JAV Helsinkio komisijoje – N. Venckienės klausimas ir įrašai, Lietuvoje įskėlę istorinį skandalą

Ketvirtadienį JAV Helsinkio komisijoje Vašingtone kalbėta apie eksparlamentarės Neringos Venckienės ekstradiciją.

 N.Venckienės sūnus teigė, kad jai Lietuvoje būtų nesaugu ir komentavo skandalinguosius įrašus iš momento, kai pareigūnai atvyko paimti mergaitės.<br> lrytas.lt montažas.
 N.Venckienės sūnus teigė, kad jai Lietuvoje būtų nesaugu ir komentavo skandalinguosius įrašus iš momento, kai pareigūnai atvyko paimti mergaitės.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-27 22:56, atnaujinta 2018-09-28 08:14

Jos sūnus Karolis Venckus teigė, kad N. Venckienė Lietuvoje persekiojama dėl siekių reformuoti šalies politinę ir teisinę sistemą, todėl buvo priversta bėgti į JAV.

„Mano mama buvo nepatogi kliūtis teisinei ir politinei sistemai ir Lietuvoje jai tapo nebesaugu. Todėl 2013 metais mama ir aš pabėgome į Jungtines Valstijas“, – kalbėjo jis.

K. Venckus taip pat pasakojo apie pedofilijos istoriją, kai 2009 metais nužudyti rasti teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė, kuriuos N. Venckienės brolis Drąsius Kedys kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukrą.

K.Venckus netgi paprašė parodyti vaizdus iš Garliavoje vykusių įvykių, kai pareigūnai atvyko paimti mergaitę.

Saugumo ir bendradarbiavimo Europoje komisijos (CSCE) diskusijoje dalyvavusi žmogaus teisių ekspertė Abbe Jolles atkreipė dėmesį, kad Lietuvos pareigūnai delsė kreiptis dėl N. Venckienės ekstradicijos, taip pat kalbėjo apie prastas sąlygas Lietuvos kalėjimuose, dėl ko išduoti asmenis Lietuvai yra atsisakiusios kitos valstybės.

„Apibendrinant, tikėtina, kad teisėja N. Venckienė patirtų nepataisomą žalą, jeigu būtų sugrąžinta į Lietuvą“, – pareiškė A. Jolles.

CSCE arba vadinamoji JAV Helsinkio komisija stebi, ar amerikiečių pareigūnų veiksmai neprieštarauja žmogaus teisių principams.

N. Venckienė šiuo metu teismuose bylinėjasi dėl balandį JAV valstybės sekretoriaus priimto sprendimo išsiųsti ją į Lietuvą.

Lietuvos prokurorai siekia N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

N. Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Ji Čikagoje suimta šiemet vasarį.

Bėglei pinigų atsiųsdavo tėvai

Garliavos istorija, kuri 2006 metais prasidėjo kaip šeiminė drama, kai D.Kedys ir Laimutė Stankūnaitė nesugebėjo susitarti, su kuo turi augti jų tuomet vos dvejų metų duktė, pagreitį įgavo 2008 metų gruodį. Tuomet D.Kedys kreipėsi į policiją pareiškęs, kad A.Ūsas prievartauja jo dukterį ir tai esą daroma su mergaitės motinos žinia.

Vėliau į skandalą buvo įtrauktas N.Venckienės bendradarbis Kauno apygardos teisme J.Furmanavičius ir L.Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė. 2009 metų spalio 5 dieną J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė buvo nužudyti. 2010 metų balandį ant Kauno marių kranto buvo rastas D.Kedžio lavonas, tų pačių metų birželį keistomis aplinkybėmis žuvo A.Ūsas, o gruodį buvo nužudytas V.Milinis. Lyg sniego lavina Lietuvą užvirtusi ir visuomenę suskaldžiusi byla šiek tiek aprimo tik 2013 metų balandį, kai N.Venckienė su sūnumi pabėgo iš Lietuvos.

Nors netrukus ji buvo pastebėta vaikštanti Čikagos gatvėmis, Lietuvą pasiekiančios žinios apie bėglę buvo skurdžios, nes N.Venckienė vengė viešumo.

Ilgą laiką ji Čikagoje už poros tūkstančių dolerių mėnesinį atlyginimą prižiūrėjo senukus, o šių metų sausį atidarė nuosavą gėlių parduotuvę, kurioje dirbo kartu su savo sūnumi. Kaip prisipažino N.Venckienės motina Laimutė Kedienė, pinigų, kuriuos N.Venckienei prieš išvykstant kaip kompensaciją už paliktą namą davė jos vyras A.Venckus, neužteko naujam būstui įsigyti, todėl bėglę tėvai nuolat rėmė pinigais, o neturėdami, iš kur jų gauti, pardavė ne tik įvairius daiktus, bet ir savo vestuvinius žiedus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.