Centro partijoje – skandalas: žmonės prabyla apie įtraukimą be jų žinios, apstulbo net pareigūnas

„Perskaitęs portale lrytas.lt žmonių pasakojimus apie įtraukimą į Centro partiją be jų žinios, nusprendžiau pasitikrinti ir aš. Paaiškėjo, kad esu įtrauktas ir pats, ir mano artimieji. Prašymų įstoti į šią partiją mes nepateikėme, niekada gyvenime ten nėjome“, – pranešė kaunietis profesorius, habilituotas socialinių mokslų daktaras Gediminas Merkys.

 Profesorius G.Merkys (dešinėje) tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio vadovaujamos Centro partijos narius. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Profesorius G.Merkys (dešinėje) tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio vadovaujamos Centro partijos narius. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Profesorius G.Merkys tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio (nuotr.) vadovaujamos Centro partijos narius. <br> D.Umbraso nuotr.
 Profesorius G.Merkys tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio (nuotr.) vadovaujamos Centro partijos narius. <br> D.Umbraso nuotr.
 Profesorius G.Merkys tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio (nuotr.) vadovaujamos Centro partijos narius. <br> D.Umbraso nuotr.
 Profesorius G.Merkys tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio (nuotr.) vadovaujamos Centro partijos narius. <br> D.Umbraso nuotr.
 Profesorius G.Merkys (nuotr,) tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio vadovaujamos Centro partijos narius. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Profesorius G.Merkys (nuotr,) tvirtino netikėtai sužinojęs, jog jis su savo artimaisiais yra įtrauktas į N.Puteikio vadovaujamos Centro partijos narius. <br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 30, 2018, 2:02 PM, atnaujinta Sep 30, 2018, 4:23 PM

Portalą pasiekė informacija, kad į centristų gretas įtrauktas ir teisėsaugos pareigūnas (pavardė redakcijai žinoma), kuris pagal įstatymus negali priklausyti politinėms organizacijoms. Jis buvo priverstas skubiai pranešti apie tai savo darbovietei, kad ateityje nekiltų nemalonumų, dėl to artimiausiu metu gali būti pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Dar ketvirtadienį lrytas.lt paprašė elektroniniu paštu Centro partijos pirmininko Naglio Puteikio pakomentuoti situaciją dėl šių paskutinių faktų, tačiau atsakymo nesulaukė.

Kreipėsi į prokuratūrą

Tai – toli gražu ne vienintelis atvejis, kai žmonės praneša apie netikėtą jų įrašymą į LCP.

Prieš dvi savaites lrytas.lt rašė apie klaipėdietį Adomą Usenavičių ir Centro partijos Tauragės skyriaus pirmininko Zenono Grikšelio artimuosius.

Teisingumo ministerijos tinklapyje kiekvienas žmogus gali pasitikrinti, ar jis priklauso kokiais nors politinei organizacijai.

Savo pavardę tarp centristų išvydęs A.Usenavičius kreipėsi į Vilniaus apylinkės prokuratūrą, prašydamas nustatyti, kas jį įtraukė į partiją, iškelti baudžiamąją bylą dėl neteisėto asmens duomenų įgijimo ir oficialaus dokumento – Lietuvos centro partijos narių sąrašo – klastojimo.

Šiuo metu dar nėra priimtas sprendimas, kelti bylą pagal A.Usenavičiaus pareiškimą, ar ne.

Lrytas.lt žiniomis, vis dar laukiama Teisingumo ministerijos atsakymo, kas turėjo galimybę elektroniniu būdu tvarkyti partijos narių asmens duomenis, įkelti informaciją apie naujus narius.

Tauragės skyriaus vadovas Zigmas Grikšelis tvirtino netikėtai sužinojęs, kad šiai organizacijai priklauso apie dešimt žmonių iš jo artimųjų rato: „Jie tikrai nerašė prašymų įstoti į partiją, juk žinau, kas vyksta mano vadovaujamame skyriuje.

Kai pasakiau savo vaikams, kad staiga jie irgi tapo partijos nariais, atžalos buvo labai nustebusios“.

Pareigūnui – staigmena

Portalo pašnekovai teigė, jog po netikėtų naujienų išsibraukė iš Centro partijos arba buvo išbraukti, susisiekę su jos vadovais. Prieš išbraukimą jie išsaugojo įrodymus, kad buvo įtraukti į šią organizaciją.

Kad priklauso Centro partijai, šį mėnesį sužinojo ir vienas teisėsaugos pareigūnas. Jam pranešus apie tai savo įstaigai, turėtų būti atliktas tarnybinis patikrinimas.

2016 metais prieš Seimo rinkimus A.Usenavičius, taip pat G.Merkys, Z.Grikšelis su savo artimaisiais ir daugelis kitų žmonių jų artimieji dalyvavo „Neapmokestinamųjų pajamų didinimo“ partijos kūrime, tačiau ji nebuvo įregistruota.

Kilo abejonių, ar Centro partijos narių skaičiaus didinimui nebuvo panaudoti NPD įsteigti mėginusių žmonių asmens duomenys.

NPD steigime prieš du metus dalyvavęs vyras tuo metu dar nebuvo pradėjęs dirbti teisėsaugoje. Vėliau jis nesiejo savo ateities su politika, tapo pareigūnu, tačiau prieš porą savaičių teigė sužinojęs, kad vis dar priklauso Centro partijai.

