A. Širinskienė: „Atskirų valstiečių išsakyta parama I. Haasei buvo suderinta su R. Karbauskiu“

Viena iš Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderių Agnė Širinskienė tvirtina, kad išsakyta atskirų „valstiečių“ politikų parama rinkimus į laisvą Seimo kėdę Zanavykų apygardoje sekmadienį laimėjusiai konservatorei Irenai Haasei buvo suderinta su partija.

A. Širinskienė: „Atskirų valstiečių išsakyta parama I. Haasei buvo suderinta su R. Karbauskiu“.<br>D.Umbraso nuotr.
A. Širinskienė: „Atskirų valstiečių išsakyta parama I. Haasei buvo suderinta su R. Karbauskiu“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2018, 12:26 PM, atnaujinta Oct 1, 2018, 2:19 PM

Pasak jos, „valstiečiams“ priklausanti Rima Baškienė, Vytautas Bakas ir Giedrius Surplys, prieš viešai pareikšdami paramą oponuojančios partijos kandidatei, kuri Zanavykų rinkimų apygardoje varžėsi su Konstituciją sulaužiusiu Mindaugu Basčiu, atsiklausė partijos pirmininko Ramūno Karbauskio nuomonės.

„Tai buvo suderinta su partija ir mes žinojome, kad jie taip padarys. Tai tikrai jokio pasipriešinimo (iš LVŽS pusės – ELTA) ar kažkokio priešiškumo nebuvo. Buvo žinoma iš anksto, kad jie tokius žingsnius padarys, ir niekas neprieštaravo tokiam jų rėmimui. Tiesiog buvo nuspręsta, kad partija kaip visuma (I. Haasės – ELTA) nerems, tačiau Seimo nariai, kurie norėjo tą daryti viešai, tą galėjo daryti“, – Eltai aiškino A. Širinskienė.

„Pas mus tikrai nėra taip, kad kažkam būtų draudžiama, nurodoma ar kažkas panašaus. Žmonės, jeigu turi iniciatyvą, kaip ponas Surplys ir kiti, tą paramą galėjo reikšti“, – tikino „valstietė“.

Savo ruožtu A. Širinskienė atsisakė vertinti I. Haasės pergalę ir pasibaigus rinkimams. Pasak politikės, ji niekada nevertina žmonių apsisprendimo. Nors, tvirtino „valstietė“, į Seimą grįžtančio M.Basčio ji neįsivaizdavo, tačiau kartu pažymėjo, kad būtų gerbusi ir kitokią Zanavykų apygardos rinkėjų valią.

„Niekada nevertinu žmonių apsisprendimo. Tai buvo konkrečios rinkimų apygardos (Zanavykų – ELTA) rinkėjų apsisprendimas ir bet koks apsisprendimas, aš manau, yra gerbtinas. Nes tai yra išreikšta žmonių valia. Nei vienu, nei kitu atveju nesakyčiau, kad liūdžiu ar džiaugiuosi, tiesiog, manau, kad visi turime gerbti žmonių valią ir džiaugtis tuo, ką žmonės išrinko“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Viena iš I. Haasę viešai rėmusių „valstiečių“ R. Baškienė pripažino, kad prieš išsakydama paramą konservatorei atsiklausė R. Karbauskio.

„Tai (remti I. Haasę – ELTA) buvo mano kaip Rimos Baškienės sprendimas. Prieš šitą veiksmą aš informavau Ramūną Karbauskį. Aš pasakiau tokią nuomonę, o jis sakė, kad puiku – tu kaip Seimo narys gali tą daryti“, – aiškino politikė. Pasak jos, paramą ji būtų išsakiusi ir bet kuriam kitam politikui, kuris būtų rinkimuose konkuravęs su Konstituciją pamynusiu M. Basčiu.

„Kad ir koks bebūtų kitas Basčio oponentas, aš vis tiek vienareikšmiškai būčiau pasakiusi, kad aš remiu tą kitą, nes ponas Bastys Seimo narys būti negali“, – pabrėžė R. Baškienė.

„Valstiečių“ partijos lyderis R. Karbauskis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, nepaisant to, kad pripažino, jog M. Bastys nevertas būti Seimo nariu, neišsakė paramos konservatorių atstovei. Pasak Seimo vadovo, reikšti paramą opozicijos atstovei yra nesaugu. Tačiau kartu V. Pranckietis pabrėžė, kad jam būtų gėda, jei M. Bastys grįžtų į Seimą.

Paaiškėjus, kad rinkimus Zanavykų apygardoje laimėjo konservatorė I. Haasė, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis viešai padėkojo konkretiems „valstiečiams“, viešai rėmusiems konservatorės kandidatūrą.

„Atskirai noriu padėkoti Rimai Baškienei, Vytautui Bakui ir Giedriui Surpliui, kad pasipriešinote Karbauskio ir Širinskienės reikalavimams tylėti. Netylėjot, gal paskatinsit ir kitus ne tik gėdytis, bet ir prabilti“, – sekmadienį savo feisbuke rašė G. Landsbergis.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose laisvą likusią Seimo nario vietą Zanavykų apygardoje rinkėjai atidavė konservatorei I. Haasei. Už TS-LKD iškeltą kandidatę balsavo 63,19 proc. rinkėjų, tuo tarpu už Konstituciją sulaužiusį ir Seimo apkaltos išvengusį M. Bastį – 36,81 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.