S. Skvernelis paslapties neatskleidžia – sulaukęs klausimų gudriai manevruoja

„Jeigu kada nors apsispręsiu, kad tai reikia daryti, aš tikrai padarysiu“, – paklaustas apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, vis dar tiesaus atsakymo vengia Saulius Skvernelis.

S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-09-28 06:40

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ premjeras kalbėjo ir apie karą su prekybininkais, ir būsimus prezidento rinkimus, kurių oficialiame kandidatų sąraše jo pavardės dar nėra.

Dalį apie kovą su kainomis galite skaityti čia.

S.Skvernelis vis dar nesako, ar dalyvaus prezidento rinkimuose.

„Aš galbūt iš viso neskelbsiu nieko, jeigu nereikės skelbti. Įstatymas neįpareigoja skelbti“, – sakė jis.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir S.Skvernelio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Ruošiantis prezidento rinkimams tikiu, kad aplink jus yra žmonių, kurie net patartų jums tokį žingsnį žengti.

– Jeigu kalbėtume apie pasiruošimą prezidento rinkimams, reikėtų paimti nuo 2016 m. gruodžio 13 d., kai Vyriausybė prisiekė, kai pradėjome nuosekliai įgyvendinti savo programą. Sakyti, kad viskas buvo daroma rinkimams, – tikrai taip nėra, sprendimai, kurie daromi, yra neišvengiami, būtini, skausmingi. Ir dabar matome daug ažiotažo mokytojų apmokėjimo tema, dėl aukštųjų mokyklų reformos, mokesčių reformos, valstybės įmonių veiklos skaidrinimo.

Reikėjo nieko nedaryti ar pasiimti porą temų, kurios yra aktualios ir populiarios. Bet mes nuosekliai darome tuose žingsnius, kuriuos įsipareigojome padaryti. Aš visiškai nesieju to su rinkimais. Jeigu reikėtų galvoti apie rinkimus, tai gal būtų padaryta strategija, kaip kai kurios partijos padarė. Aš dirbu savo darbą, Vyriausybė dirba savo darbą ir mes tikrai darome pakankamai sunkiai, skausmingai. Ypač kas įsigalios sausio 1 d., – mokesčių reforma, kur bus keičiamas ir konsoliduojamas darbuotojo ir darbdavio darbo užmokestis, mažinami mokesčiai, sumažinamas darbo jėgos apmokestinimas, didinami vaiko pinigai. Norisi, kad pajamų nesuvalgytų tas, kas nori didesnio pelno.

– Jums net ir prezidentinės kampanijos nereikia skelbti, ji jau vyksta.

– Jeigu kada nors apsispręsiu, kad tai reikia daryti, aš tikrai padarysiu.

– Savo sprendimą skelbsite iki savivaldos rinkimų ar po jų?

– Aš galbūt iš viso neskelbsiu nieko, jeigu nereikės skelbti. Įstatymas neįpareigoja skelbti.

– Valstiečiai savo kandidatą vis tiek turės pasiūlyti.

– Be abejo, tai ir bus sprendimas.

– Iki savivaldos rinkimų ar po?

– Reikėtų klausti valstiečių, tos politinės partijos ir koalicijos partnerių. Kiek žinau, kiek kalbama, bus skelbiamas vienas bendras kandidatas. Manau, kad bus tikrai stiprus kandidatas.

– Bandau suskaičiuoti, kiek stiprių valstiečių yra partijoje. Nelabai kažką randu.

– Aš irgi nesu partijos narys. Kaip rodo pavyzdžiai kitose partijose, Tėvynės sąjunga kandidatus kėlė ir skyrių buvo iškelti du nepartiniai kandidatai iš trijų galimų. Tas partiškumas nieko bendro neturi.

– Ar jūs lauksite, kol Visvaldas Matijošaitis bus perrinktas antrai Kauno mero kadencijai ir tada skelbsite savo sprendimą?

– Aš nesieju su savivaldos rinkimais. Sakiau, kad jeigu atsiras V.Matijošaitis kaip kandidatas į tą poziciją, mielai jį paremsiu.

Tikrai nesieju. Nėra man jokio reikalo sieti su kažkokiomis datomis. Yra terminas, Seimas patvirtino prezidento rinkimų datas. Bus aišku, kad kandidatas, kuris nori tapti kandidatu, nes pasakymas, kad aš noriu kandidatuoti, nieko nereiškia, yra reikalavimai – gali kam nors nepavykti ir parašų surinkti.