„Kai Neapmokestinamųjų pajamų didinimo partijos nepavyko įsteigti, N.Puteikis nuėjo į jau veikiančią Centro partiją. Mano žiniomis, pas centristus liko NPD steigėjų duomenys.

Tas, kas turi prisijungimą raktą ir valdo tą sąrašą, be žmonių sutikimo galėjo vykdyti suvesti jų pavardes ir taip padidinti Centro partijos narių skaičių. Tokie dalykai savaime neįvyksta“, – svarstė G.Merkys.

Tiesa, profesorius pareiškė niekada nepatikėsiantis, kad tuo galėtų užsiimti pats N.Puteikis: „Jis manęs atsiprašė, aš atsiprašymą priėmiau. Panašu, kad jį galėjo „pakišti“ artimiausi bendražygiai“.

Įgaliojimai – valdybos pirmininkui

Naujienų portalas lrytas.lt ketvirtadienį paprašė LCP pirmininko N.Puteikio pakomentuoti situaciją dėl paskutinių žinių apie G.Merkio ir kitų žmonių įtraukimus į Centro partiją, tačiau atsakymo nesulaukė.

Šiek tiek anksčiau N.Puteikis buvo pateikęs portalui tokį komentarą: „Įgaliojimus tvarkyti partijos narių asmens duomenis gali turėti tik vienas asmuo partijoje – arba tik partijos pirmininkas, arba tik jo įgaliotas asmuo. Esu įgaliojęs tai daryti Lietuvos centro partijos valdybos pirmininką Alvidą Šimkų.

Aš neturiu jokių prisijungimų prie šios duomenų bazės, todėl A.Šimkus būtinai detaliai atsakys Jums į visus klausimus. Nei aš , nei kiti partijos valdymo organų nariai neįtraukinėjo nė vieno partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ steigėjo be jų žinios į Lietuvos centro partiją.

Tie NPD steigėjai, kurie norėjo tapti LCP nariais, parašydavo prašymus ir būdavo priėmimai arba skyrių susirinkimuose, arba skyrių valdymo organų sprendimu, arba valdybos sprendimu, jei nebūdavo skyriaus.

Yra visi visų norinčių tapti ir tapusių nariais prašymai ir skyrių ar kitų valdymo institucijų protokolai dėl jų priėmimo.

A.Usenavičius buvo pats pareigingiausias LCP tarybos posėdžių dalyvis – jei neklystu, nepraleido nė vieno tokio posėdžio“.

Tačiau pats A.Usenavičius pareiškė , jog posėdžiuose dalyvaudavo ne kaip partijos narys, o kaip svečias.

Prabilo apie keliamą sumaištį

Lietuvos centro partijos valdybos pirmininkas A.Šimkus:

„Kaip buvau rašęs ankstesniame laiške, į Teisingumo ministerijos sistemą įkeliu tai, ką gaunu iš partijos skyriaus.

Kiek žinau, Jūsų minimi asmenys buvo NPD steigėjai.

Tai galėtų reikšti, kad duomenis NPD jie buvo pateikę patys ir jų duomenimis disponavo NPD steigėjai.

2016 metais į Lietuvos centro partiją atėjo neįsteigtos NPD steigėjai, jie steigė skyrius ir teikė žmonių duomenis, reikia klausti jų.

Tikėtina, kad atėję į Lietuvos centro partiją jie pateikė NPD steigėjus, kurių duomenis turėjo, kaip savo skyriaus narius.

Dalis šių asmenų nepritapo partijoje ir jau perstojo iš LCP į kitas partijas, bet bando kelti sumaištį žinodami kur galimai paliko klaidų.

Tai naudinga dabartinėms jų partijoms. Interesų konfliktas į kurį bandoma įtraukti teisėsaugą ir spaudą.

Dėl NPD steigimo, ir man nežinomų priežasčių, prokuratūra apklausia visus NPD steigėjus.

Tai nesusiję su Lietuvos centro partija, tačiau iš to, kad prokuratūra tiria NPD steigimą, galima daryti išvadą, kad žmonės kurdami NPD padarė klaidų.

Galimai kai kurios klaidos atkeliavo iki mūsų.

Intensyviai dirbame šiuo klausimu ir stengiamės galimas klaidas taisyti“.

Įspėjo apie teisines problemas

Rengiant pirmą publikaciją prieš dvi savaites Tauragės skyriaus pirmininkas Z.Grikšelis neslėpė savo įtarimų, jog partijos skaičių be žmonių sutikimo galėjo papildyti LCP valdybos pirmininkas A.Šimkus: „Prieš pusantro mėnesio surengto partijos sąskrydžio Šiauliuose metu pasakiau vadovybei, kad taip negalima elgtis, įspėjau – vyrai, galite susilaukti teisinių problemų. Tačiau iš mano žodžių buvo tik pasijuokta“.

„Z.Grikšelio žodžiai, esą aš galėjau įtraukti žmones į partiją be jų pačių žinios, yra nepagrįsti.

Iš NPD į Centro partiją atėję žmonės patys teikė narių sąrašus. Skyrius turi žinoti apie savo narius. Aš įkeliu tuos narių sąrašus, kuriuos gaunu iš Tauragės skyriaus.

Jei reikės, teisėsaugai galėsiu pateikti įrodymus – Z.Grikšelio siųstas žmonių anketas“, – tąsyk paaiškino A.Šimkus.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.