Palaimos dieną katalikams policija nusitaikė į turinčius kitokių tikslų

Artėja palaimos diena katalikams ir įtempta darbo diena policijos pareigūnams – jiems teks ne tik užtikrinti viešąją tvarką, stebėti kišenvagius, bet ir būti pasiruošusiems nenumatytiems incidentams. Kaip pasirengta popiežiaus viešnagei Kaune?

Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui.
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui.
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui<br>AP
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui<br>AP
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui<br>AP nuotr.
Pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 15, 2018, 6:23 PM

Jau ne už kalnų rugsėjo 23-ioji, kai Kaune apsilankys Šventojo Sosto vadovas popiežius Pranciškus.

Šventasis Tėvas daugiau laiko praleis ir daugiau susitikimų turės sostinėje, tačiau jo viešnagė Kaune išsiskirs ypatingu renginiu: Santakos parke jis aukos šv.Mišias.

Dar tiksliai nežinoma, kiek į miestą atvyks svečių, maldininkų. Iki rugsėjo 10 dienos dar vyks registracija į šv.Mišias Santakos parke. Tačiau, pirminiais Kauno arkivyskupijos skaičiavimais, į Kauną atvyks apie 300 tūkst. žmonių, manoma, vien iš kaimyninės Lenkijos gali atvažiuoti apie 100 tūkst. maldininkų.

Tai ne pirmas aukščiausio rango katalikų dvasininko vizitas Lietuvoje, Kaune. 1993 metais lankėsi ir šv.Mišias Kaune aukojo popiežius Jonas Paulius II. Šį vizitą prisimena Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas.

– Kiek policijos pareigūnų numatoma skirti popiežiaus Pranciškaus viešnagei Kaune prižiūrėti? – paklausė „Laikinoji sostinė“.

– Kad ir koks svarbus popiežiaus Pranciškaus vizitas, negalime mesti visų policijos pajėgų tik šiam renginiui. Todėl reikės ir dviejų kaimyninių apskričių komisariatų pagalbos. Pasitelksime ir policijos rėmėjų, policijos mokyklos Mastaičiuose studentų.

Kiek tiksliai Kauno gatvėse, Santakos parke ir senamiestyje patruliuos policijos pareigūnų, šiuo metu negaliu pasakyti, kol arkivyskupijos kurija nepateikė duomenų apie maldininkų skaičių.

Patruliuojančios pareigūnų pajėgos telkiamos atsižvelgiant į masinio renginio pobūdį. Vienokių pajėgų reikia vykstant, tarkime, koncertui, kitokių – krepšinio, dar kitokių – futbolo rungtynėms. Svarbu ir kokių klubų sirgaliai atvyksta.

Popiežiaus vizito metu susidursime su maldininkais – visai kitokio tipo nei sporto sirgaliai žmonėmis. Bet jų gali būti labai didelė masė. Galiu užtikrinti, kad policininkų bus tiek, kiek reikės viešajai tvarkai užtikrinti, jų tikrai nepritrūks.

– Ar prieš šv.Mišias Santakos parke, susitikimą su popiežiumi Arkikatedroje bazilikoje bus atliekama atvykstančių asmenų patikra panašiai kaip prieš sporto rungtynes ar kitus masinius renginius?

– Norintieji dalyvauti šv.Mišiose registruojasi arkivyskupijos tinklalapyje ir įsigyja bilietus. Santakos parkas bus suskirstytas į sektorius, bus padaryti įėjimai, prie jų įrengti postai, bus išduodamos apyrankės. Postuose asmenų patikrą atliks Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai. Arkivyskupija parengs bukletus, o elektroninėje erdvėje jau dabar skelbia, kokius daiktus galima įsinešti, o kokių ne.

– Jei tikrins VAD, koks tuomet bus viešosios policijos vaidmuo per šv.Mišias?

