Eriką Bėrontą iš kėdės išgrūdę politikai pabruko uodegas

Teismas pripažino, kad buvęs Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Erikas Bėrontas iš pareigų atleistas neteisėtai, grąžino jį atgal ir priteisė pinigų. Už politikų klaidas vėl mokės visi mokesčių mokėtojai.

E.Bėrontas pasiekė pergalę teisme.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
E.Bėrontas pasiekė pergalę teisme.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-08 11:55

Į teisėsaugos atliekamo tyrimo girnas patekęs ir dėl to šių metų pradžioje posto netekęs buvęs NMA vadovas E.Bėrontas jau šią savaitę galės sugrįžti į buvusį savo kabinetą, iš kurio buvo išvytas.

Taip nusprendęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neteisėtai iš pareigų atleistam Europos Sąjungos paramą dalijančios agentūros vadovui priteisė sumokėti ir daugiau kaip 22 tūkst. eurų kompensaciją.

Gal šiuos tūkstančius iš savo kišenės ištrauks E.Bėrontą „dėl susiklosčiusių aplinkybių“ atleidęs buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ar kiti politikai bei pareigūnai?

Buvo apklaustas tyrime

Šių metų sausį kilo skandalas, kai, nepaisant atliekamo tyrimo, kuriame E.Bėrontas apklaustas kaip specialusis liudytojas, B.Markauskas jį NMA vadovu paskyrė antrai kadencijai.

B.Markauskas tuomet tikino, kad prieš buvusį NMA vadovą nieko blogo neiškapstė ir specialiosios tarnybos: „Aš nesu savižudis. Jeigu būtų išvada, kad jo negalima skirti, tikrai neskirčiau.“

E.Bėrontas prieš metus buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl beveik 4 mln. eurų ES lėšų iššvaistymo.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) kartu su FNTT taip pat tyrė, ar žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ teisėtai panaudojo beveik 19 mln. eurų ES paramos.

Didžioji dalis paramos kooperatyvui, kuriam prieš tapdamas vadovu vadovavo B.Markauskas, buvo suteikta 2010 metais, o papildoma 4 mln. eurų parama – 2016 metais, kai agentūrai jau vadovavo E.Bėrontas. Bet atlikusi analizę FNTT pranešė negavusi duomenų apie padarytą nusikalstamą veiką. 

Raginimai griaudėjo iš visur

Nors agentūros vadovui įtarimai nebuvo pareikšti, B.Markauskas dėl E.Bėronto netruko persigalvoti ir po kelių savaičių jį vis dėlto atleido – „dėl susiklosčiusių aplinkybių“.

Tuometis ministras aiškino, kad jo nuomonę apie NMA vadovą esą pakeitė gauta papildoma informacija, tačiau politikas jos neatskleidė.

Gali būti, kad E.Bėrontą gynęs ministras turėjo paklusti nurodymams iš aukščiau. Jie griaudėjo iš visų pusių.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė viešai aiškino, kad R.Markausko sprendimas skirti E.Bėrontą agentūros vadovu antrai kadencijai sėja nepasitikėjimą šia institucija.

„Mano pozicija aiški ir nekinta. Aš ministrui esu tai išsakęs ir dar kartą išsakiau, kad šiomis aplinkybėmis apskritai negali būti kalbos apie šio žmogaus (E.Bėronto. – Red.) darbą, nes tai kenks pačiai institucijai. Manau, kad šiandien klausimas turėtų būti išspręstas“, – tada kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius pareiškė, kad ministro sprendimas skirti E.Bėrontą kompromituoja valstybę ir kovą su korupcija bei europinių lėšų grobstymu.

Kitų kaltės neįžvelgia

Vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ B.Markauskas tvirtino E.Bėrontui priekaištų neturėjęs, bet neigė pasidavęs politiniam spaudimui.

Seimo narys aiškino, kad spaudimo būta, tačiau politikai esą galėjo pasiduoti visuomenės nuotaikoms. Todėl valstietis mano, kad atsakomybė už priimtą sprendimą vis dėlto gula ant jo pečių, nes jis pasirašė įsakymą.

Paklaustas, ar nesiruošia iš savo kišenės atlyginti valstybei padarytos žalos, B.Markauskas tiesaus atsakymo vengė: „Kol kas apie tai negalvojau. Matysime, kaip bus.“

Buvęs ministras teigė negalintis pasakyti, kad S.Skvernelis prisidėjo prie NMA direktoriaus atleidimo: „Sunku tikėtis, kad premjeras būtų kalbėjęs kitaip. Juk vis dėlto buvo specialiųjų tarnybų pažyma, agentūros vadovas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.“

Stebėjosi tarnybų darbu

B.Markauskas vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad lemiamą įtaką jo sprendimui atleisti E.Bėrontą turėjo ne politikų spaudimas, bet Specialiųjų tyrimų tarnybos jam pateikta papildoma informacija.

Galbūt šios tarnybos vadovai iš savo kišenės turėtų atlyginti valstybei dėl neteisėto valdininko atleidimo patirtus nuostolius?

„Nežinau, ar toks ieškinys įmanomas, bet teisėsaugos darbas šiek tiek stebina.

Jau tikrai praėjo daug laiko ir E.Bėronto kaltė jau galėjo būti įrodyta arba paneigta. Manau, viskas tęsiasi pernelyg ilgai“, – kalbėjo politikas.

B.Markauskas pridūrė, kad papildomai gauta informacija esą skyrėsi nuo tos, kuri iš STT buvo gauta prieš jam priimant sprendimą E.Bėrontą paskirti antrai kadencijai.

Ragino vertinti atidžiau

Apie specialiųjų tarnybų informaciją vakar kalbėjo ir S.Skvernelis: „Tai ne pirmas toks signalas. Matyt, institucijoms reikia labai atidžiai svarstyti, kaip teismai vertina įvairią tarnybų turimą ir pateikiamą informaciją.

Čia, matyt, toks lūžio taškas, kai reikia persvarstyti ir pagalvoti, kaip toliau elgtis.“

Tuo metu „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ paklaustas, ar nenorėtų solidariai su B.Markausku atlyginti valstybei padarytos žalos, nes irgi ragino atleisti E.Bėrontą, premjeras savo atsakomybės neįžvelgė.

„Turime pasižiūrėti, kokia yra teismo nutartis, kokiais motyvais jis yra grąžintas. Jeigu tai procedūriniai dalykai, tai yra vienas dalykas.

Jeigu manoma, kad informacija, kuri buvo pateikta, nesudaro pagrindo abejoti reputacija ar neskaidriais ryšiais, tada klausimas kyla dėl mūsų institucijų“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Bet kokiu atveju Vyriausybės vadovas nesijaučia B.Markausko pastūmėjęs elgtis ne pagal įstatymus: „Tai yra žemės ūkio ministro sprendimas.

Šių žinybų vadovų skyrimas ir atleidimas nėra Vyriausybės kompetencija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.