– Jums tai neturėtų būti problema.

– Kas mano, kad kažkam nėra problemos, labai klysta. Tokių užmigusių ant laurų ar savo šlovės yra labai daug, bet paskui tenka nusivilti. Dėl to šių metų svarbiausias prioritetas yra įgyvendinti pokyčius, kuriuos esame priėmę. Ir valstybės biudžetą. Matant, kas vyksta Seime, tai bus milžiniškas iššūkis – patvirtinti kitų metų biudžetą.

– Ar jūs eitumėte Vyriausybės vadovo pareigas, jeigu nuspręstumėte kandidatuoti?

– Aš griežtai laikyčiausi įstatymų. Kaip įstatymai reglamentuoja, taip ir daryčiau. Kadangi tikrai dar nėra aktualu, tai nesidomėjau.

– Aktualu visada, dabar turime visą būrį kandidatų, išskyrus jūsų sprendimą.

– Mes turime būrį žmonių, kurie sako: mes norėtume būti kandidatai į kandidatus. Jie turi daug laisvo laiko, neturi veiklos, tokios atsakomybės, kokia tenka ministrui pirmininkui, jie tą gali daryti. Laiko pakankamai daug ir tuo žmonės užsiima. Negali sakyti: jūs to nedarykite. Tai jų apsisprendimas. Rinkimų kampanija trunka mėnesį ar porą.

– Jeigu stiprus kandidatas – taip. Turint omenyje šitą faktą, galima suprasti, kad valstiečių partijoje tai galėtumėte būti tik jūs.

– Žinau, kad yra svarstomos ir kitos pavardės. Nebūtinai turėčiau būti aš. Pirma reikia, kad pasiūlytų, iškeltų, tada mano sprendimas bus labai svarbus, kaip aš apsispręsiu.

– Kaip manote, ar V.Matijošaitis jus paremtų, jeigu nuspręstumėte siekti aukštesnio posto?

– Yra svarbi nuomonė žmonių, kurie yra lydimi sėkmės, kurie realiais darbais parodė, ne liežuvio malimu ar fantazijų, utopijų skleidimu, kad moka tvarkytis ir gali spręsti kasdienius klausimus. O toks yra Kauno meras. Statistiškai gal yra kitaip, bet vizualiai Kaunas labai pasikeitė visomis prasmėms. Tokių žmonių nuomonė ir parama labai svarbi.

Paremsiu kiekvieną merą, kuris mano galva, teisingai tvarkosi, tai nepriklausys nuo jų partiškumo. Jis gali būti ir konservatorius, ir „Vieningo Kauno“ atstovas ar dar kokios politinės partijos. Žmogus, kuris dirba tame mieste, rajone ir konkrečiais darbais įrodo, kad jis yra geras vadovas, galintis spręsti aktualiausias gyventojų problemas, – aš tokį žmogų palaikysiu.

– Jūsų dėmesys Kaunui yra didesnis. Ir ne tik dėl „Žalgirio“.

– Jis toks buvo visada. Nors konservatoriai užkabino plakatą, kad aš Kauno nemyliu, aš esu gimęs Kaune, tai yra mano gimtasis miestas. Tas dėmesys tikrai yra didesnis ir dėl to, kad nėra tušti žodžiai, kai kalbiesi su miesto vadovu, jis tau pažada ar prisižada ką nors padaryti miestui, bet neįgyvendina, neturi gebėjimų ar noro.

Šiuo atveju, jei yra sutarimas ir sutariama net žodžiu, tuos abipusius įsipareigojimus reikia vykdyti. Manau, kad kol kas tai vyksta. Tai nėra vien tik Kaunas. Aš jau aplankęs daugiau nei pusę Lietuvos, tą dariau nepriklausomai nuo rinkimų, nuo pat Vyriausybės darbo pradžios, apie 40 rajonų esu aplankęs.

Gali tie merai patvirtinti, aš neklausiu, ar tu konservatorius, ar socialdemokratas, ar valstietis. Jeigu jis sėkmingai tvarkosi, turi idėjų, kurios pagrįstos, realios, kuria pridėtinę vertę, visą laiką iš Vyriausybės ir manęs yra palaikymas. Taip aš ir ateityje elgsiuosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.