Arūnas Dumalakas. Duok Dieve, kad Vilniuje visada pūstų vakarų vėjas

Menininkas S.Paukštys pateisino savo pavardę – jis žino, iš kur vėjai pučia.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2018, 7:00 AM

Ir S.Paukščio meninė instaliacija įmantriu pavadinimu „Megarealybės gerumo aktyvatorius“ laimėjo savivaldybės skelbtame Žaliojo tilto meninių instaliacijų konkurse.

Iš karto po Naujųjų metų ant Žaliojo tilto vietoj sovietinių skulptūrų atsiras vėtrungės su S.Paukščio pasirinktomis vertybėmis – drąsa, sąžine, teisybe ir ryžtu.

Vėtrungė – vėjo kryptį rodantis prietaisas. Pučiantis vėjas pasuka sunkesnę jos dalį pavėjui, lengvesnioji pasisuka pučiančio vėjo kryptimi.

S.Paukštys puikiai žino, kad Lietuvoje vyraujantys yra vakarų vėjai, tad vėtrungės su užrašais „Drąsa“, „Sąžinė“, „Teisybė“ ir „Ryžtas“ dažnai bus atgręžtos į vakarus.

Tačiau papūtus žvarbiam rytų vėjui, drąsa, sąžinė, teisybė ir ryžtas pasisuks link batkos Aliaksandro šalies arba dar blogiau – link Rytų valstybės, su kuria santykiai itin įtempti.

Neverta abejoti – į rytus rodanti sąžinė ir teisybė tikrai užklius. Kaip ir apskritai šio gerumo aktyvatoriaus idėja – pamatinės vertybės sukasi ten, kur vėjas pučia.

Tad pusę metų, kol vėtrungės rodys sąžinės ir kitų svarbiausių visuomenės vertybių kryptį, nerims diskusijos. Juk prisiminkime šalia esančią „Krantinės arką“, kuri iki šiol neduoda ramybės.

Pajutęs, kuo kvepia, S.Paukštys puolė aiškinti, kad drąsos, sąžinės, teisybės ir ryžto dabartinei visuomenei labai trūksta, ypač tarp vadovų, vedlių ar politikų.

„Mano kurtos vėtrungės mums primintų, kad tos vertybės dar egzistuoja, o jų besikeičianti padėtis bus aliuzija į tai, kad nėra vienos teisybės ar vienos drąsos, kad negali būti kategoriškų dalykų, nes vienas elementas paprastai turi daug variantų. Tai būtų ne tik kinetinė atrakcija tiesioginiame vertime, bet ir šiek tiek filosofinės potekstės“, – savo sumanymą dėstė menininkas.

Išėjo kaip visada. Taip galima įvertinti savivaldybės Žaliojo tilto instaliacijų konkursą.

Nukėlus sovietines skulptūras žadėta, kad senasis tiltas atgims, jį puoš unikalios vaizdo instaliacijos, kurios nuolat keisis.

Dabar gi paaiškėjo, kad pusę metų žvelgsime į vėtrunges, mums rodančias, kurioje pusėje sąžinė, drąsa, teisybė ir ryžtas.

Skyrusi 29 tūkst. eurų savivaldybė instaliacijų konkurse sulaukė vos keturių dalyvių. Kitais metais miesto valdžia vėl skelbs konkursą 2020 metų tilto instaliacijoms.

O po S.Paukščio vėtrungių kitų metų antrąjį pusmetį ant Žaliojo tilto puikuosis D.Norušio instaliacija „Šeima“, kurioje naudojami tokie artefaktai kaip geležis, keraminis indas bei saulės baterija maitinamas skaidrių projektorius.

Kūrinys kvies analizuoti šeimos kaip socialinės institucijos santykį su urbanistine vietove ir vaizduos miesto daromą įtaką šeimai tiek iš fiziologinės, tiek iš filosofinės pusės.

Bet čia ir vėl reikėtų prisiminti mūsų orus. Kai saulės spindulių pritrūks, baterija nebepajėgs išmaitinti skaidrių projektoriaus – „Šeima“ skendės tamsoje. Ir kaip viskas simboliška.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.