– Mūsų uždavinys – užtikrinti tvarką visame Santakos parke ir senamiestyje. Stebėsime, kad į Santakos parką nepatektų pašaliniai asmenys, neturintys bilietų. Reaguosime, jei atsitiks incidentų. Nukeipsime maldininkus į jiems reikalingus sektorius. Juk atvyks daugybė žmonių iš kitų miestų, net iš užsienio, visiškai nepažįstančių Kauno. Jiems reikės daug pagalbos susiorientuoti.

Esame numatę net evakuacijos planus, jei kiltų gaisras ar atsitiktų stichinė nelaimė, tarkime, įsišėltų audra.

Sustiprintas budėjimas bus Rotušės aikštėje ir prie amfiteatro palei Nemuną, kur irgi numatoma didelė maldininkų santalka, nes ten bus galima stebėti šv.Mišias ir be bilietų, žiūrint jas specialiai pastatytuose ekranuose.

Kai tokia masė žmonių, reikės ypač stebėti, kad nebūtų vagysčių.

– Masiniai renginiai – auksinis metas kišenvagiams. Ar tie Kauno kišenvagiai, kurie žinomi policijai, irgi sulauks išskirtinio dėmesio?

– Taip, žinomi kišenvagiai bus stebimi, tai – kriminalinės policijos uždavinys. Bet jei reikės talkos sulaikyti vagį, viešoji policija tam pasirengusi. Tokie atvejai irgi numatyti.

– Daugiausia žmonių į senamiestį atplūs per Savanorių prospektą ir miesto centrą, kur verda gatvių remonto darbai. Ar maldininkų srautai nesukels dar didesnio chaoso, kurio ir be jų užtenka?

– Kauno policija ir miesto savivaldybė įtrauktos į pasirengimo popiežiaus vizitui grupę. Miesto savivaldybės atstovai patikino, kad kelio darbai tose vietose, kuriomis važiuos popiežiaus eskortas, jau bus baigti. O jei nebaigti, atidėti vėlesniam laikui.

Vizito dieną bus ribojamas eismas centre, senamiestyje. Stebėsime, kad tų ribojimų būtų griežtai laikomasi.

– Kaunas jau yra sulaukęs popiežiaus Jono Pauliaus II viešnagės 1993 metais. Ar bus galima pritaikyti tokį pat saugumo užtikrinimo modelį? Kuo skirsis policijos darbas užtikrinant viešąją tvarką popiežiaus vizito metu dabar nuo tų laikų?

– Prisimenu Jono Pauliaus II vizitą, tada dirbau Centro policijos nuovados vadovu. Anuomet buvo daugiau darbo kojoms ir rankoms, dabar – akims. Tada juk nebuvo išmaniųjų įrenginių, ir gavus signalą, iškilus kokiam nors neaiškumui tekdavo lėkti į vietą. Dabar pradinę informaciją apie įvykį galima gauti stebint vaizdo kamerų įrašus, transliaciją prie pulto.

Centre, senamiestyje įrengtos stebėjimo kameros. O prieš pat vizitą jų įrengsime dar daugiau.

Jei lygintume su tais laikais, kai lankėsi Jonas Paulius II, labai pasikeitė visuomenė, jos požiūris į policiją. Anų laikų posovietinė visuomenė policininko sudrausminimą suvokdavo kaip represyvių jėgos struktūrų atstovo valią. Dabar draudimą ir perspėjimą vis daugiau žmonių suvokia kaip skirtą jų labui, jų saugumui padidinti. Policijos pareigūnų bendravimo kultūra taip pat pasikeitė – jie tapo kultūringesni, labiau išsilavinę.

– Tais laikais mažai kreipta dėmesio, bent jau taip neaktualizuotas terorizmo pavojus. O kaip yra ruošiantis Pranciškaus vizitui?

– Mes labai tikimės, kad teroro išpuolių nebus. Bet, kaip sakoma, pabelskime į medį tris kartus. Taip, esame numatę ir teroro išpuolių, provokacijų galimybę ir esame pasirengę į tai reaguoti, apmokę pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.