratų dotacijos.

Pastarieji valdančiųjų siūlomą projektą tiesiai vadino „politine korupcija“.

„Šį įstatymą taip reiktų ir pavadinti – Socialdemokratų darbo partijos frakcijos finansavimo įstatymu. (...) Iki šiol partijos buvo finansuojamos, kurios dalyvauja rinkimuose ir gauna tam tikrą žmonių palaikymą. Dabar partijos, kurios nedalyvavo rinkimuose ir negavo žmonių palaikymo, susiduria į tam tikrą darinį Seime ir paima iš biudžeto pinigus“, – sakė Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

„Iš tikrųjų pavadinimas politinė korupcija visiškai atitinka šio įstatymo projektą. Visi matom – tai skirta tiems, kurie nuėjo palaikyti valdančiųjų ir dabar jiems reikia suteikti finansinę paramą“, – piktinosi socialdemokratas.

Už projektą kalbėjęs Socialdemokratų darbo partijos frakcijos atstovas Juozas Bernatonis tvirtino, kad atsiskyrę socialdarbiečiai buvusiai partijai atnešė didelę dalį balsų, todėl nekorektiška tvirtinti, esą jie nedalyvavę rinkimuose, ir turėtų gauti dalį dotacijos.

Taip pat parlamentaras aiškino, kad naujoji tvarka būtų palankesnė mažosioms partijoms, kurios rinkimuose gauna mandatų, tačiau neperkopia biudžeto dotacijai reikalingos 3 procentų ribos.

„Ar tai yra demokratija, kai finansavimą gauna septynios, o dar penkiolika politinių partijų, dalyvavusių rinkimuose, tokio finansavimo negauna, ar tai normali demokratija? Mes taip negalvojame“, – aiškino J. Bernatonis.

Jo teigimu, dabartinė tvarka, kai dotacijos skirstomos pagal rinkėjų paduotus balsus, vertina rinkimų procesą, o jų siūlymas skaičiuoti laimėtus mandatus būtų dotacijų skyrimas pagal galutinius rinkimų rezultatus.

Pirminiame varianto projekte tautinėms mažumoms atstovaujančioms partijoms iš valstybės biudžeto asignavimus siūlyta didinti 1,5 karto, tačiau šią nuostatą išbraukti nusprendė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Komitetas atsižvelgė į ekspertų išvadą, kad tai pažeistų lygiateisiškumo principą.

Bendrai pataisas įvertinę ekspertai pateikė išvadą, kad jis neprieštarauja Lietuvoje įtvirtintam politinių partijų finansavimo modeliui bei egzistuojančiai užsienio šalių skirtingai praktikai, tačiau „šioje projekto stadijoje sunkoka įžvelgti, kuo įstatymo projektas būtų tobulesnis, jį lyginant su šiuo metu esamu teisiniu reguliavimu“.

Šį vertinimą atliko buvusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir atsistatydinantis Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Darijus Beinoravičius.

Dabar valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Socialdarbiečių parengtame projekte numatyta, kad suskilus parlamentinei frakcijai, jei įregistruojama nauja partija, turinti daugiau partijos narių-Seimo narių nei buvusi partija, valstybės dotacija už išrinktus Seimo narius padalinama tarp šių abiejų parlamentinių partijų pagal jų atstovų parlamente skaičių.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Nauja tvarka jai atneštų netoli 300 tūkst. eurų, o Socialdemokratų partija prarastų beveik 400 tūkst. eurų per metus. Metinė socialdemokratų dotacija šiuo metu siekia apie milijoną eurų.

Pataisas sukritikavusi Vyriausioji rinkimų komisija pažymi, kad rinkėjų palaikymą partijoms labiau atspindi rinkėjų balsai nei laimėti mandatai, nes gauti savivaldos mandatui skirtingose savivaldybėse reikia skirtingo rinkėjų balsų skaičiaus, Seimo mandatas antrajame ture irgi gali būti laimimas labai maža balsų persvara. Pavyzdžiui, Birštone per 2015 metų savivaldos rinkimus gauti mandatui pakako 177 rinkėjų balsų, o Vilniaus mieste reikėjo 3918 balsų.

Projekto autoriai socialdarbiečiai teigia, kad jų siūloma partijų finansavimo tvarka užtikrintų „visų politinių partijų, dalyvaujančių valstybės valdyme, efektyvią veiklą ir skaidrumą“, ir tokia tvarka esanti daugelyje Europos valstybių.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.